Paks: csehek korszerűsítik a biztonsági rendszert

A pilseni Skoda JS részvénytársaság fogja korszerűsíteni a paksi atomerőmű biztonsági rendszereit. A megrendelés értéke egymilliárd korona – közölte Jan Stolár, a cseh cég szóvivője szerdán Pilsenben.

MNO
2015. 03. 04. 18:31
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Skoda JS a megrendelést egyebek között annak alapján kapta, hogy a hetvenes és a nyolcvanas évek fordulóján Pilsenben gyártották a paksi atomerőmű mind a négy reaktorát, és a cseh cég végezte el Pakson felszerelésüket is – tette hozzá a szóvivő. „A korszerűsítést az tette szükségessé, hogy a nyolcvanas években az eredetileg orosz cég által szállított analóg rendszerről át kell állni a korszerű digitális rendszerre” – jelentette ki Stolár.

A Skoda JS jelenleg hasonló módon korszerűsíti a régebbi cseh atomerőmű, a Dukovany, négy atomreaktorának a biztonsági rendszereit. A változások legfőbb célja a atomreaktorok működési biztonságának növelése. A modernizáció egyben hozzájárul a reaktorok élettartamának a meghosszabbításához is – mutatott rá a cég közleményében.

A Skoda JS projektjének megvalósításában 80 százalékban cseh, húsz százalékban magyar cégek vesznek részt. A Skoda JS, amely az orosz OMZ-csoport tagja, tavaly közel 100 millió koronás nyereséget termelt. Tekintettel a megrendelések számára és értékére, a pilseni cég arra számít, hogy az idén bevétele és nyeresége is magasabb lesz a tavalyinál.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.