Sokan már jó előre spájzolnak tojásból, de vannak, akik az utolsó pillanatra hagyják, vagy inkább már hagyták az élelmiszerek bevásárlását a húsvéti vacsorához. Korábbi összeállításunkban a jó – és ami nem kevésbé fontos, a rossz (!) – sonkát vettük szemügyre, most a tojás van soron. Jelölés, méret, káros anyagok, konyhai használat, főzés, hasznosság, miegymás.
A tavaszi napfordulóval, az új évszak beköszöntével a megújuló élet és a termékenység áll a figyelem fókuszában, ennek minden nemzet történelmében régről szimbóluma a tojás. De nem ismer nemzethatárokat sem, térben és időben „utazik”, népszerűsége töretlen.
Szinte minden jelentős tápanyagot, vitamint, fehérjét és ásványi anyagot tartalmaz a C-vitaminon kívül, bár nincs benne szénhidrát és élelmi rostok sem. Negyven különböző esszenciális fehérje, valamint telített és telítetlen zsírsavak is vannak benne, ez utóbbiak éppen ideális arányban. A tojásban található D-vitamin segíti a foszfor és a kalcium felszívódását, az A-vitamin a csontfejlődés és a növekedés elmaradhatatlan komponense, az E-vitamin pedig közismerten hatékony antioxidáns, de tartalmaz még folsavat, pantoténsavat, B2- és B12-vitamint is. A magyar tojásfogyasztás átlagosan 215 darab per fő évente.
A mi kultúrkörünkben a tojás a baromfitojással azonos. Lezárhatnánk az ügyet annyival, hogy a piacon vagy a boltban nagyjából azért ugyanolyan vagy hasonló tojásokkal találkozunk, de már alapvetően ez sincs így, terjed ugyanis az a Nyugatról érkező divat, hogy nem csak tojást, de tojástermékeket is beszereznek a háztartások. Ilyen tojástermék a tojáslé (teljes, fehérje, sárgája), a tojáspor (teljes, fehérje, sárgája), a főttojás-termékek és a melléktermékek (takarmánykiegészítők).
Átlagosan 55-60 grammnak kell lennie, nyugodtan gyanakodjunk vagy menjünk máshová vásárolni, ha ennél sokkal kevesebbet mutat a zöldségmérleg, és a dobozon sincsen arra utaló jel, hogy ez a tojás kisebb („S-es” a méret, de arányaiban sokkal drágább).
A korábbi jelentős árzuhanás óta (50 forint környékén is járt darabja) most egy év alatt – a KSH adatai szerint – 5,5 százalékkal drágult ez az állati eredetű termék, de a Baromfi Terméktanács adatai szerint az áremelkedés 4-5 százalékos, amit tovább faragnak a nagy láncok folyamatos akciói – ebből fakadóan a tojás a piacokon a legdrágább. A nagyhéten egy háztartás több tucat, de akár 60 tojást is vásárol (50-60 millió tojásra van piaci igény Magyarországon ilyenkor), darabját – hisz ez volt a fő kérdésünk – 35-40 forintért. Ha már itt tartunk: éppen annyi lengyel, lett, német és szlovák tojást importáltunk tavaly, mint amennyi húsvétra fogy. (A Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetségének becslése szerint viszont az illegális szállítmányokkal mintegy 800 millió darab tojás érkezett, ez ellen kellene felvennie a harcot az ekáer rendszerének.) A tojás darabonkénti előállítási költsége 18,5, csomagolással 22,5 forint; az áfa nélküli eladási ár pedig 24 forint.