Jövőre jöhet a családi csődvédelem

Kezdetben csak szűkebb kör élhetne az új adósmentő lehetőséggel, amely a kisebb tartozásokat kezelné.

Jakubász Tamás
2015. 01. 19. 5:14
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Újabb adósmentő jogszabályt alkothat meg az Országgyűlés. – A lakosság tartozásainak rendezéséhez több, összekapcsolódó intézkedés vezethet el. A törvényhozás most lényegében az utolsó nagy lépés előtt áll – így nyilatkozott lapunknak a KDNP alelnöke. Rétvári Bence arra mutatott rá: a devizahitelezés megszüntetéséért az elmúlt években számos jogszabályt fogadott el képviselőház. – Az eddigi döntések a sokszor több tízmilliósra rúgó banki adósságoknál teremthetnek tiszta helyzetet, a közeljövőben a kisebb tartozások leküzdéséhez kell segítséget nyújtani – mondta a politikus, megjegyezve: eljött az idő, hogy a törvényhozók jogszabályba foglalják a családi csődvédelem szabályait.

A technikai részletek közül Rétvári Bence elsőként azt emelte ki, hogy a KDNP már hónapokkal ezelőtt elkészítette a maga törvényjavaslatát. A dokumentum – amely magában foglalja a paragrafusok szövegét és az indoklást is – száz oldalt tesz ki. A tervezetet a párt nemrégiben átadta az Igazságügyi Minisztériumnak, a parlament elé kerülő verziót ugyanis a szaktárca munkatársai dolgozzák ki. – A tervek szerint a jogszabály javaslata hónapokon belül az Országgyűlés asztalára kerülhet, s a képviselők még az idén meg is hozhatják döntésüket – mondta a politikus.

– Ugyanakkor lényeges – jegyezte meg –, hogy az új lehetőség bevezetését hosszabb időszak előzheti meg, az érintetteknek ugyanis fel kell készülniük a szabályrendszer alkalmazására. Mindenekelőtt arra van szükség, hogy az állam kialakítsa a megfelelő intézményeket. – Akárhogy szóljanak is végül az egyes részletszabályok, feltételezhető, hogy a csődközelbe került családok egyszerre igénylik majd jogi, gazdasági és szociális szakember segítségét – mondta Rétvári Bence. A szakapparátusról pedig nyilvánvalóan az államnak kell gondoskodnia, ilyen feladatokkal nemigen bízható meg piaci szereplő, vagy civil szervezet.

A kereszténydemokrata politikus arra is kitért, kiknek hozhat érdemi megoldást a családi csődvédelem. Szavai szerint az új adósmentő módozat leginkább azoknak a fogyasztóknak lehet értékelhető lehetőség, akik néhány milliós rezsitartozást halmoztak fel, korábban esetleg fogyasztási kölcsönt igényeltek, vagy hitelkártyájukkal keveredtek adósságba. Lényeges az is, hogy az érintetteknek legyen némi vagyonuk, keresetük. – Az elgondolás lényege úgy foglalható össze, hogy ha az adós hosszabb ideig, legalább öt évig együttműködik, s törleszti a tartozásait, idővel mentesülhet kötelezettségeinek egy része alól – mondta Rétvári Bence. Hozzátette: a családi csődvédelem szabályainak kidolgozását bizonyosan részletes társadalmi egyeztetés kíséri majd, a rendelkezések pedig elfogadásuk után egy évvel léphetnek életbe. Feltételezhető emellett, hogy kezdetben csak az érintettek kisebb része veheti igénybe az adósmentő módozatot, a lehetőség a tapasztalatok alapján, idővel nyílhat meg a szélesebb tömegek előtt.

Hogy a társadalom pontosan mekkora része igényelné az efféle segítséget, arról megoszlanak a vélemények. Annyi mindenesetre tudható, hogy tavaly a félmilliót is meghaladta a pénzbehajtás céljából indított eljárások száma, s az esetek nagyobb részében valamely rezsicég lépett fel adósai ellen. A tapasztalatokról szólva – nemrégiben – a közjegyzői kamara elnöke, Tóth Ádám lapunknak arról beszélt: tartja magát az a korábbi megállapítás, miszerint a társadalom számos tagja elért lehetőségeinek a végső határához. A megoldás számukra a magáncsőd bevezetése is lehetne. Az érintettek közül ugyanis sokaknak – a tapasztalat szerint – csak a jövedelmek megfelelő beosztásában, a tartozások leküzdésében kelne el némi segítség.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.