Egyre fogy az egészségügyben dolgozók türelme

Egyre többen emelik fel szavukat az egészségügy rendbetételéért, sztrájk is lehet.

Kuslits Szonja
2016. 01. 05. 14:52
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Immár 781 orvos vár konkrét válaszokat a szaktárca felelős vezetőjétől azokra a kérdésekre, amelyek az orvoselvándorlás megakadályozásának módjait, a hálapénz megszüntetését és az egészségügy rendbetételét firtatják – derült ki tegnapi közleményükből. Emlékeztettek, az ünnepek előtt 64 orvos fogalmazott meg nyílt levelet, amely a magyar egészségügy egyre súlyosabb problémáira hívta fel a figyelmet. Meglátásuk szerint gyökeres reformok nélkül nem biztosítható tovább a betegek biztonságos gyógyítása. Mint írták, az egészségügy dolgozói tenni szeretnének azért, hogy az állam megteremtse polgárai számára a tisztességes ellátás kereteit.

Az 1001 orvos hálapénz nélkül nevű csoport azért továbbította ismét a nyílt levelet immár közel 800 aláíróval, mert nem volt elégedett a minisztérium korábbi reakciójával, ezért ismét arra kérték Balog Zoltánt, a tárca vezetőjét, adjon megnyugtató válaszokat. Az Emmi korábban úgy reagált: folyamatos a konzultáció, és a kormány elkötelezett az ellátás színvonalának, a dolgozók munkakörülményeinek javítása és fizetésének emelése mellett.

Az orvosok a nyílt levélben arra kérték az állampolgárokat, segítsenek elérni, hogy érdemben foglalkozzanak a magyar egészségügy elviselhetetlen problémáival. Három kérdést tettek fel Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkárnak: Milyen határidőt ad a hálapénz „kikopására”? Milyen konkrét lépéseket tesz 2016-ban az orvos- és szakdolgozó-elvándorlás mérséklése és az orvos- és szakdolgozói felsőoktatási képzés megerősítése érdekében? Mikorra hív össze kerekasztalt, ahol a kormányzat figyelembe veszi a társadalom, az egészségügyi érdekképviseletek és a gazdaság képviselőinek véleményét? A levél megfogalmazói azt kérik az emberektől, támogatásuk kifejezéseként ezeket a kérdéseket küldjék el e-mailben a minisztériumnak.

Dénes Tamás, a Magyar Rezidensszövetség korábbi elnöke, a most alakuló rezidensek és szakorvosok szakszervezetének (Reszasz) egyik alapítója lapunk megkeresésére azt mondta, ő maga is tagja az 1001 orvos hálapénz nélkül csoportnak, de nincs közvetlen kapcsolat a csoport és a szakszervezet megalakulása között. – Ezek egymástól elkülönülő jelenségek, jelek, amelyek az egészségügyben dolgozók türelmének a rohamos fogyását mutatják. Mindkét kezdeményezés célja egy a betegbiztonságot garantálni tudó, megfelelő költségvetési forrásból működő egészségügyi rendszer, a szakszervezet azonban elsődlegesen átlátható, tiszta egészségügyet szeretne – mondta.

Dénes Tamás szerint nem elég csupán a hálapénz megszüntetése, a Reszasz ezért szeretné kiharcolni, hogy végre megfelelő béreket kapjanak az egészségügyi dolgozók, és a szükséges források biztosításának elérése is elengedhetetlen a rendszer működéséhez. Mint kifejtette, a szakszervezet még alakulóban van, de mindenképpen nemzeti üggyé szeretnék tenni az egészségügyet. A sztrájk lehetőségének kérdésére Dénes kifejtette, jogászaik hetek óta azon dolgoznak, hogyan lehetne megvalósítani egy jogszerű munkabeszüntetést az egészségügyben, de szerinte azt is fontos kideríteni, hogy megvan-e a támogatás a társadalom részéről. – Lényeges, hogy sikerült-e megértetni a többségi társadalommal, hogy ez nem(csak) egy bérharc, hanem a tisztességes betegellátásért folyó küzdelem. Természetesen még az is nyitott kérdés, hogy az egészségügyi dolgozókban megvan-e az akarat egy esetleges sztrájkra – mondta.

A jelenlegi helyzet indokolhatja a nyomásgyakorlást, hiszen ahogy arról a decemberben megjelent, 64 orvos által aláírt első nyílt levél beszámolt, egyes intézmények szociális munkást, ápolót sem tudnak fizetni, de vécépapírra sem jut, a betegektől kell „kunyerálni”. Emellett az intézmények infrastruktúrájával is igen nagyok a problémák, ez pedig hátráltatja a betegellátást, főleg a daganatos páciensek kezelésénél ütköznek akadályokba.

Elindulása után néhány nap alatt több százan csatlakoztak a Facebook-csoporthoz, jelenleg a tagok száma meghaladja a kétezret. Az aláírók szerint abban, hogy a hálapénzrendszer továbbra is fennmaradjon, egyedül az egészségügyi kormányzat érdekelt, ezért bírálják Ónodi-Szűcs Zoltán új egészségügyi államtitkárt, aki – úgy látják – nem akar hozzányúlni a hálapénz intézményéhez.

– Az egészségügy összeomlása lassú kiszenvedés: egyre több terület épül le, egyre hosszabbak a várólisták, egyre durvább anomáliák vannak – nyilatkozta december végén a Magyar Nemzetnek Álmos Péter, az 1001 orvos hálapénz nélkül csoport egyik szervezője. – Azért tartottuk fontosnak a társadalom segítségét kérni, mert a riasztó jelek ellenére az elmúlt években sem történt előrelépés, holott a parlamenti erő rendelkezésre állt. Az osztály orvosaival megegyeztünk arról, hogy nem fogadunk el hálapénzt, és ezt hivatalossá is tettük a házirendünkben. Nem tudom, pontosan mennyi lapul az el nem fogadott borítékokban. Amit boríték nélkül próbálnak átnyújtani, abból úgy saccolom, hogy a havi bérem jelentős részét megkapnám – nyilatkozta Álmos Péter.

A Magyar Rezidensszövetség honlapján közleményben tudatta, teljes mellszélességgel támogatta és támogatja a hálapénzellenes küzdelmet, és arra kérik az embereket, hogy csatlakozzanak az 1001 orvos a hálapénz nélkül csoport felhívásához. A Magyar Orvosi Kamara is támogatja a mozgalmat, mert mint közölték: „mindaz, amit leírtak, sajnálatos valóság”.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.