Apránként szerezheti vissza Budapestet a Mária Rádió

A frekvencia elvesztése után ideiglenes sávot kapott a nonprofit adó; akár még idén tovább terjeszkedhet.

2015. 08. 24. 12:56
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Augusztus 19-én a fővárosi 94,2 MHz-es hullámhosszon megszűnt a Mária Rádió műsorszórása, miután a hallgatók önkéntes adományaiból működő állomás engedélye ezen a napon lejárt. Rádiózók ezrei maradtak szeretett állomásuk nélkül, de a reményük lángja tovább pislákol, ideiglenes frekvencián ugyanis tovább hallható az adás, és az is lehet, hogy „helyre áll a rend” az év végéig.

Ismert, a 2006. januárja óta a magyar fővárosban is fogható Mária Rádió budapesti frekvenciaengedélye (94,2 MHz) tavaly ősszel lejárt, ezt pályázták meg újra Szabó Tamásék és a működtető FM 4 Rádió Kft. A döntnök Médiatanács a három aspiráns közül a Mária Rádiót hozta ki győztesnek, ám az egyik versenytárs a bíróságon megtámadta a tanács határozatát, és nyert is. A Médiatanács nem emelt kifogást a bíróság tanácsi döntést felülíró határozatával szemben, Szabó Tamás rádióelnök pedig úgy határozott, szintén nem fellebbez a bíróságon, mondván, „a vallásos ember nem így gondolkodik”. Szabóék ehelyett nagyszabású imaláncot kezdeményeztek azért, hogy a Médiatanács tagjai megtalálják a megoldást a Mária Rádió további budapesti sugárzására. Az imalánccal egyidejűleg egy nyílt levelet is közzétettek az interneten – Karas Mónika NMHH-elnöknek címezve –, amelyet e helyütt bárki aláírhatott, s a mai napig is megteheti ezt. A levélben arra hívják fel a figyelmet, hogy a rádió sok ezer kereszténynek lelki tápláléka.

Szabó Tamás elnök a hallgatóknak kiküldött e-mailben még markánsabban fogalmazta meg a Mária Rádió budapesti sugárzásának nehézségeit  („ a Mária Rádió nem emberi mű, ez Mária rádiója”), amit sokan a jó és a rossz harcaként fordítottak le magukban a budapesti ítéletről értesülve, erről árulkodott a megannyi facebookos közzététel is, amivel kapcsolatban azonban a rádióadó vezetője az MNO-nak egyértelműen fogalmazott, nem kell a helyzetbe ilyesmit belelátni. Szabó akkor még nem tudta, hogy az NMHH elnöke hamarosan személyesen reagál az internetes levél – péntek délutáni állás szerint – mintegy 8500 aláírójának. Karas Mónika válaszáról a hatóság külön is értesítette az MNO-t. Az elnök asszony írásában töviről hegyire ismertette az eljárás eddigi menetét, majd jelezte, az adó Budapest környéki területeken 9 sávban is ingyenesen sugározhat jelenleg, ezenkívül van 9 további frekvenciája az ország más tájain.

„A Médiatanács ismeri és elismeri a rádióknak a társadalom építésében és a közösségek összetartásában betöltött jelentős szerepét, éppen ezért Magyarországon jelenleg 44 közösségi rádió és 28 kisközösségi rádió működik, amelyeknek nem kell médiaszolgáltatási díjat fizetniük a rádiós frekvencia használatáért, a testület ezzel is segíti működésüket, fenntartásukat. Ezenkívül a Médiatanács a rádiók – köztük a Mária Rádió – működését számos eszközzel támogatja: pályázatok útján pénzügyi támogatást nyújt a műszaki feltételeik javításához, fenntartásához, hozzájárul a mindennapi működés költségeihez, valamint műsorkészítési kiadásokat is finanszíroz. E pályázatokon a Mária Rádió is számos esetben sikerrel indult” – írja Karas, folytatva: a rádiós frekvencia korlátozottan áll rendelkezésre, ezért írja elő a médiatörvény, hogy időközönként a sokszínűség biztosítása érdekében új pályázatok kiírásával biztosítani kell mindenki számára, hogy a pályázaton indulva rádiózás lehetőségéhez jusson. A Mária Rádió, mint felidézi, az adott frekvenciát sok-sok évig használhatta, a jelenlegi versenyben pedig lehetősége volt ismét pályázni. A bíróság döntése szerint a benyújtott pályázata alulmaradt a versenyben, ezért kell beszüntetnie adását az eddigi frekvencián. A Médiatanács azonban – az eddigiekhez hasonlóan – a jövőben is „keresi a lehetőségét, hogy a fellendülést mutató rádiós piac igényeit kielégítve további olyan frekvenciákat találjon, melyek pályáztatásával széles társadalmi rétegek, közösségek igényeit kielégítő rádiós adások indulhatnak. Ezeken a pályázatokon természetesen a Mária Rádió is egyenlő esélyekkel, jogszerű és méltányos elbírálást remélve indulhat” – zárja a Mária Rádió hallgatói számára reménykeltő sorait Karas Mónika. A recept tehát adott: a Mária Rádiónak figyelnie kell a pályázatokat, indulni rajtuk – és nem hibázni. Szabó Tamás az MNO-n keresztül kéri a hallgatókat, csüggedés helyett inkább hallgassák az adót az interneten, a hozzáférhető több budapesti kábelrendszeren keresztül is, illetve a Digi műholdján át és mobilapplikáció segítségével egyaránt.

Ugyanakkor a Mária Rádió hallgatói Szabó Tamás hírlevelén keresztül örömhírrel találták magukat szembe, július 24-én ugyanis a Médiatanács összeült, és a 94,2-es sávnál bár kisebb területre kiterjedően, de a 96,8-on tovább folytathatja budapesti sugárzását a rádióadó – tudomásunk szerint az eddigi elérés hatodára terjed ki az átmeneti sáv.

Szabó Tamás rádióelnök azt is jelzi, figyelik a pályázatokat, indulnak is rajtuk, hogy karácsonyra fix sávra költözhessen vissza a Mária Rádió a fővárosban. A petíciót támogatók tábora az interneten egyébként mintegy 11 ezres. A rádióért való összefogást az is kifejezi, hogy alig néhány nap alatt közel 10 millió forintot ajánlottak fel a rádió hallgatói arra a célra, hogy a rádió meg tudja ragadni az előtte álló lehetőségeket, és újabb frekvenciára tudjon pályázni Budapesten.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.