Törvényesen működtek a civilek

Az ügyészség nem talált kirívó szabálytalanságot a norvég alapok közreműködőinél.

Munkatársunktól
2015. 06. 30. 4:06
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Befejeződött a Fővárosi Főügyészségen az a törvényességi ellenőrzés, amely – a Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter által felügyelt Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) kérésére – tavaly év végén kezdődött a norvég pénzek hazai elosztásában érintett öt civil szervezetnél. Értesülésünket a főügyészség szóvivője is megerősítette.

Bagoly Bettina lapunk kérdésére elmondta, a három alapítványnál és két egyesületnél azt vizsgálták, hogy az érintett civil szervezetek működése a Kehi megkeresésében meghatározott körben megfelel-e a jogszabályoknak. – Három szervezet esetben érdemi ügyészi intézkedésre egyáltalán nem volt szükség. Egy alapítvány – a jogszabályi rendelkezések ellenére – nem tette fel a honlapjára a 2012. és 2013. évi beszámolókat, ezért a Fővárosi Főügyészség a megállapított jogszabálysértés megszüntetése érdekében jelzést nyújtott be – közölte a szóvivő. Bagoly Bettina hozzátette, a törvényességi ellenőrzés során azt is megállapították, hogy az egyik érintett egyesület nem működik, ezért a főügyészség az egyesület megszűnése megállapítása iránt keresetet nyújtott be a Fővárosi Törvényszékhez.

Ismeretes, tavaly a magyar kormány a norvég alap programjainak lebonyolítását és monitorozását az állami tulajdonban lévő, de attól szervezetileg független Széchenyi Programiroda Nonprofit Kft.-hez helyezte át. Lázár János 2014 áprilisában levélben fordult a norvég kormány fejlesztésekért felelős tagjához, sérelmezve, hogy a Norvég Civil Támogatási Alap támogatásait egy szerinte az LMP-hez szorosan kötődő szervezet, az Ökotárs Alapítvány vezetésével osztják szét Magyarországon.

A Miniszterelnökség májusban kérte fel a Kehit a norvég alap felhasználásának teljes körű vizsgálatára. Az átfogó vizsgálat célja az volt, hogy tisztázzák, megáll-e az a magyar kormányzati gyanú, miszerint a norvég alap hazai felhasználásakor áttételesen politikai szervezeteket vagy hozzájuk szorosan kötődő civil szervezeteket támogattak.

Az ügyben büntetőfeljelentés született, majd jogosulatlan pénzügyi tevékenység gyanúja miatt rendőrségi nyomozás indult. Ezután a Nemzeti Nyomozó Iroda munkatársai a támogatószervezetek budapesti irodáiban házkutatást tartottak (ezen eljárások egyikét idén januárban törvénysértőnek minősítette a bíróság, mert hiányzott a kényszerintézkedés általános feltétele – a szerk.). A végleges Kehi-jelentésből kiderült, a vizsgált hatvanhárom projektből hatvanegy esetben állapított meg a hivatal szabálytalanságot a pályázati pénzek felhasználásában. Ötvenöt kedvezményezett közül pedig huszonegy szervezet esetében egyértelmű kapcsolat volt kimutatható a kedvezményezett és valamelyik lebonyolító szervezet vezetői, munkatársai vagy a pályázatok bírálatában részt vevő külső emberek között.

A Kehi feljelentése alapján decemberben a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Közép-magyarországi Regionális Bűnügyi Igazgatósága is elrendelte a nyomozást költségvetési csalás gyanúja miatt. Ezzel egyesítették a korábban elrendelt nyomozásokat. Legutóbb májusban hosszabbították meg a nyomozás határidejét, de gyanúsított továbbra sincs az ügyben.

Az ügyészség megállapította, hogy a Norvég Civil Támogatási Alapból támogatott szervezetek közül háromnak a működése nem felelt meg a jogszabályoknak, kettő megszüntetéséért pert indítottak, egy maga kezdeményezte megszüntetését, egynek pedig megszűnt a közhasznú jogállása – közölte a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) kedden az MTI-vel. A Kehi közleményében arra reagált, hogy a Magyar Nemzet kedden – a törvényességi ellenőrzés eredményeire hivatkozva – azt írta: a Norvég Civil Támogatási Alaptól érkező pénzek elosztásában közreműködő három magyar civil szervezet működése teljesen megfelel a hazai jogszabályoknak. Az ügyészségi vizsgálat két másik esetben is csak adminisztratív hiányosságot talált – tették hozzá, utalva arra is, hogy értesüléseiket megerősítette Bagoly Bettina, a Fővárosi Főügyészség szóvivője is.


A Kehi azt közölte: hét, a Norvég Alapból támogatott civil szervezettel kapcsolatban kezdeményezték az ügyészség törvényességi ellenőrzését, ezek közül öt fővárosi, kettő vidéki. A közleményben azt írták: az ügyészség a Föld Napja Alapítvány, a Civil Kollégium Alapítvány és a Szivárvány Misszió Alapítvány esetében megállapította, hogy „működésük nem felelt meg a vonatkozó jogszabályi előírásoknak”, ezért a Civil Kollégium Alapítvány esetében felhívással, a Föld Napja Alapítványnál pedig jelzéssel intézkedett a törvénysértések megszüntetése iránt. A Szivárvány Misszió Alapítvány maga szüntette meg a jogszabálysértést azután, hogy tudomást szerzett az ügyészség vizsgálatáról.


Hozzátették: pert indított az ügyészség a Magyar Teleház Szövetség Egyesület és az Erdei Iskola Alapítvány megszüntetéséért, mert azok ténylegesen nem működtek. Az Erdei Iskola Alapítvány megszűnését a bíróság időközben megállapította. A Kurt Lewin Kulturális Alapítvány az Előítéletek Csökkentéséért pedig maga kezdeményezte megszűnésének megállapítását, miután értesült az ügyészség vizsgálatáról. Utóbbit az ügyészség „figyelemmel kíséri”, és az eljárást csak azután nyilvánítja befejezettnek, hogy a megszűnést megállapították – írta a Kehi.


A Kehi kezdeményezése által érintett hetedik szervezetről, az Energiaklub Szakpolitikai Intézet és Módszertani Központ Egyesületről az ügyészség azt állapította meg, hogy mivel időközben megszűnt a közhasznú jogállása, a „korábbi közhasznú működése feletti ügyészi törvényességi felügyeleti jog is elenyészett”, vagyis az ügyészség a jelzett jogszabálysértéseket esetében nem is vizsgálta – olvasható a közleményben.

 

A Miniszterelnökség kedden azt közölte az MTI-vel, hogy a sajtóhírek ellenére még mindig nem tudható, hogy szabályosan osztották-e a Norvég Civil Alap magyarországi forrásait. Hozzátették: a kormány tavaly megfogalmazott kritikái három, a pénzosztásban érintett alapítványra vonatkoztak (Ökotárs, Kárpátok és Autonómia), amelyek működéséről a mai döntések nem szólnak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.