Bevándorlóáradattal kell szembenéznie Magyarországnak

Az illegálisan bevándorlók kilencven százaléka befogadó állomásra kerül.

MTI
2015. 06. 17. 10:13
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Végh Zsuzsanna elmondta, az afgánok, szírek alapvető célja, hogy eljussanak Nyugat-Európa valamely országába, jellemzően Németországba, hiszen ott nagyszámú közösségük él. Hozzátette, ezek az emberek nagyon sok áldozatot hoztak, hogy elmeneküljenek a hazájukból, sokat fizettek, fizetnek az embercsempészeknek, így nem tántorítja el őket az az információ sem, hogy a célországból nagy valószínűséggel visszatoloncolják őket.

390 határsértőt fogtak el a rendőrök Csongrád megye déli részén kedden. A legnagyobb csoportot Ásotthalom külterületén tartóztatták fel délelőtt, ott 85 afgán, bangladesi, szomáliai, szír, pakisztáni, kongói és algériai állampolgár lépte át illegálisan a zöldhatárt. A határsértők ellen idegenrendészeti eljárást kezdeményezett a rendőrség.

A szakember hozzátette, ha valaki illegális határátlépőként érkezik, akkor a rendőrség átadja a menekültügyi hatóságnak. Ott menedékjogi eljárást indítanak, és kijelölik azt a kötelező tartózkodási helyet, ahol a hatóság rendelkezésére kell állnia az eljárás lefolytatásának idejére. Ez a tartózkodási hely valamelyik nyitott befogadó intézmény, az illegálisan menekültek kilencven százaléka ilyen befogadó állomásra kerül.

Ott az érintett – miután menedékkérelmet indított – már a területen maradás jogát élvezi, így szabadon mozoghat, a befogadó állomást naponta elhagyhatja, csak a házirend szabályait kell betartania. Végh Zsuzsanna szerint ezt az időt használják ki a menekültek, hogy tovább folytassák útjukat más országok felé, azonban a menedékjogi kérelemmel az uniós államok között még nem utazhatnának szabadon, ezt csak az elismert menekültek tehetik meg.

A menedékjog szűkítéséről kezd tárgyalni ma a parlament. A kormánypárti politikusok előterjesztésükkel felhatalmazást adnának a kormánynak, hogy rendeletben állapítsa meg az úgynevezett biztonságos harmadik országok listáját.

 

Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője az M1 szerda reggeli műsorában hozzátette: „Ha a nyugatiak lezárják a határaikat, akkor nekünk is le kell zárni a déli határt. Ha ez nem következik be, akkor ha Ausztria felé és más irányba nem tudnak továbbmenni, az idei évben már százezres nagyságrendű bevándorlóáradat Magyarországon reked.”

 

A Népszava értesülései szerint órákon belül szinte hermetikusan lezárhatónak tartja a Belügyminisztérium az ország déli határait. A lap úgy tudja, minden személyi és technikai feltétel adva van a határzárra, az illetékesek csak a parancsra várnak, amely akár szerdán megérkezhet.

A BÁH főigazgatója szerint a magyarországi befogadó állomások színvonala semmivel sem különbözik más tagállamok intézményeiétől, azonban ezek az állomások mára túlzsúfoltak lettek, ezért volt szükség sátrak, konténerek telepítésére is.

Az idei statisztikai adatok azt mutatják, hogy sokszorosára nőtt tavalyhoz képest azon kérelmek száma, amelyek Magyarországtól a menedékkérők visszavételét kérték. Az más kérdés, hogy a tagállamoknak is szigorítaniuk kell bizonyos gyakorlatukon azért, hogy megvalósuljanak a visszaadások, hiszen ezek az illegálisan érkező menedékkérők szabadon mozognak a tagállamok között – mondta.

Végh Zsuzsanna közölte, a biztonságos harmadik országok körének meghatározásával megfordul majd a bizonyítási teher, és a menekültnek kell igazolniuk, hogy a magyar szabályok által biztonságosnak mondott állam a menedékkérő számára valamiért mégsem volt biztonságos.

Egyre nagyobb gondot jelent Líbiában az Iszlám Állam terrorszervezet jelenléte, így a Nyugat által elismert kormány lázasan keresi a szövetségeseinek segítségét. Ennek egyik eszköze éppen az országból kiáramló menekülthullám, melyet az ország vezetése szerint a szélsőséges szervezetek arra használnak, hogy terroristákat juttassanak Európába. Portálunk megpróbált utánajárni annak, hogy mennyire valós ez a veszély – olvassa el az MNO cikkét!

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.