Megússza a kártalanítást a Quaestor Hrurira?

Az MSZP kíváncsi, miért engedik ki a végelszámolással fizetési kötelezettsége alól a Quaestor Financial Hrurira Kft.-t.

MTI
2015. 08. 05. 12:08
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szakács László, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője szerdán Budapesten, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) épülete előtt tartott sajtótájékoztatón elmondta, a céginformációs adatok szerint a kft.-vel szemben július 9-én kezdődött végelszámolás, amely lényegében megszüntetést jelent. Emlékeztetett arra, hogy a Quaestor-kötvényeket ez a kft. bocsátotta ki, bár az eladási szerződésekben Q-ÉP Zrt. az eladó.

Értékelése szerint kiengedik a kötelemből azt a társaságot, amelyiknek fizetési kötelezettsége lehet a károsultak, a Befektető-védelmi Alap, a Quaestor-alap és az azokat esetlegesen előzetesen finanszírozó bankok és az MNB felé.

Az Országgyűlés brókerbotrányt vizsgáló albizottságának tagja felhívta a figyelmet arra, hogy a törvény áprilisi elfogadása után minden fideszes vezető azt mondta, három hónapon belül minden károsult megkapja jogos jussát. Szerinte azonban a kormány el akarja odázni a jogszabály végrehajtását. Ezért is fordult írásbeli kérdéssel Varga Mihály miniszterhez a múlt héten – mondta.

Szakács László a többi között azt kérdezi a nemzetgazdasági minisztertől: mi az álláspontja arról, hogy a Quaestor összeomlása előtti utolsó pillanatban a Külgazdasági és Külügyminisztérium kivette a cégnél tartott pénzét? Miért hivatkozik a tárca az Alkotmánybírósághoz benyújtott panaszok elbírálására, amikor annak nincsen halasztó hatálya a törvény végrehajtására?

Az MSZP-s politikus amellett, hogy a Quaestorral kapcsolatban is firtatta az MNB felelősségét, azt is megkérdezte Varga Mihálytól: mi az álláspontja arról, hogy a jegybank a törvényben meghatározott feladatain túl műkincseket vásárol?

Gőgös Zoltán, a párt elnökhelyettese elmondta, azért jöttek az MNB elé, hogy támogatásukról biztosítsák az épület előtt tüntető Quaestor-károsultakat. Emlékeztetett arra, hogy az MSZP tavasszal jogi segítséget is ajánlott a károsultaknak. Közölte, most úgy látják, hogy újra segíteni kell a károsultaknak, a kormány ugyanis azt mondja, minden rendben van, folynak a kifizetések, miközben ez nem így van.

A Demokratikus Koalíciónak elege van abból, hogy a Quaestor-ügyben a Fidesz és a kormány csak hitegeti az embereket, és arra szólítja fel a kabinetet, számoljon be arról, milyen szerepet játszott a brókerbotrányban az MNB – mondta a DK alelnöke szerdán az MTI-nek. Varju László úgy fogalmazott: a botrány elsősorban amiatt következett be, mert az emberek egy Fidesz közeli vállalkozóra bízták a pénzüket, aki „ha egy centivel közelebb van a kormányhoz, akkor miniszter lett volna”. A képviselő szerint Tarsoly Csaba „a jegybank felügyelete alatt lophatott el 150 milliárd forintot”, ezért a Quaestor-ügy egyik felelőse Matolcsy György MNB-elnök.

Az ügyészség viszont nem vonja felelősségre Matolcsy Györgyöt, „talán azért nem mer lépni”, mert Polt Péter legfőbb ügyész felesége az MNB-ben dolgozik – folytatta. Varju László azt kérdezte, hogyan ülhet a helyén Matolcsy György, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, aki „Tarsoly Csabával közösen üzletelt”, Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter, „akinél százmilliók tűntek el”, illetve Orbán Viktor miniszterelnök, „aki a 150 milliárd forintos csalásról tudott”.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.