Rétvári: Továbbmentek a koptok

Egyiptomban vártak állampolgársági kérelmük elbírálására, bujkálva.

Győr Ágnes
2015. 10. 01. 4:21
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Rétvári Bence szerint Magyarország igenis védelmet nyújtott több ezer kereszténynek 2010 és 2015 között. Többségük azonban a saját hazájában bujkálva várt a kérelmük pozitív elbírálására, és csak ennek birtokában, legális úton léptek be Magyarország és az EU területére. Az állampolgárságot, illetve menekültstátust kapott személyeket megilleti a mozgás szabadsága az EU-n és a schengeni övezeten belül, ezért a közel-keleti, főként ortodox és kopt keresztények közül sokan a védett státus megszerzése után Nyugat-Európába költöztek az ott élő családtagjaikhoz, vagy csatlakoztak valamelyik ottani, a magyarországinál jóval népesebb keleti keresztény diaszpórához.Erről számolt be a minap az államtitkár Bangóné Borbély Ildikó kérdésére. Az MSZP-s képviselő arra volt kíváncsi, hogy valóban kapott-e ezer keleti keresztény család állampolgárságot Magyarországon (miként korábban Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere, majd pedig Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter is állította).A közelmúltban Youssef Khalil, a Magyarországi Kopt Ortodox Egyház vezetője lapunknak azt mondta: nem találkozott olyan kopt családokkal, amelyeket Magyarország fogadott volna be. Az egyházi vezető hangsúlyozta, lehetetlennek tartja, hogy egy Magyarországon élő egyiptomi keresztényről ő és egyháza ne értesült volna.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.