Nem tetszik a Fidesznek, hogy rongálják a plakátokat

A rendőrség hat embert állított elő a bevándorlásról szóló plakátok megrongálása miatt.

2015. 06. 07. 10:35
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A rendőrség szabálysértés miatt indított eljárást a hat ember ellen. A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) a Police.hu oldalon közzétett közleményében azt írta: az eljárás alá vont hat ember 0 óra 20 perc körül szándékosan megrongált egy óriásplakátot a Városligetben, a Gundel Károly úton. A feltételezett elkövetőket a rendőrség a közelben előállította és meghallgatta. Öten vallomást tettek és elismerték a szabálysértés elkövetését, egyikük nem tett vallomást.

A XIV. kerületi rendőrkapitányság egy 35 éves hajdúszoboszlói nő, egy 35 éves, egy 31 éves és egy 29 éves budapesti férfi, valamint egy 27 éves érsekcsanádi és egy 24 éves békéscsabai nő ellen folytat tulajdon elleni szabálysértés elkövetése miatt eljárást. Valamennyien szabadlábon védekeznek – írta a rendőrség.

A kormánypárti politikus sajtótájékoztatón elmondta, hogy a rendőrség hat embert állított elő plakátrongálás miatt. Egyúttal azt is hangsúlyozta: a Fidesz a lehető leghatározottabban elutasítja ezt a „baloldali agressziót”.

Németh Szilárd felszólította Szigetvári Viktort, az Együtt elnökét és párttársait, hogy „ne uszítsák tovább az embereiket ilyen agresszív és törvénytelen cselekedetek elvégzésére”. Megvan annak a módja, hogy törvényes eszközökkel fejezzék ki a véleményüket – tette hozzá.

A kormánypárti politikus azt mondta, jól látható, hogy az emberek többsége a konzultációt választja, még akkor is, ha nem a kormány álláspontjával ért egyet. Eddig több mint 400 ezren küldték vissza a nemzeti konzultációs kérdőívet, és 200 ezer feldolgozása után elmondható: az emberek 90 százaléka a kormány által képviselteket támogatja – közölte.

Németh Szilárd arra is felszólította Szigetvári Viktor, hogy számoljon el a Haza és Haladás Alapítvány pénzeivel. „Komoly külföldi pénzekről ( ) van szó”, és szeretnénk tudni, hogy kik támogatják őket és ezért mit kértek cserébe – mondta Németh Szilárd, aki szerint nyilvánvaló, hogy a külföldi támogatásért cserébe akár külföldi érdekek képviseletét is lehet kérni.

Azt mondta, a plakátrongálás „egy elterelő hadművelet” arról a sok száz millió forintról, amit azért kaptak, hogy „ezt a típusú politikát folytassák Magyarországon”.

Az Együtt kiáll a plakátrongálás miatt előállított aktivistái mellett és minden jogi, illetve politikai segítséget megad nekik – mondta Szigetvári Viktor vasárnap. Az ellenzéki politikus kijelentette: az Együtt felháborítónak tartja, hogy a Fidesz és Orbán Viktor miniszterelnök a bevándorlásról szóló, az országot megosztó plakátkampányba kezdett azért, hogy a munkanélküliségről és az oktatási rendszer válságáról elterelje a figyelmet.

Emlékeztetett: az Együtt polgári engedetlenségre szólított mindenkit a saját felelősségére, ebből a párt ifjúsági szervezetének aktivistái, de ő maga is kivette a részét. „Sajnálom, hogy a kollégáimat előállították. Természetesen az Együtt minden jogi és politikai támogatást megad a barátainak” – mondta Szigetvári Viktor, hozzátéve, fontosnak tartják kifejezni azt az „elemi felháborodást”, amit a bevándorlók ellen, a magyar adófizetők pénzéből indított plakátkampány miatt éreznek.

Az ellenzéki politikus szerint a kormány ebben az ügyben „hergel”, valójában nem hajlandó érdemben foglalkozni a bevándorlókkal. „Orbán Viktort nem a migráció és a bevándorlók érdeklik, hanem a Fidesz csökkenő népszerűsége” – értékelte az Együtt elnöke.

