Magyarország kiegyezett a Norvég Alappal

Lázár „poénja” lett volna a kormányinfón, de Csepreghy lelőtte. Colleen Bell ugyanitt beszólt az urambátyám rendszer miatt.

MNO
2015. 12. 09. 20:58
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az államtitkár egy újságírói kérdésre válaszolva mondta el a szerdai rendezvényen, hogy hazánk megállapodott a Norvég Alappal. Mint megjegyezte, a kérdező „lelőtte a másnapi kormányzati sajtótájékoztató poénját”, mert a megállapodás hírét akkor tervezték bejelenteni. Csepreghy a megállapodás kapcsán Magyarország jogállami jellegét hangsúlyozta.

Kifejtette: a kormánynak továbbra is az a véleménye, hogy egyes civil szervezetek szabálytalan módon részesülnek támogatásban az alap révén. A megállapodás ténye azonban azt tükrözi, hogy Magyarországon megfelelően működnek a jogérvényesítési mechanizmusok, és a kormány tiszteletben tartja a jogszerűség követelményét.

A Kormányzati Ellenőrzési Hivatal tavaly novemberben tett feljelentéseket „a norvég alapok vizsgálata során megállapított szabálytalanságok” miatt. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) ezután nyomozást rendelt el költségvetési csalás gyanúja miatt a norvég alapok ügyében ismeretlen tettes ellen. A NAV Közép-magyarországi Regionális Bűnügyi Igazgatósága idén októberben közölte, hogy megszüntették a nyomozást, mivel annak „adatai alapján nem állapítható meg bűncselekmény elkövetése”.

Az ügyben érintett Ökotárs Alapítvány üdvözölte a Norvég Civil Támogatási Alappal összefüggésben ellenük és az általuk támogatott 17 szervezet ellen folyó nyomozás megszüntetését. Közölték ugyanakkor, hogy az Ökotárs és partnerei, az Autonómia, a DemNet és a Kárpátok alapítvány adószámának sorsa „továbbra is a bíróság kezében van”, de minden jogorvoslati fórumot megkeresnek, hogy bizonyítsák álláspontjukat.

Bírálta a magyar kormány új közbeszerzési törvényét Colleen Bell, az Egyesült Államok budapesti nagykövete a Transparency International által szervezett Átláccó fesztivál nevű konferencián a Portfolio szerint. A beszámolóból kiderül, hogy az összeférhetetlenségi szabályok lazítása – amelynek révén kormányzati és állami tisztségviselők rokonai is indulhatnak közbeszerzésen, ha nem élnek egy háztartásban a tisztviselővel – nem nyerte el az Egyesült Államok tetszését.

„Nem döntéshozók rokonaival kellene versenyezniük az amerikai vállalatoknak”

– jelentette ki Colleen Bell, aki ugyanitt azt mondta: éber választópolgárokra, illetve oknyomozó újságírókra, valamint erős civil szervezetekre van szükség ahhoz, hogy a mindenkori hatalom elszámoltatható legyen, és kikényszeríthető legyen az átláthatóság. A nagykövet kijelentette: a korrupció „olyan, mint a rák, amely megtámadja a szervezetet, majd idővel meg is semmisíti azt”. Korrupció tekintetében Romániát pozitív példaként említette, ahol a független korrupcióellenes ügyészség kormánytagok, bírók és ügyészek, közigazgatási vezetők tucatjai ellen indított eljárást az elmúlt években.

Colleen Bell emellett a paksi szerződések nyilvánosságra hozatalát szorgalmazta.

Margarete Hofmann, az EU csalás elleni hivatala, az OLAF szakpolitikai igazgatója a konferencián kiemelte, hogy az EU kohéziós politikája különösen érzékeny terület a csalások és a korrupciós jelenségek elleni harcban. Arról beszélt, hogy a múlt évtől kezdve növekedett a Magyarország által felderített, uniós pénzekkel összefüggő korrupciós, csalási ügyek száma.

„Minket soha nem az aggaszt, amit a nemzeti hatóságok észlelnek, hanem az, amit nem észlelnek”

– jelentette ki az uniós szakilletékes, ezzel támasztva alá, hogy pozitív fejleménynek tartja a Magyarország által Brüsszelnek jelentett esetek számának növekedését 2014-ben az előző évhez képest. Magyarország tavaly az uniós országok élmezőnyébe került a jelentett ügyek számával – tette hozzá.

Margarete Hofmann beszámolt arról, hogy budapesti látogatása során felkereste a magyarországi OLAF Koordinációs Irodát, és méltatta annak tevékenységét.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.