Államosítják az egyetemi PPP-ingatlanokat

A jövő évi költségvetés 5,3 milliárd forintot különített el a nagy terhet jelentő szerződések átalakítására.

Csókás Adrienn
2015. 08. 24. 6:15
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elkészítette az előnytelen egyetemi és főiskolai PPP-beruházások kiváltásának ütemtervét az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi). A szaktárca parlamenti államtitkára szerint a kormány jövőre és 2017-ben is többletforrást biztosít az aránytalanul nagy terhet jelentő szerződések felbontására, átalakítására. Rétvári Bence az LMP-s Ikotity István kérdésére elmondta: a jövő évi költségvetés 5,3 milliárd forintot különít el erre a célra, de az előirányzat felülről nyitott, vagyis szükség esetén hajlandók több pénzt áldozni a beruházások rendezésére.

Mint írta, a tervek szerint szeptember elsejéig állítják fel a kiváltási munkacsoportokat, majd szeptember 31-ig lefolytatják az előzetes tárgyalásokat, és bekérik az ajánlatokat a finanszírozó pénzintézetektől. Az ingatlanhasznosítási terveket várhatóan október 31-ig kell majd benyújtani, az év végéig pedig véleményezik ezeket, és az illetékes bizottságok döntést is hoznak a szerződésekről. A megállapodások aláírását 2016 első negyedévére tűzték ki, vagyis március végéig meglesznek a szerződések, és eddig az időpontig állami tulajdonba veszik az érintett egyetemi, főiskolai ingatlanokat is. Végül a 2017-re szánt PPP-ráfordítások összegéről június végéig terjesztik elő a költségvetést. A munkacsoportoknak tagjai lesznek az érintett egyetemi, főiskolai kancellárok, az Emmi, a Kehi, az NGM, valamint az MNV Zrt. megfelelő szintű vezetői is.
A szerződések kiváltása után az épületek egy része továbbra is a felsőoktatási intézmény szolgálatában maradhat; lesz, amit más állami célokra hasznosítanak majd, de elképzelhető, hogy a piacképes épületeket értékesíteni fogja az állami vagyonkezelő.

A kiváltandó projektek előzetes listáját egyébként a kormány már megtárgyalta, de egyelőre nem nyilvános. Annyit azonban már tudni, hogy a felsőoktatás terén futó ötven aktív PPP-szerződésből 26-ot tárgyal újra és módosít a kormány, mindehhez várhatóan 36 milliárd forintra lesz szükség.

Rétvári Bence emlékeztetett, hogy az egyetemi infrastruktúra-fejlesztést szolgáló Universitas program keretében megvalósult beruházások finanszírozása változatlan konstrukcióban több mint 391 milliárdos költséget jelentene a futamidő kezdetétől a 2028-as lezárásig, miközben a tényleges bruttó beruházási költség ebből mindössze 86 milliárdot tesz ki. – A hallgatói létszám csökkenése, valamint az intézményi átalakítások következményeként a projektek eltúlzott mértékűek, kihasználatlanok, és jelentős anyagi terhet jelentenek a felsőoktatási intézményeknek, így az állam számára is – fogalmazott, hozzátéve: a kormány által biztosított költségvetési források megszabadítják a rendszert a szükségtelen és önállóan finanszírozhatatlan beruházásoktól, így a jövőben költséghatékonyabban tudnak gazdálkodni az intézmények.

Az államtitkár Ikotity István egy másik kérdésére arról is beszámolt, hogy 2016 során összesen 3,4 százalékkal jut több forrás a felsőoktatásra, mint idén, vagyis az ágazat támogatása 191,6-ről 198,1 milliárd forintra emelkedik. A részletekről kifejtette: 789,1 millió forint többlet szolgálja a felsőoktatási intézmények köznevelési feladatainak ellátását (például egyetemi gyakorlóiskolák tanárainak minősítése, gyermekétkeztetés), míg az egyházi felsőoktatási intézmények világi képzésének támogatásához 168 milliós többletet biztosítanak. A független kutatás-fejlesztés előmozdítását, valamint a versenyképes infrastruktúra, a kutatásieszköz- és műszerpark, valamint a szolgáltatási környezet fejlesztését további 2,1 milliárd forint szolgálja. A határon túli magyar felsőoktatási intézmények támogatására fordított többlet pedig 50-50 millió forint, ebből többek közt a külhoni képzési kínálatot bővítik, és az oktatói állományt erősítik.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.