Tarsoly Csabát most már nem engedik el

Gyanúsítottként hallgatták ki éjjel, csalás bűntette miatt.

BuL
2015. 03. 27. 8:06
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Országos Rendőr-főkapitányság azt közölte a rendőrség honlapján: mindhárom embert, akit a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) csütörtök délután előállított a Quaestor-ügyben, gyanúsítottként hallgatták ki csalás bűntettének megalapozott gyanúja miatt, majd bűnügyi őrizetbe vették őket. A nyomozást a Fővárosi Főügyészség fokozott ügyészi felügyelete mellett folytatják – tették hozzá.

A rendőrség korábban arról tájékoztatott, hogy a Quaestor-ügyben csütörtökön több helyszínen házkutatást tartottak, és „a vagyon-visszaszerzési intézkedéseket is megkezdték”.

A Hvg.hu kiderítette: a korábbi hírekkel ellentétben a hamis kötvényeket kibocsátó brókercég még mindig nem kért csődvédelmet, így a Quaestor továbbra is külső kontroll nélkül működik. Március 9-én még úgy tűnt: Tarsoly Csaba elnök-vezérigazgató tájékoztatta a Magyar Nemzeti Bank (MNB) illetékes vezetőjét arról, hogy a rendkívüli mértékben megnövekedett kötvényeladási igények miatt a kötvényeket kibocsátó Quaestor Financial Hrurira Kft. öncsődöt jelentett.

Március 11-én a rendőrség házkutatásokat tartott, többek között a Quaestor cégcsoport Váci úti székházában.

Orbán Viktor miniszterelnök rendelte el, hogy a minisztériumok vegyék ki a brókercégeknél tartott pénzüket. A kormányfő ezt szerdán mondta Sopronban sajtótájékoztatón, ahol arról kérdezték, nem tartja-e furcsának, hogy a Quaestor-csőd előtt a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) hozzájutott a pénzéhez. Több ellenzéki párt is bejelentette: feljelentést tesz. RÉSZLETEK

A napokban több portál is cikkezett arról, hogy a KKM alá tartozó több állami vállalat is a Quaestornál tartotta a pénzét, illetve hogy a KKM épp a bukás előtt vette ki azt onnan.

 

Orbán megkapta a Quaestor levelét

 

A miniszterelnök pénteken a Kossuth rádió 180 perc című reggeli műsorában megerősítette, hogy kapott levelet a Quaestortól a brókercég csődje előtt. Ugyanazon a napon fordultak hozzá, amikor az MNB-nél is bejelentették, hogy baj van, és mindkét levél ugyanazt tartalmazta. Ezután Orbán beszélt a gazdasági miniszterrel, hogy lépjen kapcsolatba a brókercéggel. De már korábban megszületett a döntés, hogy a kormány kivonja a közpénzeket a brókercégektől.

A Hvg.hu március 23-án arról számolt be, hogy cégbírósági adatok szerint távozott Tarsoly Csaba, felesége és apja is a Quaestor Pénzügyi Tanácsadó Zrt. éléről. A cég március 16-án tartott közgyűlési jegyzőkönyve szerint megszűnik az igazgatóság, és Tarsolyék helyett a cég vezérigazgatója a tápiósági lakcímű Orgován Béla lesz.

A tápiósági férfiről a helyiek azt mondják, élete nagy részében munkanélküli volt, középfokú végzettsége sincs, és korábban közmunkás is volt.

Tarsoly Csaba az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményében azt írta, hibát követett el, amikor a reorganizációs tanácsadó javaslatát elfogadta az átmenetre szóló új tisztségviselő kinevezésekor. A Quaestor-csoport fő tulajdonosa közölte, úgy döntött, hogy vezető tisztségeit visszaveszi annak érdekében, hogy ne merülhessen fel kár okozásának gyanúja. A cégvezető ennek érdekében intézkedett a szükséges közgyűlések és taggyűlések összehívásáról.

Az NNI szerdán még azt közölte: csalás bűntettének gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen folytat nyomozást.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.