Húsvét elé: minden, amit a tojásról tudni érdemes

A húsvéti lakmározásra az utolsó pillanatokban felkészülők akkor járnak el a legjobban, ha a sonka után a tojásról is mindent megtudnak – tojástudor az MNO-n!

2015. 04. 01. 8:55
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sokan már jó előre spájzolnak tojásból, de vannak, akik az utolsó pillanatra hagyják, vagy inkább már hagyták az élelmiszerek bevásárlását a húsvéti vacsorához. Korábbi összeállításunkban a jó – és ami nem kevésbé fontos, a rossz (!) – sonkát vettük szemügyre, most a tojás van soron. Jelölés, méret, káros anyagok, konyhai használat, főzés, hasznosság, miegymás.

A tavaszi napfordulóval, az új évszak beköszöntével a megújuló élet és a termékenység áll a figyelem fókuszában, ennek minden nemzet történelmében régről szimbóluma a tojás. De nem ismer nemzethatárokat sem, térben és időben „utazik”, népszerűsége töretlen.

Szinte minden jelentős tápanyagot, vitamint, fehérjét és ásványi anyagot tartalmaz a C-vitaminon kívül, bár nincs benne szénhidrát és élelmi rostok sem. Negyven különböző esszenciális fehérje, valamint telített és telítetlen zsírsavak is vannak benne, ez utóbbiak éppen ideális arányban. A tojásban található D-vitamin segíti a foszfor és a kalcium felszívódását, az A-vitamin a csontfejlődés és a növekedés elmaradhatatlan komponense, az E-vitamin pedig közismerten hatékony antioxidáns, de tartalmaz még folsavat, pantoténsavat, B2- és B12-vitamint is. A magyar tojásfogyasztás átlagosan 215 darab per fő évente.

A mi kultúrkörünkben a tojás a baromfitojással azonos. Lezárhatnánk az ügyet annyival, hogy a piacon vagy a boltban nagyjából azért ugyanolyan vagy hasonló tojásokkal találkozunk, de már alapvetően ez sincs így, terjed ugyanis az a Nyugatról érkező divat, hogy nem csak tojást, de tojástermékeket is beszereznek a háztartások. Ilyen tojástermék a tojáslé (teljes, fehérje, sárgája), a tojáspor (teljes, fehérje, sárgája), a főttojás-termékek és a melléktermékek (takarmánykiegészítők).

Átlagosan 55-60 grammnak kell lennie, nyugodtan gyanakodjunk vagy menjünk máshová vásárolni, ha ennél sokkal kevesebbet mutat a zöldségmérleg, és a dobozon sincsen arra utaló jel, hogy ez a tojás kisebb („S-es” a méret, de arányaiban sokkal drágább).

A korábbi jelentős árzuhanás óta (50 forint környékén is járt darabja) most egy év alatt – a KSH adatai szerint – 5,5 százalékkal drágult ez az állati eredetű termék, de a Baromfi Terméktanács adatai szerint az áremelkedés 4-5 százalékos, amit tovább faragnak a nagy láncok folyamatos akciói – ebből fakadóan a tojás a piacokon a legdrágább. A nagyhéten egy háztartás több tucat, de akár 60 tojást is vásárol (50-60 millió tojásra van piaci igény Magyarországon ilyenkor), darabját – hisz ez volt a fő kérdésünk – 35-40 forintért. Ha már itt tartunk: éppen annyi lengyel, lett, német és szlovák tojást importáltunk tavaly, mint amennyi húsvétra fogy. (A Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetségének becslése szerint viszont az illegális szállítmányokkal mintegy 800 millió darab tojás érkezett, ez ellen kellene felvennie a harcot az ekáer rendszerének.) A tojás darabonkénti előállítási költsége 18,5, csomagolással 22,5 forint; az áfa nélküli eladási ár pedig 24 forint.

