Távozott Vida Ildikó, megszereztük a lemondólevelét

Május 20-án benyújtotta lemondását Vida Ildikó, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke.

MNO
2015. 07. 20. 11:33
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hétfőn több lap is arról írt, hogy már nem Vida Ildikó vezeti a Nemzeti Adó- és Vámhivatalt, mivel felmondott, és lejárt a felmondási időszaka. Múlt héten a nemzetgazdasági miniszter és a kancelláriaminiszter is utalt arra, hogy elmozdítják pozíciójából a NAV elnökét, de arról egyikőjük sem beszélt, hogy Vida Ildikó már beadta a lemondását.

Mint megtudtuk, július 20-án Csillag Dezsőné elnökhelyettes is elhagyta az adóhivatalt, ő nyugdíjba vonult. Mivel új vezetőt eddig nem neveztek ki, Vida Ildikó Varga Árpád elnökhelyettesnek adta át az elnöki munkakört.

Vida Ildikó munkatársainak írt levelét változtatás nélkül közöljük.

Tisztelt Munkatársaim!

Tájékoztatom a Nemzeti Adó- és Vámhivatal valamennyi munkatársát, hogy 2015. május 20-án benyújtottam Orbán Viktor miniszterelnök úr részére elnöki munkakörömről és ezzel együtt kormányzati szolgálati jogviszonyomról való lemondásomat. A vonatkozó törvényi rendelkezések értelmében a holnapi naptól a NAV irányítására, képviseletére nem vagyok jogosult, mivel azonban a NAV elnöki tisztségére a mai napig új személyt nem neveztek ki, így a szervezet működőképességének biztosítása érdekében – a vonatkozó jogszabályi rendelkezéseknek megfelelően – dr. Varga Árpád elnökhelyettes úr részére az új elnök kinevezéséig az elnöki munkakört átadtam.

Tekintettel arra, hogy a szervezet vezetőinek és apparátusának – a közös célok elérése érdekében kifejtett, sokszor embert próbáló helytállását, a nehézségek leküzdésében tanúsított – támogatását mindig magam mögött tudhattam, ezért fontosnak tartom megismertetni mindannyiukkal azokat az okokat, amelyek ehhez az elhatározáshoz vezettek.

Lemondásomhoz az elmúlt 5 év folyamatos küzdelmei, a tavaly október óta tartó kifejezetten személyemet, családomat érintő méltatlan és alaptalan támadások, a NAV szervezetét és személyi állományát alapjaiban érintő kormányzati elképzelések, valamint a NAV életpályára tett javaslatunk elutasítása vezettek. Az életpálya kialakításához szükséges törvénymódosítást elkészítettük a Nemzetgazdasági Minisztérium által meghatározott határidőben, azonban az minden igyekezetem és erőfeszítésem, valamint a kormányzati ígéretek ellenére nem került az Országgyűlés elé benyújtásra.

Ugyanakkor (április közepén) mélységes megdöbbenéssel szembesültem a NAV strukturális átalakítására, személyi állományára vonatkozó kormányzati elképzelésekkel, hiszen a NAV-ot senki nem kérdezte meg, szervezetünket, illetve annak felépítését, hatékonyságát, az egyes munkafolyamatokat senki nem tanulmányozta. Ezek az elképzelések, tervek folyamatos küzdelmeim ellenére – mint ahogyan azt a médiából is hallhatják – továbbra is makacsul tartják magukat. Mindezek, valamint a NAV-ot és a személyemet ért támadások során tanúsított hozzáállás számomra szakmailag és emberileg is elfogadhatatlan. Bármelyik általam ismert elképzelés végrehajtása – mivel azok megítélésem szerint a költségvetés érdekeit és a szervezet működőképességét is veszélyeztetik – részemről vállalhatatlan.

Ezek a körülmények eredményezték azt, hogy – a Miniszterelnök Úr kérése ellenére – úgy éreztem, valójában nincs választási lehetőségem.

Ezúton szeretnék köszönetet mondani minden munkatársamnak az elmúlt években tanúsított elkötelezett módon végzett, kimagasló eredményeket hozó fáradságos munkájáért, amellyel támogatták, segítették elnöki feladataim ellátását, és amely által a Nemzeti Adó- és Vámhivatal teljesíteni tudta a vele szemben megfogalmazott elvárásokat és biztosította a költségvetési bevételeket.

Remélem, hogy lemondásom indokainak megismerését követően mindannyian megértéssel fogadják döntésemet.

Szakmai munkájukhoz további sok sikert és jó egészséget kíván:
dr. Vida Ildikó

Megszűnik Vida Ildikó, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnökének jogviszonya hétfőn, az új elnök kinevezéséig Varga Árpád elnökhelyettes irányítja az adóhivatalt – tájékoztatta a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) hétfő délután az MTI-t. A tárca közleménye szerint Vida Ildikó május 20-án benyújtotta lemondását a NAV elnöki tisztéről és ezzel együtt kormányzati szolgálati jogviszonyáról Orbán Viktor miniszterelnöknek. A törvény értelmében a kormánytisztviselők lemondási ideje két hónap.

