Tarsoly Csaba kapott még egy napot

Nem döntött a bíróság a Quaestor-vezér és két társa előzetes letartóztatásáról.

MNO
2015. 03. 28. 11:16
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vasárnap délelőtt 9-kor folytatódik a tárgyalás – csak ennyit árult el Tarsoly Csaba ügyvédje a Hír TV-nek, Papp Gábor más újságírói kérdésre nem válaszolt.

Az információt Bagoly Bettina, a Fővárosi Főügyészség sajtószóvivője szombaton megerősítette az MTI-nek. A védelem további bizonyítékok ismertetését kérte, ezért a nyomozási bíró a törvényes határidőn belüli időpontra, vasárnapra halasztotta az döntést. Az ügyészség a tisztességes eljárás maximális tiszteletben tartásával intézkedik, hogy a védelem a kért további adatokat is megkapja – közölte.

Szombat reggel fél 9 után néhány perccel vitték be Tarsoly Csabát a Budapesti Központi Kerületi Bíróságra – mondta a Hír TV helyszíni tudósítója. Azt egyelőre nem tudni, hogy ki az ügyben érintett másik két gyanúsított, de vannak olyan információk, hogy egyikük Tarsoly Csaba felesége; amit erősít az a tény, hogy az egyik gyanúsított egy nő.

A nyomozó hatóság péntek délután kezdeményezte a Quaestor-ügy három gyanúsítottjának előzetes letartóztatásba helyezését – tudta meg a Magyar Nemzet Bagoly Bettinától, a Fővárosi Főügyészség szóvivőjétől. A főügyészség péntek délelőtti közleménye szerint üzletszerűen elkövetett, különösen nagy kárt okozó csalás és más bűncselekmények megalapozott gyanújával három személyt hallgatott ki, majd vett őrizetbe még csütörtökön.

A Legfőbb Ügyészség sajtószóvivője MTI-nek szombaton elküldött irományában felidézte, hogy a Quaestor-ügyben a jegybank március 10-ei feljelentése nyomán másnap a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda nyomozást rendelt el, a nemzeti bank pedig felügyeleti biztost rendelt a céghez. A nyomozás kezdettől a Fővárosi Főügyészség fokozott felügyelete mellett zajlik – tette hozzá, megjegyezve, hogy a Legfőbb Ügyészség rendelkezése alapján az ügyészség kiemelt ügyként kezeli a brókerügyeket. Fazekas Géza hangsúlyozta, hogy a nyomozó hatóság már a nyomozás elrendelését követő napon házkutatást tartott a cégnél, ahol nagy mennyiségű iratot és elektronikus adathordozót foglalt le. Kiemelte, hogy a rendőröknek – egyebek mellett – mintegy százötven cég számláját kellett átvizsgálniuk a vagyon elleni bűncselekmény megalapozott gyanújának tisztázásához. „Az összehangolt rendőri és ügyészi munkának köszönhetően az ilyen bonyolultságú gazdasági büntetőügyeknél messze gyorsabban, mind a Buda-Cash, mind a Quaestor esetében két héten belül sikerült a büntető jogszabályok által megkívánt törvényes bizonyítékok alapján a gyanúsításokat közölni és a szükséges kényszerintézkedéseket0 megtenni – írta a sajtószóvivő. Arra is kitért, hogy a jogszabályok sem a nyomozást folytató rendőrségnek, sem az ügyészségnek nem teszik lehetővé a megalapozott gyanú közlése előtt az üggyel kapcsolatba hozható emberek vagyonának zárolását. A megalapozott gyanú soron kívüli közlése után ugyanakkor azonnal megkezdte a nyomozó hatóság – a Buda-Cash-ügyhöz hasonlóan – a vagyon biztosításához kapcsolódó intézkedéseket. Mindez \"már egy nap alatt is jelentős eredményt hozott\": harminc ingatlant, több mint harminc cég tulajdonrészét és számos nagy értékű ingóságot foglalt le huszonnégy óra alatt a rendőrség – ismertette. A szóvivő megjegyezte: a cégek tulajdonosi struktúrájának átalakítása érdekében tett lépéseket a megalapozott gyanút alátámasztó körülményként értékelték. Fazekas Géza a közleményt azzal zárta: az ügyészség a nyomozásfelügyeleti tevékenységét teljes mértékben a jogszabályoknak és a szakmai előírásoknak megfelelően alkalmazta, és időben teljesítette ebből fakadó kötelezettségeit.

A Quaestor kisbefektetői a legfőbb ügyészt kérik számon nyílt levélben. Arra várnak választ Polt Pétertől, miért csak több mint egy héttel a Quaestor-ügy kirobbanása után hallgatták ki Tarsoly Csabát. Szerintük ez azért fontos, mert a Quaestor Pénzügyi Tanácsadó Zrt. részben offshore tulajdonban van, így az esetlegesen kiáramló pénz a kártalanításukra fordítható összeget csökkenti. Arra is választ várnak, hogy az ügyészségnek volt-e jogi lehetősége zár alá venni már korábban, a rendőrségi nyomozástól függetlenül a Quaestor-vagyont. Sajtóinformációk szerint egyébként Tarsoly Csabának hivatalosan alig van személyes vagyona. Több száz milliós budai villája is egy svájci cég nevén van.

Tisztáznia kell magát a Quaestor-ügyben Polt Péternek – az Együtt szerint. Az ellenzéki párt úgy véli, a főügyésznél felmerülhet az elfogultság gyanúja, ugyanis sajtóhírek szerint lánya és a Quaestor-vezér Tarsoly Csaba titkára élettársak

A DK a parlament nemzetbiztonsági bizottságának rendkívüli összehívását kezdeményezi a legfőbb ügyész szerepének tisztázására a Quaestor-ügyben, egyúttal követeli Polt Péter azonnali nemzetbiztonsági átvilágítását. Vadai Ágnes, a DK politikusa, független országgyűlési képviselő az MTI-hez szombaton eljuttatott közleményében úgy fogalmazott: a „fideszes brókerbotránnyal” kapcsolatban megkerülhetetlen Orbán Viktor miniszterelnök felelőssége, de nem indokolható a vádhatóság kivárása sem.

Parlamenti belépője is volt Tarsoly Csabának – tudta meg az Index. A brókerbotrányban érintett Quaestor vezetője 2013 áprilisában kapott belépőt a Miniszterelnökségtől. A kancelláriát – akkor még államtitkárságként – Lázár János vezette, de ott dolgozott államtitkárként Szijjártó Péter jelenlegi külügyminiszter is, aki Tarsoly Csabával közösen avatta fel a moszkvai magyar kereskedőházat éppen 2013 áprilisában.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.