Induljunk el a héjas tojástól. A méretről már beszéltünk, a külsejét ismerjük, viszont ne szégyelljük magunkat, ha végignézegetjük a 6-os vagy 10-es doboz tojásait, nem repedtek-e, hogy aztán az akciós 10-es csomag legyen a legdrágább a végén Szót ejtettünk már a feldolgozott tojástermékekről, lehet kapni kiskereskedelmi forgalomban is már például főtt tojást, ne kelljen ezzel sem otthon bajlódnunk! Visszatérve a tojás felismerésére: most már egyesével kötelező rajta a jelölés, amiből mindennek ki kell derülnie. (Az UV-kezelt tojások gyakorlatilag lenullázzák a szalmonellás fertőzés esélyét, ezt sem árt tudni, ha szembejön ilyen felirat.)

Dr. Németh Csaba élelmiszermérnök a Magyar Élelmiszer-tudományi és Technológiai Egyesület minapi rendezvényén az alábbi diát állította össze. Minden kiderül róla, íme:

 

2009 júliusában derült fény arra, hogy a dél-kínai Kantonban 4 forintos nagykeráron tojásutánzat kapható. A botrányt a hongkongi East Week című lap göngyölítette fel. A fehérjéhez zselatint, benzoesavat (tartósítószer) és ipari felhasználású timsót is felhasználtak, valamint egy ismeretlen összetételű fehér port. A sárgájához kalcium-kloridot kevernek egy szintén ismeretlen összetételű folyadékba, amit előzőleg sárga ételfestékkel „fűszereztek”. A héj parafinwaxból van, a hibátlan darabokat még ízre sem igen lehet megkülönböztetni az eredetitől. Mivel tényleg ekkora árkülönbség van a kamutojás és az igazi között, nagyon nehéz megakadályozni, hogy mindenhol jelen legyen a kínai dömping. A kormány most az igen gyorsan bevezetett ekáerrel (elektronikus árukövető) próbálkozik.

Számtalan olyan szennyeződés lehet a héján, ami miatt semmiképpen ne rakjuk egy kupacba a többi konyhai alapanyaggal. Tizenhatféle mikroba üldögél a tojáson hámozás előtt, például sztrepto- és mikrokokkusz is, ezek veszélyt jelentenek ránk. Közvetlenül tehát ne pucoljuk a tojást olyan felületen, ahol salátalevél, sonka, kolbász, hagyma vagy más zöldségek kerülnek a késünk alá!

Ritkán gondolunk bele, milyen gyakran fogyasztunk tojást, egy évben egyszer erről is bővebben szót ejthetünk. Legtöbb ételünknek alap- vagy kötőanyaga a tojás, nélküle nem lennének süteményeink, tésztáink, krémeink és sok más konyhai készítményünk. A mostanában divatos tojásmentes utánzatokat sem lehetett volna kitalálni, ha nincsenek a tojásos „minták”. Eme szerény bevezető után jöjjenek a receptek!

Kifordított tojás

Lágytojás

Tojássaláta

Tavaszi ropogtatnivaló: citromos keksz

Hozzávalók 12 darabhoz:
100 g vaj
7 dkg xilit (nyírfacukor)
4 dkg kókuszreszelék
1 citrom reszelt héja
1 fél citrom leve
70 g zabpehelyliszt
1 evőkanál lenmagpehely


Elkészítése:
A felolvasztott vajat kikeverjük xilittel, hozzáadjuk a kókuszreszeléket, a citrom reszelt héját és a citrom egyik felének a kifacsart levét. Hozzákeverjük a zabpehelylisztet, a lenmagpelyhet – ha szükséges, kevés vízzel vagy tejjel könnyebben formázhatóvá tehetjük. Sütőpapírral bélelt tepsire kis halmokat teszünk és egy kanál segítségével ellapítjuk őket, vagy keksznyomót is használhatunk. 180 Celsius-fokra előmelegített sütőben, 10-15 perc alatt készre sütjük.

(allergiakozpont.hu)

Frittata (képünkön fent)

Kaszinótojás

Stefánia vagdalt

Tojáslikőr

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.