Húsvét elé: minden, amit a tojásról tudni érdemes

A húsvéti lakmározásra az utolsó pillanatokban felkészülők akkor járnak el a legjobban, ha a sonka után a tojásról is mindent megtudnak – tojástudor az MNO-n!

2015. 04. 01. 8:55
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sokan már jó előre spájzolnak tojásból, de vannak, akik az utolsó pillanatra hagyják, vagy inkább már hagyták az élelmiszerek bevásárlását a húsvéti vacsorához. Korábbi összeállításunkban a jó – és ami nem kevésbé fontos, a rossz (!) – sonkát vettük szemügyre, most a tojás van soron. Jelölés, méret, káros anyagok, konyhai használat, főzés, hasznosság, miegymás.

A tavaszi napfordulóval, az új évszak beköszöntével a megújuló élet és a termékenység áll a figyelem fókuszában, ennek minden nemzet történelmében régről szimbóluma a tojás. De nem ismer nemzethatárokat sem, térben és időben „utazik”, népszerűsége töretlen.

Szinte minden jelentős tápanyagot, vitamint, fehérjét és ásványi anyagot tartalmaz a C-vitaminon kívül, bár nincs benne szénhidrát és élelmi rostok sem. Negyven különböző esszenciális fehérje, valamint telített és telítetlen zsírsavak is vannak benne, ez utóbbiak éppen ideális arányban. A tojásban található D-vitamin segíti a foszfor és a kalcium felszívódását, az A-vitamin a csontfejlődés és a növekedés elmaradhatatlan komponense, az E-vitamin pedig közismerten hatékony antioxidáns, de tartalmaz még folsavat, pantoténsavat, B2- és B12-vitamint is. A magyar tojásfogyasztás átlagosan 215 darab per fő évente.

A mi kultúrkörünkben a tojás a baromfitojással azonos. Lezárhatnánk az ügyet annyival, hogy a piacon vagy a boltban nagyjából azért ugyanolyan vagy hasonló tojásokkal találkozunk, de már alapvetően ez sincs így, terjed ugyanis az a Nyugatról érkező divat, hogy nem csak tojást, de tojástermékeket is beszereznek a háztartások. Ilyen tojástermék a tojáslé (teljes, fehérje, sárgája), a tojáspor (teljes, fehérje, sárgája), a főttojás-termékek és a melléktermékek (takarmánykiegészítők).

Átlagosan 55-60 grammnak kell lennie, nyugodtan gyanakodjunk vagy menjünk máshová vásárolni, ha ennél sokkal kevesebbet mutat a zöldségmérleg, és a dobozon sincsen arra utaló jel, hogy ez a tojás kisebb („S-es” a méret, de arányaiban sokkal drágább).

A korábbi jelentős árzuhanás óta (50 forint környékén is járt darabja) most egy év alatt – a KSH adatai szerint – 5,5 százalékkal drágult ez az állati eredetű termék, de a Baromfi Terméktanács adatai szerint az áremelkedés 4-5 százalékos, amit tovább faragnak a nagy láncok folyamatos akciói – ebből fakadóan a tojás a piacokon a legdrágább. A nagyhéten egy háztartás több tucat, de akár 60 tojást is vásárol (50-60 millió tojásra van piaci igény Magyarországon ilyenkor), darabját – hisz ez volt a fő kérdésünk – 35-40 forintért. Ha már itt tartunk: éppen annyi lengyel, lett, német és szlovák tojást importáltunk tavaly, mint amennyi húsvétra fogy. (A Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetségének becslése szerint viszont az illegális szállítmányokkal mintegy 800 millió darab tojás érkezett, ez ellen kellene felvennie a harcot az ekáer rendszerének.) A tojás darabonkénti előállítási költsége 18,5, csomagolással 22,5 forint; az áfa nélküli eladási ár pedig 24 forint.

