„Ja, hogy nem ibolya, hanem turbolya?!” – csodálkozott rá a számára eddig ismeretlen fűszerre az egyik élelmezésvezető az OÉTI képzésének szerdai, sajtónyilvános eseményén. A program célja a közétkeztetés minőségi fejlesztése és a fogyasztói tudatosság növelése. Szükség is van a képzésre, ugyanis – mint arról a Magyar Nemzet Online is többször beszámolt – a menzareform szeptemberi bevetetése óta rengeteg a panasz, a gyerekek közül sokan az első kanál után eltolják maguktól az előírásoknak eleget tevő, ám íztelen ételeket.
A lapunknak korábban nyilatkozó táplálkozási szakértők, séfek, dietetikusok egybehangzó véleménye szerint a menzareform alapvetően kiváló kezdeményezés, de mivel az intézményeket segítségnyújtás nélkül kötelezik a rendelet betartására, a gyakorlati kivitelezés bőven hagy maga után kívánnivalót. Hiányolták a képzést, szerintük a nélkül az ugyanazt a húsz-harminc ételt előállító konyhai dolgozó képtelen olyan fogást készíteni, amely megfelel az előírásoknak, és még jóízűen fogyasztható is.
„Nem igaz, hogy nem volt képzés” – mondta az MNO-nak Miháldy Kinga dietetikus, a képzési projekt részfelelőse. A több ezerből eddig kétszáznyolcvan élelmezésvezető és negyven dietetikus vett részt szeptember óta, vagyis a közétkeztetési rendelet élesbe lépését követően a programban. Miháldy arról is szólt, hogy a menzareform bevezetését megelőzően is rendszeresen szerveztek a tisztiorvosi hivatallal együttműködve képzéseket.
Fontosabbá vált, hogy egészséges legyen az étel, mint hogy a gyermek táplálkozzon – mondta korábban az MNO-nak Buday Péter séf, aki szerint a közétkeztetés megreformálása szükségszerű és üdvözlendő. Ám probléma, hogy az intézményeket segítségnyújtás nélkül kötelezik a rendelet betartására. Gondoljunk csak bele – folytatta –, a 20-30 éve ugyanazt a néhány ételt előállító konyhai dolgozó egyszerűen nem ismer alternatívákat, képtelen olyan ételt készíteni, ami megfelel az előírásoknak, és még jóízűen fogyasztható is. Mit tud tehát tenni? Elkészíti az általa ismert ételeket só vagy édesítés nélkül – közétkeztetési reform kipipálva.