Nemzetközi fórumokhoz fordul a Mahir

Magyar György: Védelmet kértünk az Andrássy úti világörökségi terület műemléki hirdetőoszlopaira is.

2016. 01. 04. 17:54
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ma megtettünk minden szükséges jogi lépést, további pereket indítottunk, büntetőfeljelentést tettünk, és nemzetközi fórumokhoz fordulunk, hogy megvédjük a budapesti hirdetőoszlopokat – közölte lapunkkal Magyar György, a Mahir Cityposter Kft. jogi képviselője. Kifejtette: a büntetőügyekben több magánszemély a fővárosi oszloprongálás miatt szintén feljelentést tett, a cégvezetés lopás miatt fordult a nyomozó hatóságokhoz, ő pedig ügyvédként önbíráskodás miatt tervezi megtenni ugyanezt.

A Simicska Lajos üzletember érdekeltségében álló társaság által megbízott ügyvéd elmondta: megkapták az idézést a január 11-re kitűzött tárgyalásra.

Mint ismert, a Fővárosi Közgyűlés Kocsis Máté (Fidesz–KDNP) fővárosi tanácsnok kezdeményezésére szeptember végén döntött a korábban 25 évre megkötött utcabútor-szerződés október 31-i hatállyal való felbontásáról. A budapesti kerületek fideszes polgármestereinek kezdeményezésére még karácsony előtt, december 22-én rendeletet módosítottak, eltörölték a korábbi szabályozásban előírt 8 napos türelmi időt is. Ezután kezdődött a 150 millió forint költségűre becsült kényszerbontás, amit később kiszámláznának a Mahirnak.

A Mahir bíróságon támadta meg a főváros egyoldalú lépését.

Mindeközben Budapest utcáin a hétvégén valóságos hirdetőoszlop-háború alakult ki, amelynek során a Mahir emberei megpróbálták megakadályozni a társaság által törvénytelennek tartott bontást. A reklámcég több helyen újjáépítette, újratelepítette lebontott, elszállított berendezéseit.

Továbbra sincs meg a bírósági végzés

A cég egyben ideiglenes intézkedést is kért a bíróságtól, hogy a hirdetőoszlopokat a főváros a per megkezdéséig se bonthassa el. Az ügyvéd szerint a korábbi sajtóhíresztelésekben szereplő bírósági végzést, amelyben állítólag december közepén elutasították volna az ideiglenes intézkedés iránti kérelmüket, a mai napig nem kapták meg.

A Fővárosi Törvényszék sajtóosztályán közölték: kérésünkre utánanéznek, hogy egyáltalán született-e az ügyben végzés, de egyelőre ők sem láttak ilyen dokumentumot. (A bírósági végzésről a hírt a kormányhirdetésekkel bőséggel ellátott, idén ősszel indított hírportál, a Faktor.hu közölte először, de az információ forrását nem közölték. A végzés megszületéséről szóló értesülést tehát egyelőre más forrásból nem tudtuk megerősíteni.)

– Mindettől függetlenül hétfő reggel beadtuk azt a keresetet, amelyben azt kérjük, hogy a Fővárosi Törvényszék 600 millió forint letéti biztosíték megfizetése mellett tiltsa el a károkozástól a Fővárosi Önkormányzatot – közölte Magyar György, hozzátéve: a tényleges kár ennél sokkal több, jóval egymilliárd fölötti összeg lesz. – Megindítjuk a birtokháborítási pereket, emellett nemzetközi fórumokhoz fordulunk. Ugyanis az általam képviselt cég felerészt német tulajdonosa érvényesíteni kívánja jogait például az Egyesült Államokban, a washingtoni választott bíróságon, és a magyarországi bírósági eljárás közepette a luxemburgi európai bíróságnál (az Európai Unió Bírósága) tesszük meg a szükséges lépéseket. A későbbiekben pedig, ha már kimerítettük a magyar jogi lehetőségeket, a strasbourgi székhelyű Emberi Jogok Európai Bíróságához is fordulunk – mondta Magyar György, aki szerint a kormányzat és a főváros fideszes vezetőinek fenyegetéseit, például a Mahir által alkalmazott őrző-védő cég engedélyeinek visszavonását, nem lehet komolyan venni. Arra a felvetésre, hogy Bakondi György miniszterelnöki főtanácsadó vasárnap az MTI-nek nyilatkozva „belbiztonsági kérdésnek” nevezte a Mahir-oszlopok ügyét, az ügyvéd megjegyezte: „egyetért a tanácsadóval, és mivel az oszlopok valóban veszélyeztetik a közbiztonságot, ezért azokból hadoszlopokat kell alakítani a szerb–magyar határon”.

Kocsis Máté (Fidesz–KDNP) fővárosi önkormányzati és rendészeti tanácsnok szintén vasárnap és ugyancsak a távirati irodával közölte, hogy a főváros rendőri segítséget kér az oszlopbontáshoz, míg erre Bakondi azt válaszolta: „a karhatalom segítségét is kérheti a Fővárosi Önkormányzat a Mahir hirdetőoszlopainak elszállításához; ha ezt megteszi, a rendőrség megadja a támogatást”.

Műemlékrongálás lenne az Andrássy úton lévő oszlopok eltávolítása

Ezzel szemben Magyar György szerint Magyarország egyelőre jogállam, így sem Kocsis Máténak, sem Bakondi Györgynek nincs hatásköre a karhatalom utasítására. A jogi képviselő kérdésünkre elmondta azt is: nem tud arról, hogy hétfőn bontottak volna oszlopokat a főváros cége, a Budapest Közút Zrt. emberei. – Amennyiben azonban a világörökségi helyszínen, az Andrássy úton hozzákezdenének a műemléki oszlopok bontásához, abból hatalmas botrány lenne, és a károkozás mértéke jelentősen emelkedne – hangsúlyozta a jogi képviselő. Hozzáfűzte: ennek megakadályozására levélben fordultak a műemléki hatóságként is működő Forster Gyula Nemzeti Örökségvédelmi és Vagyongazdálkodási Központhoz. – Amennyiben a főváros hozzányúlna a világörökségi terület védelem alatt álló hirdetőoszlopaihoz, jó, ha tudják a fővárosi illetékesek: a büntető törvénykönyv a műemlékek rongálását sokkal súlyosabban bünteti – hívta fel minderre a figyelmet Magyar György.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.