Ötéves védelem a családoknak

A Kereszténydemokrata Néppárt által előkészített jogszabálytervezet szerint azok a családok léphetnének be a csődvédelembe, amelyeknek tartozása több mint 200 ezer, de kevesebb mint 40 millió forint – tudta meg lapunk.

Vass-Gabay Dorka
2015. 02. 10. 5:40
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Már a holnapi ülésen tárgyalhatja a kormány a családi csődvédelem intézményét, miután a két kormánypárt között elvi egyetértés van a nehéz helyzetbe került, jövedelemmel rendelkező családok megsegítésére irányuló intézkedésről – mondta lapunknak Harrach Péter. A KDNP frakcióvezetője hangsúlyozta: a szándék ugyanaz, a technikai részletek kidolgozása van még hátra. A jogszabálytervezet részleteiről elmondta, az eredeti javaslatuk szerint azok léphetnének be a csődvédelembe, akiknek tartozása több mint 200 ezer forint, de kevesebb mint 40 millió. A tartozások száma nem haladhatná meg a tízet, vagyis ennél kevesebb cég, illetve banknak lehetne törlesztési kötelezettség. A csődvédelmi időszakot a kereszténydemokraták öt évben állapítanák meg, ennyi ideje lenne egy családnak, hogy a csődgondnok segítségével minden tartozását rendezze, és tiszta lappal folytathassa az életét. – Az eredeti tervezet szerint a jogszabály 2016 elején léphet életbe, mindamellett nem kizárt, hogy a csődvédelmet kérők fokozatosan kerülhetnek be – mondta Harrach Péter.

Tuzson Bence, a Fidesz szóvivője elmondta, támogatják a családi csődvédelmet, de csak abban az esetben, ha az a szegényeken segít, azokon, akik önhibájukon kívül kerültek ilyen helyzetbe, önként hajlandók minden életmódbeli változtatásnak eleget tenni és nyitottak az adósság átütemezésére.

Ismeretes: a kisebbik kormánypárt által benyújtott, a családi csődvédelemről szóló törvényjavaslat azoknak lenne segítség, akiknek a tartozásuk meghaladja a vagyonukat és a várható jövedelmüket. A családok gazdálkodását  csődvédelmi gondnok segítené, aki pénzügyi tervet állítana össze, majd megállapodna a hitelezőkkel az adósság egy részének elengedéséről is.

Harrach Péter korábban úgy nyilatkozott: a jogszabály alapján a családi (magán-) csődeljárás megakasztja a végrehajtás folyamatát, sőt, két évig terjedő moratóriumot is lehetővé tesz majd.

– A lényeg az, hogy megóvjuk a lecsúszástól azokat, akik nehéz helyzetbe kerültek, akiknek van némi tulajdonuk és jövedelmük ahhoz, hogy állami segítséggel, egy csődbiztos felügyelete mellett és a pénzintézetekkel együtt átütemezzék és a végén részleteiben elengedjék a tartozásukat, ezzel ne kerüljenek a végrehajtók karmaiba – fogalmazott.

Rétvári Bence, a KDNP alelnöke lapunk megkeresésére megerősítette: a kormány holnap tárgyal a csődvédelem koncepciójáról, végleges döntés áprilisban születhet. Ebben az esetben 2016-ban valóban életbe léphet a családi csődvédelem, a politikus azonban azt sem tartja kizártnak, hogy egyes elemei már ebben az évben elérhetők lesznek. – Az elképzelés szerint a magáncsőd azokra vonatkozna, akiknek negatív vagyonuk van, vagyis az adósságuk meghaladja a vagyonukat. A törlesztés döntően fogyasztói tartozásokra vonatkozna, mint a rezsitartozás, a személyi kölcsönök, az áruhitelek vagy éppen a bankkártyatartozások.

Arra a kérdésre, hogy a minimálbérre bejelentett, de a valóságban magasabb keresettel rendelkező személyek esetében miként követhető nyomon az adósság és a vagyon aránya, Rétvári úgy reagált, ha valaki nem vallja be valós jövedelmét, és erre bármikor fény derül, az adós azonnal kikerül a csődvédelem alól, elveszíti a moratóriumot, és minden követelés ismét érvényesíthető lesz vele szemben. – Az adós családok megtarthatják azt, ami a hétköznapi családi gazdálkodáshoz szükséges, de a nagyobb kiadásokhoz: egy külföldi út, egy autó, tartós fogyasztási cikkek, már konzultálni kell a családi vagyontanácsadóval, és vele közösen kell meghozni a döntést, hogy erre tényleg szükség van-e vagy nincsen – fogalmazott korábban a politikus.

Bár a kormánypártok egyetértenek a védelmet nyújtó intézkedés alapvetéseiben, lapunk úgy tudja, a kielégítési mérték terén még nincs egységes álláspont. Információink szerint a tartozás teljes elengedése nem jöhet szóba, annak mértéke ötven százaléknál kevesebb lehet.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.