Az Ökotárs lett az áldozata a magyar–norvég cívódásnak

A magyar fél azt kérte, ne hozzák nyilvánosságra a részleteket.

MNO
2015. 12. 22. 10:55
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

December elején Norvégia megerősítette, hogy 19 hónap után feloldotta a Norvég Civil Támogatási Alap által Magyarországnak szánt pénzek zárlatát. Vidar Helgesen, Norvégia Európa-ügyi minisztere az oslói parlamentben közölte: Magyarország ígéretet tett arra, hogy nem avatkozik bele a pénzek elosztásába, az adóelkerülés miatt indított eljárást pedig ejtették.

A kibékülés pontos feltételei eddig nem voltak ismertek, elsősorban azért, mert a magyar kormány azt kérte a norvégoktól, hogy ne hozzák nyilvánosságra a részleteket. Az alku feltételeiről azonban a többi skandináv ország kormánya is értesült, így európai diplomáciai körökben az a hír terjed: a magyar kormány írásbeli garanciát adott arra, nem fordul elő többször, hogy a norvégok támogatta civileket bántják Magyarországon – írja a 444.hu.

A portál úgy tudja, az alkunak az is része, hogy az eljárás alá vont alapítványok visszakapják az adószámukat, egyetlen érintett személy ellen sem indul büntetőjogi eljárás, valamint a KEHI visszavonja fellebbezését, amellyel a NAV felé élt a vizsgálatok eredménytelen lezárása miatt.

Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség politikai államtitkára a 444.hu cikke nyomán a portállal közölte, hogy a megállapodásnak van egy másik fontos eleme is: a norvég kormány beleegyezett, hogy a következő, 2014–2020-as pénzügyi ciklusban a magyar kormány vétójogot kapjon a civil pénzek elosztását felügyelő magyarországi szervezet kiválasztásakor.

Mint írják, ez a gyakorlatban Csepreghy szerint azt jelenti, hogy a feladatot eddig ellátó Okötárs Alapítvány vezette konzorcium biztosan kiesik a rendszerből, és utódja olyan szervezet lesz, amely a kormány számára is elfogadható.

Norvégia nem tagja az Európai Uniónak, de több százmillió euróval támogatja a kelet-közép-európai országok gazdaságát, a demokrácia, a környezetvédelem és az emberi jogok előmozdítását a térségben. Tavaly azonban Oslo 153,3 millió euró folyósítását függesztette fel, azzal vádolva Magyarországot, hogy megsérti a korábban kötött megállapodásokat, és törvénytelenül lép fel a pénzeket kezelő civil szervezetek ellen. A magyar kormány szerint a norvég alapon keresztül Norvégia a magyarországi ellenzékhez köthető csoportokat is támogatott.

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter december 10-én tudatta: a Norvég Civil Támogatási Alap ügyében megállapodás született, így a korábbi viták ellenére újraindul a program, és az alapból felhasználható lesz 37-40 milliárd forint, az elszámolási időszakot pedig meghosszabbítják 2017 áprilisáig. Így befejeződhetnek a 2007–2013 közötti pályázati programok.

Hangsúlyozta, hogy nincs oka bocsánatkérésre a Norvég Alap ügyében, mert az Ökotárs Alapítvány szerinte alkalmatlan volt a pénzek kezelésére, visszaélt a norvégok bizalmával. Hozzátette: ragaszkodnak ahhoz, hogy a jövőben az alapítvány ne vegyen részt a pénzek elosztásában.

A 444.hu információi szerint abból a mintegy 150 millió eurós támogatásból, melynek kifizetését 2014 májusa és 2015 decembere között befagyasztotta Norvégia, mintegy 100 milliót lehet még megmenteni, a többi az idő szűkössége miatt elveszett, legalábbis ez is felmerült a november 23-i tárgyaláson.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.