Finomítják a pedagógus etikai kódexet

Kikerülnek a legtöbbet kritizált magatartási ajánlások a dokumentumból; november közepén dönthetnek a szabályokról.

Csókás Adrienn
2015. 11. 04. 9:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jövő szombati ülésén szavaz a tanárok etikai kódexéről a Nemzeti Pedagógus Kar (NPK) küldöttgyűlése. A szabálygyűjtemény elfogadásához a 125 tagú testület kétharmados többségének támogatása szükséges – értesült lapunk. Horváth Pétertől, az NPK elnökétől úgy tudjuk, a szakmai viták és a tiltakozások hatására több ponton finomodott a kódex eredeti szövege, számos olyan passzus kikerült vagy módosult, amit korábban sokan élesen kritizáltak. – Mintegy kétszáz módosító javaslat érkezett a kódexhez, egyéni ötletek és szervezeti ajánlások egyaránt, amelyeket a kar küldöttei már az őszi szünet előtt megkaptak, hogy a végső döntésig bőven legyen idejük átnézni, adott esetben beépíteni őket. A kollégák javaslatai alapján tartalmi változások is várhatók, illetőleg olyan apróbb stiláris módosítások, amelyek nem annyira érdemi újítást, mint inkább a korábbinál szerencsésebb megfogalmazást jelentenek – magyarázta Horváth Péter.

Elmondása szerint várhatóan kikerül a kódexből az a fejezet, amely szerint a pedagógus „gondosan kerüli a szenvedélybetegségek kialakulását, ennek veszélye esetén azonnal megfelelő segítséget kér”. Az NPK elnöke szerint könnyen félremagyarázható ez a passzus, hiszen extrém esetben akár kávézás vagy egy szál cigaretta miatt is felelősségre lehetne vonni valakit, ami nyilvánvalóan nem cél. Az eredeti szövegtől eltérően nem fogják előírni azt sem, hogy a nevelők tartózkodjanak a szélsőséges vagy környezetükből megbotránkozást kiváltó megnyilvánulásoktól. Horváth Péter szerint a kívánatos viselkedésre való utalás más passzusokban megjelenik, nincs szükség túlmagyarázásra. Kikerül továbbá a kódexből, hogy a pedagógusnak haladéktalanul értesítenie kell a felettesét, ha olyan egészségi problémája van, ami a munkavégzését is befolyásolja.

A módosított változatban a korábbinál hangsúlyosabban fog megjelenni, hogy a gyermekek, tanulók érdeke mindenek felett áll, az a „rossz szájízű” megfogalmazás pedig, hogy a pedagógusi munkát bírálat és önbírálat egysége jellemzi, úgy módosulna, hogy konstruktivitás és önfejlesztés jegyében kell végezni a munkát.

Korábban megírtuk, a készülő etikai kódex ellen a kezdetektől tiltakoztak a tanári érdekképviseletek, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete már a nyári szünetben petíciót indított a szabályzat ellen. A napokban 11 oktatási szervezet közösen jegyzett állásfoglalásban is elhatárolódott a kódextől, az aláírók köréhez a Pedagógusok Szakszervezete, a Magyar Óvodapedagógiai Egyesület vagy az Osztályfőnökök Országos Szakmai Egyesülete mellett az Alapítványi és Magániskolák Egyesülete is csatlakozott, noha őket nem érintik a szabályok, hiszen azok kizárólag az állami intézmények pedagógusaira vonatkoznak. A petíció egyébként módfelett sérelmezi, hogy a kódex nem bírja a tanártársadalom túlnyomó többségének támogatását; kérdés, akkor vajon miért nem küldtek be több észrevételt és módosító javaslatot az anyaghoz. Kétszáz vélemény 150 ezer pedagógustól gyakorlatilag azt jelenti, hogy az érintetteknek mindössze 0,1 százaléka kívánt hozzászólni a témához.

A szabályzat elutasításról Horváth Péter azt mondta: a tiltakozó szervezetek már a pedagóguskar létjogosultságát is megkérdőjelezték, ezért várható volt, hogy a kódex ellen is automatikusan ágálni fognak. – Az érdekvédőknek nem az anyag tartalmával van bajuk, hanem azzal, hogy miért van egyáltalán szükség etikai kódexre. Csakhogy miután a kódex megalkotását törvény írta elő az NPK-nak, ezen kár vitázni. Azt mindenesetre beszédes adatnak tartom, hogy az augusztus 10-én indított petíciót mostanáig mintegy 1700 ember írta alá. Ez a szám elenyésző a pedagógusok összlétszámához képest, ráadásul a kiáltványt nemcsak az oktatás-nevelés területén dolgozók, hanem bárki aláírhatta – hangsúlyozta Horváth, hozzátéve: a kódexet az Országos Köznevelési Tanács is megtárgyalta, ott szinte egyhangú támogatást kapott az anyag.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.