Az állam építi a kerítést a déli határon

6,5 milliárdot már elkülönítettek a célra. Más szakaszon is határzár jöhet, ha nem bírnak a migránsáradattal. A Dublin III. felfüggesztése a külügy szerint csak félreértés volt.

MNO
2015. 06. 24. 9:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szijjártó Péter hangsúlyozta, hogy Magyarország maradéktalanul betart minden európai uniós jogszabályt és megfelel minden EU-s kötelezettségnek. Mint a Dublin III. rendeletre utalva elmondta, semmilyen uniós jogszabály magyarországi alkalmazásának felfüggesztéséről nincs szó, ilyen döntés nem született.

Hangsúlyozta, hogy hazánkba idén eddig 61 000 bevándorló érkezett illegálisan, ebből 60 922-en Szerbia felől lépték át a határt. Magyarországnak súlyos technikai és kapacitásbeli problémákat okoz ez az elképesztő nyomás – jelentette ki, hozzátéve: minden erejükkel azon vannak, hogy orvosolni tudják és hogy valamennyi uniós aspektusnak meg tudjanak felelni.

Mint mondta, nem értenek egyet azzal, hogy Ausztria és más uniós országok illegális bevándorlókat küldenének vissza Magyarországra. Úgy vélik, hogy ezek az emberek Görögországon keresztül érkeztek, így oda is kell visszaküldeni őket.

Az ideiglenes határzárral kapcsolatban közölte: parlamenti egyetértést kell létrehozni annak érdekében, hogy ezt a lehető leggyorsabban meg tudják építeni. A kormány 6,5 milliárd forint elkülönítése mellett döntött annak érdekében, hogy az állam maga építse meg a határzárat. A mérnöki előkészítés már folyamatban van, és a kivitelezésre munkacsoport jön létre.

A külgazdasági és külügyminiszter kiemelte, hogy ez a kérdés nem Szerbiáról és Magyarországról szól: a két ország kapcsolata soha nem volt ilyen jó, július elsején pedig csúcstalálkozón fognak egyeztetni Szerbiával.

Leszögezte, hogy a jövőben minden olyan határszakaszon, ahol az illegális bevándorlás megakadályozására nincs más mód, ideiglenes határzár létesítése mellett fognak dönteni.

Ezenkívül haladéktalanul konzultációt kezdeményeznek az Európai Bizottság első alelnökével a Dublin III. rendelettel kapcsolatban, illetve az EU külügyi főképviselőjével a nyugat-balkáni bevándorlási problémákról.

Érdekesség, hogy a Belügyminisztérium korábban nem válaszolt az Index azon kérdésére, hogy magántőkéből épülhet-e meg a déli határra felhúzott kerítés.

Szijjártó Péter június 17-én, kormányülés közben jelentette be, hogy a kabinet utasította Pintér Sándor belügyminisztert, hogy haladéktalanul kezdje meg a magyar–szerb határ lezárásának előkészületeit.

Komoly ellentmondás feszül a kormányzat keddi és szerdai kommunikációja között. A Dublin III. uniós rendelet magyar részről történt felfüggesztését kedden Perényi János bécsi nagykövet és Kovács Zoltán kormányszóvivő is elismerte az Index hírportál kérdésére. A Belügyminisztérium az MTI-nek küldött keddi közleményében azt írja: a bevándorlási hivatal technikai okokból, határozatlan ideig a folyamatban lévő ügyekben felfüggeszti „a Magyarországra irányuló dublini transzferek fogadását” – a menekültek visszafogadását más uniós országokból.

Miután szakértők bírálták, az osztrák külügyér és az Európai Bizottság pedig elfogadhatatlannak nevezte az uniós szabály felfüggesztését, változott a hangnem. A külügyminisztérium az MTI kérdésére szerdán már azt közölte, hogy semmilyen uniós jogszabály magyarországi alkalmazásának felfüggesztéséről nincs szó, Szijjártó Péter pedig ezt megerősítve sajtótájékoztatóján közölte: maradéktalanul betartunk minden európai uniós jogszabályt. Mindezt Tasnádi László rendészeti államtitkár azzal toldotta meg a honvédelmi bizottság ülésén, hogy Magyarország továbbra is betartja a dublini rendeletet, ugyanakkor technikai türelmet kér a további illegális bevándorlók visszavételére.

A kommunikációs kavalkád közepette rákérdeztünk a külügyminisztériumnál: nem érzik-e úgy, hogy egymásnak ellentmondó kommunikáció zajlik? Válaszukban közölték: a nyilatkozatok között nincs ellentmondás, csak félreértelmezés történt. Hozzáteszik: a hivatalos álláspontot az üggyel kapcsolatban Szijjártó Péter mondta el szerdán.

Az igazságügyi miniszter levélben tájékoztatta Frans Timmermanst, az Európai Bizottság első alelnökét arról, hogy Magyarország június 23-ai hatállyal ideiglenesen, határozatlan ideig nem tudja fogadni a nemzetközi védelem iránti kérelmet előterjesztő embereket, hangsúlyozva, az ország tiszteletben tartja az uniós menekültpolitika rendelkezéseit.

A dokumentumban Trócsányi László hangsúlyozta: Magyarország teljes mértékben tiszteletben tartja az uniós menekültpolitika és azon belül is a Dublin III. rendelet rendelkezéseit. A miniszter azt írta: a magyar kormány mindent megtesz, hogy orvosolhassa a problémát, és ennek érdekében ő maga kész arra, hogy a bizottság alelnökével haladéktalanul konzultáljon a rendelet jogalkalmazási problémáiról.

Trócsányi László úgy vélte, a rendkívüli helyzet megköveteli a válságkezelést és arra kényszeríti Magyarországot, hogy átmeneti, soron kívüli intézkedéseket fogadjanak el.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.