Az Együtt tudatta az MTI-vel, hogy Pápa Levente alelnök közérdekűadat-igényléssel fordult az Országos Rendőr-főkapitánysághoz azt kérdezve, mennyibe kerül naponta az adófizetőknek az, hogy „a rendőrség éjjel-nappal őrzi ezeket a szégyenteljes plakátokat”.

A Jobbik szerint a kormány és a baloldal is túlzásba esett az óriásplakátok ügyében, előbbi azzal, hogy „rendőröket delegált” a plakátokhoz, míg utóbbi a rongálásra buzdító reakciójával. Farkas Gergely képviselő elmondta, a kormány a „belföldi közvélemény manipulációjára, propagandára” használja a plakátok. Közölte, úgy tudja, a rendőrség egy esetben DNS-mintát is vett a plakátrongáló személyének kiderítésére, ami – szerinte – aránytalan lépés, helyette a közbiztonság javítására kellene hasonló mértékű erőforrásokat mozgósítani.

Emellett kiemelte: a Jobbik korábban többször szenvedett kárt plakátrongálás miatt, ezért – miként akkor, most is – elfogadhatatlannak tartja az ilyen cselekedetet. A jobbikos képviselő emlékeztetett arra, hogy pártja elsősorban a határőrség visszaállításával szorítaná vissza a bevándorlást.

Az Együtt kedden közölte, hogy mozgalmat szervez a konzultációs óriásplakátok leszaggatására. Az MSZP szombaton közleményben azt írta, „a fröcsögő plakátkampány” üzenetét a polgári ellenállás eszközeivel mindenki úgy semlegesítse, ahogy csak tudja. A DK-nak – hangzott el egy szombati sajtótájékoztatón – nincs ellenére a plakátok megrongálását célzó állampolgári akció.

A rendőrség alaptörvényben rögzített feladata a közrend és a közbiztonság megőrzése – reagált az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) kommunikációs szolgálata az MTI megkeresésére, miután az Együtt jelezte, hogy közérdekűadat-igénylést nyújtott be a bevándorlásról szóló nemzeti konzultációs óriásplakátok őrzésére vonatkozóan. A rendőrség vasárnap délután ugyanakkor azt is közölte: sem az Együtt közérdekűadat-igénylése, sem feljelentés nem érkezett az ORFK-hoz.

A Demokratikus Koalíció (DK) Polt Péter legfőbb ügyészhez fordul a kormány bevándorlásról szóló nemzeti konzultációs plakátjai miatt – tudatta a párt alelnöke vasárnap az MTI-vel. Varju László a közleményében azt írta: szégyenletesnek tartják a kormány „nyílt idegenellenességét”, és felszólítják Polt Pétert, hogy hivatalból indítson eljárást a kormány „uszító óriásplakátjai” miatt. A DK szerint nem a plakátok lefestésének vagy letépésének, hanem azok kihelyezésének a jogszerűségét kell megvizsgálni – emelte ki a párt alelnöke.

A kormány nemzeti konzultációs plakátjainak megrongálása ügyében a rendőrség egy rongálás és egy tulajdon elleni szabálysértés ügyében intézkedett. Az utóbbi ügyben hat embert állítottak elő és hallgattak meg – közölte a rendőrség. A rendőrség korábbi közleményében azt írta: a XIV. kerületi rendőrkapitányság egy 35 éves hajdúszoboszlói nő, egy 35 éves, egy 31 éves és egy 29 éves budapesti férfi, valamint egy 27 éves érsekcsanádi és egy 24 éves békéscsabai nő ellen folytat tulajdon elleni szabálysértés elkövetése miatt eljárást. Az előállítottak 0 óra 20 perc körül szándékosan megrongáltak egy óriásplakátot a Városligetben, a Gundel Károly úton. Valamennyien szabadlábon védekeznek – tették hozzá.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.