Induljunk el a héjas tojástól. A méretről már beszéltünk, a külsejét ismerjük, viszont ne szégyelljük magunkat, ha végignézegetjük a 6-os vagy 10-es doboz tojásait, nem repedtek-e, hogy aztán az akciós 10-es csomag legyen a legdrágább a végén Szót ejtettünk már a feldolgozott tojástermékekről, lehet kapni kiskereskedelmi forgalomban is már például főtt tojást, ne kelljen ezzel sem otthon bajlódnunk! Visszatérve a tojás felismerésére: most már egyesével kötelező rajta a jelölés, amiből mindennek ki kell derülnie. (Az UV-kezelt tojások gyakorlatilag lenullázzák a szalmonellás fertőzés esélyét, ezt sem árt tudni, ha szembejön ilyen felirat.)

Dr. Németh Csaba élelmiszermérnök a Magyar Élelmiszer-tudományi és Technológiai Egyesület minapi rendezvényén az alábbi diát állította össze. Minden kiderül róla, íme:

 

2009 júliusában derült fény arra, hogy a dél-kínai Kantonban 4 forintos nagykeráron tojásutánzat kapható. A botrányt a hongkongi East Week című lap göngyölítette fel. A fehérjéhez zselatint, benzoesavat (tartósítószer) és ipari felhasználású timsót is felhasználtak, valamint egy ismeretlen összetételű fehér port. A sárgájához kalcium-kloridot kevernek egy szintén ismeretlen összetételű folyadékba, amit előzőleg sárga ételfestékkel „fűszereztek”. A héj parafinwaxból van, a hibátlan darabokat még ízre sem igen lehet megkülönböztetni az eredetitől. Mivel tényleg ekkora árkülönbség van a kamutojás és az igazi között, nagyon nehéz megakadályozni, hogy mindenhol jelen legyen a kínai dömping. A kormány most az igen gyorsan bevezetett ekáerrel (elektronikus árukövető) próbálkozik.

Számtalan olyan szennyeződés lehet a héján, ami miatt semmiképpen ne rakjuk egy kupacba a többi konyhai alapanyaggal. Tizenhatféle mikroba üldögél a tojáson hámozás előtt, például sztrepto- és mikrokokkusz is, ezek veszélyt jelentenek ránk. Közvetlenül tehát ne pucoljuk a tojást olyan felületen, ahol salátalevél, sonka, kolbász, hagyma vagy más zöldségek kerülnek a késünk alá!

Ritkán gondolunk bele, milyen gyakran fogyasztunk tojást, egy évben egyszer erről is bővebben szót ejthetünk. Legtöbb ételünknek alap- vagy kötőanyaga a tojás, nélküle nem lennének süteményeink, tésztáink, krémeink és sok más konyhai készítményünk. A mostanában divatos tojásmentes utánzatokat sem lehetett volna kitalálni, ha nincsenek a tojásos „minták”. Eme szerény bevezető után jöjjenek a receptek!

Kifordított tojás

Lágytojás

Tojássaláta

Tavaszi ropogtatnivaló: citromos keksz

Hozzávalók 12 darabhoz:
100 g vaj
7 dkg xilit (nyírfacukor)
4 dkg kókuszreszelék
1 citrom reszelt héja
1 fél citrom leve
70 g zabpehelyliszt
1 evőkanál lenmagpehely


Elkészítése:
A felolvasztott vajat kikeverjük xilittel, hozzáadjuk a kókuszreszeléket, a citrom reszelt héját és a citrom egyik felének a kifacsart levét. Hozzákeverjük a zabpehelylisztet, a lenmagpelyhet – ha szükséges, kevés vízzel vagy tejjel könnyebben formázhatóvá tehetjük. Sütőpapírral bélelt tepsire kis halmokat teszünk és egy kanál segítségével ellapítjuk őket, vagy keksznyomót is használhatunk. 180 Celsius-fokra előmelegített sütőben, 10-15 perc alatt készre sütjük.

(allergiakozpont.hu)

Frittata (képünkön fent)

Kaszinótojás

Stefánia vagdalt

Tojáslikőr

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.