A minisztérium felidézte: a Vida Ildikó vezette NAV komoly szerepet vállalt az államháztartási egyensúly megteremtésében. A 2010-ben kinevezett elnök sikeresen vonta össze az Adó- és Pénzügyi Ellenőrző Hivatalt, illetve a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnokságát. Vezetése alatt az elmúlt években jelentősen nőttek az adóbevételek, jelentősen csökkent a feketegazdaság aránya. Új ellenőrzési eszközök indultak el, többek között az online pénztárgépek kiskereskedelmi használata, valamint az elektronikus közúti áruforgalom ellenőrző rendszer (ekáer). A NAV munkatársainak munkája jelentős mértékben hozzájárult az államháztartás stabilitásának megteremtéséhez – hangsúlyozta az NGM. A tárca közleményében megköszönte Vida Ildikónak elnöki feladatai ellátását, további munkájához sok sikert kívánt.

A lemondásról szóló közlemény szerint a magyar gazdaság korszakhatárhoz érkezett, az egyensúly megteremtése után tartós növekedési pályára állt, a cél már nem a válságkezelés, hanem a gazdasági növekedés ütemének erősítése. Az új gazdasági korszakhoz megváltozott szerkezetű adó- és vámhivatalra van szükség – közölte az NGM, hozzátéve, hogy az új elnök kinevezésére az átalakítást érintő legfontosabb döntések meghozatala után kerül sor. Az NGM tájékoztatása szerint az adózás rendjének megújításáról szóló terveket az államreform-bizottság már több alkalommal tárgyalta. A kormány a jelenleginél feladatorientáltabb, ügyfélbarátabb adóhivatalt kíván létrehozni, amely jobban illeszkedik a gazdaság új szerkezetéhez.

Az MSZP szerint Vida Ildikó lemondása a brókerkormányon belül zajló maffiaháború egyik állomása, és jellemző, hogy a Fidesz és Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter végig hazudott a NAV elnökével kapcsolatban – idézi az MTI a párt elnökhelyettesének, Gőgös Zoltánnak a közleményét.

 

Az, hogy Vida Ildikó távozik a posztjáról, nem tesz megoldottá egyetlen gyanús ügyet sem. Sőt, ellenkezőleg: a NAV elnökének lemondása felér egy beismerő vallomással, amelyet egy mindenre kiterjedő vizsgálatnak kell követnie – írta a politikus. Gőgös Zoltán közölte továbbá, Vida Ildikónak már egy éve le kellett volna mondania. Mostani távozása arra figyelmezteti a Fideszt, hogy a korrupt személyek és a korrupt rendszerek bukásra vannak ítélve – tette hozzá.

 

277 napja le kellett volna mondania Vidának

 

A Liberálisok szerint is le kellett volna már mondania Vidának. A Magyar Liberális Párt hétfői közleményében úgy fogalmaz, a NAV elnökének 277 nappal ezelőtt kellett volna távoznia hivatalából, amikor elismerte, hogy rajta van az Egyesült Államokból kitiltottak listáján. Szerintük az, hogy Vida Ildikó a kitiltási botrány után hivatalában maradt, mérhetetlen károkat okozott a közbizalomban és az adózási morálban, és sajnálatosnak nevezték, hogy távozásakor sem tisztázta a korrupciós vádakat.

 

Az ügy súlyos bizonyítványt állított ki a kormányról is, hiszen Vida és a kitiltási lista kapcsán „nem volt kormányzati szereplő, aki ne hazudott volna” – írták, hozzátéve: mindez folytatódott azzal, hogy elhallgatták az elnök lemondását.

 

„Kétnapos kamuvizsgálat”

 

Az LMP közleményében még tovább ment, és azt közölte, szerintük a NAV elnökének már akkor távoznia kellett volna, amikor az évi százmilliárd forintos kárt okozó áfacsalási ügyben csak egy kétnapos „kamuvizsgálatot” volt hajlandó lefolytatni. A 2013 novemberében kipattant ügyre utalva hozzátették: „a kormány még további másfél évig falazott” a NAV elnökének, és csupán akkor kényszerítette lemondásra, amikor az oligarchaháború aktuális állása miatt ez állt érdekében. A párt emellett elfogadhatatlannak tartja, hogy a kormány hónapokon keresztül titokban tartotta, hogy Vida beadta a lemondását, mivel szerintük az adóhivatalt érintő bármilyen ködösítés súlyosan rombolhatja az adómorált. Az LMP azt várja a NAV új vezetésétől, hogy haladéktalanul lásson hozzá a hálózatos áfacsalások felderítéséhez és felszámolásához – közölték.

 

„Cseberből vederbe”

 

A Párbeszéd Magyarországért (PM) szerint Vida távozásával csak „cseberből vederbe” kerülünk, ha helyére egy „újabb korrumpálható Orbán-kegyenc” kerül. Az ellenzéki párt közleménye szerint a megoldás egy hatékony, erős és független korrupcióellenes ügyészség felállítása lehet, erről június végén törvényjavaslatot is benyújtottak. A PM megjegyezte, az Orbán-kormánynak nem érdeke a korrupció lelepleződése, „folyamatosan sumákolnak” a közvélemény által egyre inkább sürgetett felelősségre vonás és elszámoltatás terén.

 

A helyzet tisztázását várja a Jobbik

 

A Jobbik szerint a Fidesznek és Vida Ildikónak is tisztáznia kell a közvélemény előtt, hogy mi áll a lemondás mögött. Erről Volner János, az ellenzéki párt országgyűlési frakcióvezető-helyettese beszélt hétfőn egy más témában tartott tájékoztatón kérdésre válaszolva. Emlékeztetett: korábban a kormányfő és a Fidesz vezető politikusai is alapvetően védték a NAV elnökét. Orbán Viktor pedig a kitiltási üggyel kapcsolatban azt is kijelentette: nem lát bizonyítékokat az ügyben – idézte fel a jobbikos politikus.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.