Paks: az EU leállította a magyar–orosz megállapodást

A brit üzleti lap meg nem nevezett forrásokra hivatkozva írta mindezt. Giró-Szász András cáfolta az újság értesüléseit.

MNO
2015. 03. 12. 20:06
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A döntés, amelynek részleteit titokban tartották, az Európai Bizottság múlt heti brüsszeli ülésén született, amelyen jelen volt Navracsics Tibor, a testület magyar biztosa is. A lap szerint az EU számos tisztségviselője aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy Moszkva Európa megosztására használja energiapolitikáját. Az Euratom ügynökség, amelynek jóvá kell hagynia minden uniós tagállam fűtőanyag-ellátási megállapodását, korábban elutasította, hogy Magyarország kizárólag Oroszországtól szerezze be a fűtőelemeket.

Megerősítette az Indexnek Navracsics Tibor, az EU magyar biztosa, hogy az Európai Bizottság megtárgyalta és szavazás nélkül jóváhagyta az Euratom javaslatát, ami a magyar kormány és Oroszország közt létrejött paksi bővítésről szóló megállapodást blokkolja.

 

Navracsics elmondta, hogy ezekről jelentésekről az Európai Bizottságban  nem szoktak szavazni, most sem tették – írják.

 

Az Euratom főként a paksi atomerőműbe szánt fűtőanyagok beszerzését kifogásolta tételesen – hangsúlyozzák, és hozzáteszik: az EU atomügyi hivatala szerint a beszerzési időtartamra kötött magyar-orosz megállapodás például konkrétan ellentétes az EU-s szabályokkal.

A tekintélyes brit gazdasági, politikai napilap úgy tudja, Magyarország megfellebbezte a döntést, de az Európai Bizottság végső soron, múlt heti ülésén, mind a 28 uniós biztos jelenlétében úgy döntött, hogy támogatja az Euratom döntését. A döntés felülírásához Magyarországnak egy új fűtőanyag-szerződést kell kötnie, vagy jogi eljárást kell indítania az Európai Bizottság ellen – írta a Financial Times, amely szerint a döntés növelheti a feszültséget Brüsszel és Moszkva között. Az újság emlékeztetett: az Európai Bizottság azt is vizsgálja, hogy a megállapodás összhangban van-e az unió közbeszerzési és állami támogatásra vonatkozó előírásaival.

Határozottan cáfolta a Financial Times értesüléseit Giró-Szász András kormányzati kommunikációért felelős államtitkár csütörtökön az MTI-nek. Azt MTI kérdésére azt mondta: nem igaz, hogy az Európai Unió blokkolta volna a Paks II. atomerőmű építését. Giró-Szász András hozzátette, hogy az ügyben helyreigazításért folyamodtak a Financial Times szerkesztőségéhez.

Az Országgyűlés március első hetében úgy határozott: a paksi atomerőmű bővítésével kapcsolatos változtatásokat, döntéseket megalapozó adatok a keletkezésüktől számított harminc évig közérdekű adatként nem ismerhetők meg. Az atomerőmű biztonsági rendszereit a pilseni Skoda JS részvénytársaság fogja korszerűsíteni. A megrendelés értéke egymilliárd korona. Aszódi Attila, a beruházás kormánybiztosa korábban a Lánchíd Rádiónak elárulta: lesznek nyugati cégek a beruházásban, az ugyanakkor még nem dőlt el, hogy az alvállalkozói kör kikből áll majd.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.