Miniszterelnökség: a Tesco a kormányt hibáztatja saját sikertelenségéért

Az elbocsátások és a boltbezárások mögött inkább az anyavállalat gazdasági nehézségei állnak.

VZ
2015. 01. 12. 16:35
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az élelmiszerlánc-felügyeleti díj emelkedése, a márciustól életbe lépő vasárnapi nyitvatartási rend változása, a 2017-től megkövetelt nyereséges működés nem indokolják az áruházláncnál jelenleg zajló leépítéseket – mutattak rá közleményükben.

Mint írják, méltánytalan a Tesco magyarországi elbocsájtásokról és üzletbezárásokról szóló bejelentése, mert burkoltan a magyar kormányra próbálja hárítani annak a felelősségét, hogy az „agresszív terjeszkedési politikája” miatt nem tud nyereséggel működni. A Tesco anyavállalatának gazdasági problémái: a 263 millió fonttal (106 milliárd forinttal) túlbecsült nagy-britanniai eredménye, a cég szigetországi vezetőinek lemondása, a Moody’s leminősítése és a társaság részvényeinek szabadesése sokkal inkább indokolják a cégcsoport leányvállalatainál zajló leépítéseket és boltbezárásokat, mint a magyar kormány piacvédelmi döntései – sorolták.

A felelősség vállalása helyett azonban kapóra jött, hogy a kormány átláthatóbbá kívánta tenni a multinacionális cégek működését, és ezt a magyarországi vezérigazgató is elismerte, hiszen azt nyilatkozta: „a boltbezárások mögött az áll, hogy két egymást követő veszteséges év után megtiltja a törvény a napi fogyasztási cikkek árusítását”. Ez a szabály azonban csak 2017-ben lép életbe, vagyis ez a lépés közvetlen módon nincs és nem is lehet hatással a piacra – hangsúlyozták.

Ugyanakkor a Miniszterelnökség azt is megemlítette, hogy „a magyar kormány stratégiai megállapodás keretében évek óta a dolgozók védelmében és a hazai áruk arányának növelése érdekében működik együtt a Tescóval; ez is igazolja, hogy a multinacionális vállalat a kormány számára fontos stratégiai partner”.

A közlemény arra is rámutat, hogy „nyilvános beszámolók szerint a legnagyobb forgalmú kereskedelmi lánc évek óta milliárdos nagyságrendben menti ki hazánkból a magyar emberek pénzén előállított nyereségét, így csökkentve adózás előtti eredményeit, ezzel óriási károkat okozva a költségvetésnek”. Mint írták, ősszel az is kiderült, hogy miért: mert a brit központban mintegy 106 milliárd forinttal túlbecsülték a 2014-re várt nyereséget a ténylegesnél. A kormány nem ért egyet azzal, hogy az angol és a hazai menedzsment által elkövetett súlyos hibák árát a magyar fogyasztóknak kellene kifizetniük, és a jövőben is mindent megtesz azért, hogy növelje a fogyasztók jogbiztonságát, az ellátás színvonalát és csökkentse a kiskereskedelemben dolgozók kiszolgáltatottságát – zárul a közlemény.

Ismert, a Tesco hétfőn közölte: több mint 500 magyar munkavállalóval közlik hétfőn az áruházlánc illetékesei, hogy február 4-től megszűnik a munkahelyük, de lesz, akinek új állást kínálnak. Az egyik új törvény kimondja, hogy a két egymást követő évben veszteségesen működő üzleteknek el kell hagyniuk Magyarországot. A Tesco a nyereségesség érdekében az üzletág teljes stratégiai felülvizsgálatát követően 13 üzletének bezárása és az ezzel járó elbocsátások mellett döntött – indokolta a lépést a cég közleményében Nigel Jones, a Tesco magyarországi vezérigazgatója.

Piaci források a Magyar Nemzetnek azt jelezték: a korábban szocialista parlamenti képviselőként ismert Sáling József által vezetett Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete (KASZ) már egy ideje tudomással bír a készülő leépítésekről, az érdekvédők a mai bejelentés előtt mégsem igyekeztek felkészíteni az érintetteket. Úgy hírlik, ehelyett kormányellenes tüntetésre is sor kerülhet a kereskedelmi dolgozók bevonásával a hivatalos bejelentések után, amelynek szervezésében a KASZ is részt vehet.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.