Rács mögött a brókerek

Tegnap letartóztatásba helyezték a Buda-Cash három vezetőjét, míg a Quaestor Értékpapír Zrt. központjában házkutatást tartottak.

2015. 03. 12. 4:34
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Harminc napra előzetes letartóztatásba helyezte a Budai Központi Kerületi Bíróság nyomozási bírája a Buda-Cash Brókerház három vezető tisztségviselőjét, akiket a rendőrség a társaság működésével összefüggésben hatvanmilliárd forintos csalással, valamint a számviteli rend megsértésével és valótlan adatközléssel gyanúsít. A döntés szerint Tölgyesi Péter vezérigazgató, valamint két helyettese, Gyarmati János és Varga Péter esetében fennáll a veszélye, hogy szabadlábon hagyásuk esetén elszöknek, elrejtőznek, valamint az is feltételezhető, hogy megnehezítik a büntetőeljárás sikeres lefolytatását.

Tegnap a Nemzeti Nyomozó Iroda munkatársai házkutatást tartottak a Quaestor Értékpapír Zrt. fővárosi központjában is. A nyomozók a cég Váci úti irodájában iratokat, számítástechnikai adathordozókat és számítógépeken tárolt adatokat is lefoglaltak. A rendőrség érdeklődésünkre közölte: a társaság működésével összefüggésben csalás elkövetésének gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen rendeltek el nyomozást.

– Az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottsága is tájékozódni fog a brókercégek ügyében – közölte a testület MSZP-s elnöke. Molnár Zsolt szerint alaposnak tűnik az a feltételezés, hogy láncreakcióról, egy szélesebb, szerteágazó eseménysorozatról van szó, amely a befektetői bizalom csökkentésére és a bankokba vetett bizalom aláásására is alkalmas lehet. Az Alkotmányvédelmi Hivataltól várnak tájékoztatást, hogy a történtek jelentenek-e a bankrendszerre, a befektetőkre általános kockázatot.

Megszólalt a botrányok kapcsán a kormányszóvivő is. Kovács Zoltán szerint a kabinet megteremtette a feltételeit annak, hogy az ország megszabaduljon az évtizedes pénzügyi korrupció következményeitől. A Fidesz-frakció azt emelte ki, hogy az MSZP kormányzása idején a Magyar Fejlesztési Bank 17 milliárd forint hitelt adott a Quaestor-csoportnak úgy, hogy a hitelre megfelelő fedezet sem volt. Az MSZP elnök-frakcióvezetője, Tóbiás József azt mondta: a jegybank elnökének le kell mondania posztjáról, mert ezzel tudná csak helyreállítani a pénzügyi rendszerbe vetett bizalmat. A Jobbik úgy látja, a Quaestor-ügyben nagykoalíciós brókerbotrány van kibontakozóban, míg az LMP sürgette, hogy a jegybank gondoskodjon az érintett kisbefektetők kártalanításáról. Az Együtt – a Korszakváltók Pártja arra hívta fel a figyelmet, hogy Tarsoly Csaba, a Quaestor elnök-vezérigazgatója kimondottan jóban van a győri kötődésű Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszterrel, ezért „zsíros üzleteket kapott a keleti nyitás nevű kudarcsorozatban”. A minisztérium közölte: Tarsoly Csaba semmilyen „zsíros üzletet” nem kapott, a moszkvai kereskedőház a Quaestor magánkezdeményezéseként indult el.

A lapunknak nyilatkozó szakértők szerint egyébként viszonylag primitív módszerekkel sikerült több száz milliárd forinttal megrövidíteniük az ügyfeleiket a brókerbotrányban elhíresült cégeknek. Megjegyezték, mindig lesznek olyan cégek, amelyek megpróbálják kijátszani a szabályozást, de azok a csalások, amelyekre a Buda-Cashnél és a Quaestor Értékpapír Zrt.-nél fény derült, már-már hihetetlenül egyszerűek.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) munkatársai az elmúlt napokban felvázolták a brókercégek módszereit. A Quaestor például az engedélyezett 60 milliárd forintnyi kötvény helyett 210 milliárdnyit adott el. Erre a szakértők szerint csak azért vehették a bátorságot, mert úgy gondolhatták, soha nem derül fény arra, mit tartalmaznak az ügyfeleiknek küldött visszaigazolások.

A Buda-Cash valamivel körmönfontabb módszert választott, és nem létező személyek nevére nyitott számlákat. A Népszabadság értesülése szerint egy Karácsony Miklós névre hallgató, a valóságban nem létező ügyfelük számláját használták arra, hogy a gyanús ügyleteiket leplezzék. Egyik forrásunk ennek kapcsán viszont arról beszélt, hogy a fiktív számla létrehozása egyáltalán nem olyan egyszerű, mint amilyennek első látásra tűnik. A felügyelet ugyanis annyiféle igazolást kér az ügyfelekről, hogy azt a brókercégek munkatársai már túlzásnak tartják. A csalások egyik közös vonása, hogy a cégek a manipulált informatikai rendszerükön keresztül valótlan adatokat küldtek a felügyeletnek, az értékpapír-elszámolónak és az ügyfeleiknek. A jegybank tájékoztatása szerint azért buktak le, mert az MNB új módszert talált a rendszerek ellenőrzésére. Nem a cégek által szolgáltatott adatokat használták, hanem a helyszínen kérték le az adatokat, mert a cégek munkatársai a felügyelők előtt nem tudják meghamisítani az információkat.

A két ügy leginkább a kártalanítások terén tér el egymástól. A Buda-Cash-bankok ügyfeleinek kártalanítását már elkezdte az Országos Betétbiztosítási Alap. Mintegy 103 milliárd forint jut a bankcsoport 73 ezer ügyfelének. A Buda-Cash brókercég károsultjait pedig a Befektetővédelmi Alap (Beva) segíti meg hatmillió forintig. A Quaestortól kötvényt vásárlókra azonban nem vonatkozik a Beva-védelem, mivel ők a kötvény kibocsátójának fizetésképtelensége miatt veszítették el a tőkéjüket. Ők a hírek szerint a Quaestor-vagyon pénzzé tétele után kaphatják meg a kártérítést. Kérdéses, hogy a vagyon elég lesz-e a veszteségek fedezésére.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.