Hét piaci kofára számít a balatonfenyvesi CBA

Egyelőre csak egy málnaárus akadt az új balatonfenyvesi ZSOLI-ban, de számolnak még többel is. A szakértő nem tart attól, hogy ezután még több CBA alakul majd piaccá.

Lakner Dávid
2015. 07. 06. 17:18
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Két piac található jelenleg Balatonfenyvesen: az alkalmi jelleggel, június 2. és augusztus 30. között nyitva tartó Balaton Park Vásár és Piac, illetve a helyi CBA-nak mostantól helyt adó ZSOLI Piac. (A CBA-t egyébként ZSOLI Supermarket néven lehet megtalálni a neten is, és korábban vasárnaponként héttől délig volt nyitva, míg most 6.30-tól 20-ig.) Míg előbbi 1250 négyzetméteren biztosít 52 árusítóhelyet, addig utóbbi 1400-on 7-et. Bár a nyitva tartás elvileg egész napos (június 2. és július 1. között például 06.20 és 21.30 közötti), a HírTV vasárnap már nem talált ott egy piaci eladót sem.

Pedig a helyi CBA-nak erre a piacra volt szüksége ahhoz, hogy ismét lehessen benne vásárolni vasárnaponként. Egy málnaárusról számoltak be a stábnak, aki a Népszabadság tudósítójának arról beszélt: őt is a másik piacról csábították át. A Balaton Park piac szintén most nyitott, és egyébként saját honlapot is üzemeltet, míg a ZSOLI Piac esetében ilyennek nem sikerült a nyomára akadni.

A CBA kommunikációs igazgatója, Fodor Attila közlése szerint a balatonfenyvesi CBA-nál is folyt korábban piaci tevékenység, ahogy a Balatonakalin piaccá nyilvánított CBA Prímánál szintén. Fodor az MNO-nak a vasárnapi boltzárra vonatkozó rendelettel magyarázta a piaccá nyilvánítás szükségességét, ugyanis közlése szerint az itt értékesítő őstermelők, kistermelők csak ilyen módon tudják folytatni tevékenységüket. „Balatonakaliban például a Vidék Minősége védjegyes termékeket nemcsak a Prímában, hanem közvetlenül őstermelők is árusítják, hétvégente több mint egy tucat helyi termelő szokta kínálni kézműves termékeit a bolt előterében, melyre nagy igény van” – mondta. Hozzátette: más bolthálózatok, kereskedelmi egységek ugyanúgy élnek az előbb említett lehetőséggel. Több, piaccá nyilvánítást szorgalmazó CBA-ról egyébként nem tud.

A CBA-elnök, Baldauf László a Heti Válasznak adott interjújában nemrég arról beszélt: jó ötlet a vasárnapi zárva tartás és sok családi konfliktust okozott a vasárnapi munkavégzés. A balatonfenyvesi és balatonakali példa viszont azt mutatja, hogy a CBA-hálózatban is többen vannak, akik éppen hogy nyitva szeretnének tartani vasárnap is, ahogy ezt a balatonfenyvesi példa is mutatja.

Tóthné Sass Mónika balatonfenyvesi jegyző arról tájékoztatta az MNO-t, hogy egy 2009-es kormányrendelet alapján folytatták le a piac üzemeltetésére vonatkozó eljárást, valamint megkeresték a kormányhivatalt a közegészségügyi, illetve élelmiszer-higiénia követelményeknek való megfelelés kapcsán. Tóthné elmondta: „A szakhatóságok helyszíni szemle alapján megadták a hozzájárulásukat, ez alapján adtuk meg az engedélyt.”

Nagyon szigorú szabályoknak kell eleget tennie annak, aki piacot kíván üzemeltetni, így nem túl valószínű, hogy most majd sokan próbálják kihasználni ezt a kiskaput – fejtette ki az MNO-nak Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára. Mint hozzátette, tévedés az az állítás, hogy a boltot nyilvánították volna piaccá, a boltok csak a piacok területén működnek, és a jogszabályi feltételek betartása mellett nincs is gond azzal, ha valaki ezt kezdeményezi. Azzal kapcsolatban ugyanakkor szkeptikus volt, hogy ha valahol nem működött piac a márciusi kormányrendelet előtt, ott most biztosítani tudják-e a rendes működést. Vámos szerint „ha oda árus nem teszi be a lábát”, felmerülhet a gyanú, hogy a jogalkotói szándékkal ellentétes módon történt a piac bejelentése.

Vámos szerint piacot bárki alakíthat, a meghatározás csupán annyi, hogy olyan terület kell, ahol több kereskedő is tud árusítani. „Az önkormányzat felelőssége, hogy fel tudja mérni, van-e esély piac alakítására.” Az OKSZ főtitkára szerint itt nem az árusítók száma valójában a lényeg. Viszont szigorú élelmiszer-biztonsági követelmények vannak, amiknek eleget kell tenni, így nincs sok esély arra, hogy élelmiszerboltok tucatjai alakulnak majd át piaccá – mondta.

Mint Vámos közölte, ezek után a CBA már nyitva tarthat attól még, hogy a többi árus zárva tart. Felmerült ugyanis a Fény utcai piac kapcsán, hogy bár az ottani CBA a piachoz tartozik, az árusok többsége nincs ott már vasárnap délután, amikor az üzlet még mindig nyitva tart.

A piacrendezésről szóló 2005-ös kormányrendelet egyébként azt is szabályozza többek között: „Vásár és piac olyan területen rendezhető, illetve tartható, amelyen a településrendezési terv a vásárrendezést, piactartást lehetővé teszi vagy amely vásár rendezése céljából területhasználati hozzájárulással rendelkezik.” A településrendezési terv kijelölése az önkormányzat képviselő-testületéhez tartozik. Tóthné Sass Mónika az MNO-nak elmondta: a balatonfenyvesi ZSOLI piac ennek a településrendezési tervnek meg is felel.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.