Életveszélyes lehet a kánikula?

Napszúrás, hőguta, vízmérgezés – csokorba szedtük a kánikula súlyosabb következményeit.

MNO
2015. 07. 07. 11:19
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az elkövetkező pár napban még biztosan kitart a hőség, a kánikula miatt az országos tiszti főorvos múlt szombattól szerda éjfélig a legmagasabb fokozatú hőségriadót rendelte el. Ez akkor lép életbe, ha a napi középhőmérséklet legalább három egymást követő napon eléri vagy meghaladja a 27 Celsius-fokot.

A mentők is fokozott óvatosságra intik a lakosságot, mivel a következő napok tartós kánikulája tovább növeli a szervezet terhelését. Azt ajánlják az embereknek, hogy lehetőleg tartózkodjanak hűvös, árnyékos helyen, és ha tehetik, akkor a nagyobb megterhelést jelentő tennivalókat a kora reggeli vagy a késő délutáni időszakra időzítsék.

Győrfi Pál az elmúlt hétvége összesített adatai alapján elmondta, hogy a mentők a fővárosban naponta több mint 800, országosan pedig mintegy 3000 esetben nyújtottak segítséget. A legnehezebben az idős, szívbetegségben szenvedő emberek viselik a kánikulát, de ájulásos rosszullétek fiataloknál is előfordultak.

Talán a napszúrás az a jelenség, amelyre a legritkább esetben gondolunk, ha émelygünk, hányingerünk van, fáj a fejünk vagy szédülünk. A tünetek jelentkezésekor érdemes számba venni, hol töltöttük az előző órákat. Ha fedetlen fővel a strandon hűsöltünk vagy szalmakalap nélkül huzamosabb ideig tartózkodtunk a tűző napon, akkor valószínűsíthető, hogy napszúrással van dolgunk. A tünetek enyhítésére célszerű hűvös helyiségbe, árnyékba húzódni, a tarkóra helyezett hideg vizes borogatás is hasznunkra válhat; valamint sokat segíthet az is, ha 30 fokos szögben megemelt felsőtesttel pihenünk és apró kortyokban hűvös folyadékot fogyasztunk.

Extrém esetben azonban akár a megemelkedett testhőmérséklethez nagy fokú fejfájás társulhat, a beteg tudata zavart lehet és akár az eszméletét is elveszítheti. Ha a tünetek nem múlnak, célszerű orvoshoz fordulni.

A hétköznapokban kevéssé ismert a hivatalos megnevezése, de annál gyakrabban találkozunk a hőkollapszus jelenségével – írja a Webbeteg.hu. A meleg miatti ájulás – banális hőségkollapszus – esetén az eszméletvesztés rövid ideig tart. A beteg az ájulás előtt gyengeséget, émelygést érez, jelentkezhet fülzúgás vagy a látás elhomályosulása, az egész test hirtelen leizzadása. A hőkollapszus oka a magas külső hőmérséklet miatt kialakuló vérkeringési átrendeződés. Ez az agyi vérkeringés átmeneti zavarát eredményezheti, amely a tudat elvesztését vonja maga után.

A kiszáradás az izzadással függ össze, amely folyadék- és sóvesztéssel jár, ha folyamatosan nem pótoljuk hűtött, de nem cukrozott italokkal szervezetünk készleteit, akkor az súlyos kiszáradáshoz is vezethet. A tünetek közt jelentkezhet fáradékonyság, levertség, szapora szívverés, étvágytalanság, szédülés, fejfájás, és a legrosszabb esetben eszméletvesztéssel is járhat.

Vízhiányos állapot esetén, ha csak folyadékot iszunk szervezetünk vízháztartásának helyreállításáért, de a konyhasót nem pótoljuk, akár izomgörcs és látászavar is felléphet, ezt a szaknyelv vízmérgezésként említi.

Ismert egy olyan jelenség is, amely hosszabb idő, általában több nap alatt fejlődik ki. A hőkimerüléssel járó állapot szintén a folyadékhiánnyal magyarázható, e mellé társul a sóhiányos forma is, amely legtöbbször verejtékezés következtében alakul ki. A szervezet nem tudja megtartani az egyensúlyát, hiszen több ásványi anyagot, sót és vizet veszít, mint amennyit termel, illetve amennyire szüksége volna. Ilyenkor fejfájás, szédülés, hányinger, hányás jelentkezhet, a beteg ingerlékeny, bágyadt lehet. A pulzus szapora, szabálytalan. Kezdetben egyes kis izmok izolált görcse jelentkezik, később nagy terjedelmű, fájdalmas rángások alakulnak ki.

Kánikulában, a szabadban végzett nehéz fizikai munka során termelődő hőmennyiséget a szervezet nem képes leadni, a testhőmérséklet akár a 41 Celsius-fokot is elérheti, és kezdetben fejfájással, szédüléssel, hányingerrel, hányással, később akár tudatzavarral, eszméletvesztéssel, vagy más idegrendszeri tünettel járó hőguta alakulhat ki.

Ugyancsak a nagyfokú fizikai terhelés következtében, leginkább közepesen meleg (25–30 Celsius-fok), párás környezetben alakul ki. Gyakrabban fordul elő a terheléshez kellőképpen nem szokott, előzőleg kevés folyadékot fogyasztó személyeknél. Veszélyeztetettek az idősek és a túlsúlyosak is. Tünete a nagyfokú izzadás, hányinger, hányás, szapora légzés, szapora pulzus. A beszéd és a járás zavara alakulhat ki, létrejöhetnek izomgörcsök is.

A napsütéses nyári időben, főleg magas UV-B sugárzás mellett pillanatok alatt leéghetünk, nem árt megjegyezni, hogy akár árnyékban, a fák lombjai által védett helyen is megégetheti a bőrünket a nap. Ajánlott napkrémek használata minden esetben. A napégés elsőfokú, ritkán másodfokú égés, hólyagosodással járhat. Jelei 3-6 órával napozás után jelentkeznek. A szervezet a napsugarak okozta károsodást követően képes regenerálódni, azonban a bőr „memóriája” minden napégést és extrém napfürdőt megjegyez. Az ÁNTSZ arra figyelmeztet, hogy az érzékeny, beteg és idős emberek, gyerekek, kismamák a déli, délutáni órákban minél kevesebb időt töltsenek a szabadban, töltsék árnyékos és hűvös helyen ezeket az időszakokat.

Forrás: Webbeteg.hu

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.