„A köznevelés állatorvosi lova megdöglött”

Az eső ellenére megtelt a Kossuth tér szombaton a közoktatás siralmas állapota ellen tiltakozókkal.

Földi Bence
2016. 02. 13. 13:26
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A budapesti Jászai Mari téren gyülekezett szombat délelőtt a tömeg, majd átment a Kossuth térre, a Parlamenthez, ahol fél óra csúszással megkezdődött a negyvennégy szakszervezet – köztük egészségügyiek, rendvédelmiek, taxisok és vasutasok – által támogatott pedagógustüntetés. A demonstrációra vidékről is érkeztek az elégedetlen polgárok.

Az eseménnyel egy időben a Civil Összefogás Fórum közleményt adott ki, ebben ébredező Soros-csapatokról és a tanári béremelés miatt elégedetlen rendőrökről is írt. Palkovics László oktatási államtitkár pedig sajtótájékoztatót tartott, ahol arról beszélt, hogy okafogyott a tiltakozás.

„Mintha az ég is a magyar oktatást siratná” – mondta az egyik szervező, majd megkezdődött a beszédek sora. A tizenegy felszólalóból elsőként Varga Andrea, az Autonóm Területi Szakszervezet (ATSZ) elnöke beszélt. Utalva Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter szavaira, elmondta: nem balhézni jöttek, hanem azért, mert aggódnak gyermekeik jövőjéért. Varga Andrea szerint meg akarják osztani és látszatkerekasztalokhoz invitálják őket, hogy befogják a szájukat. Szűcs Viktória, a Bölcsődei Dolgozók Demokratikus Szakszervezete (BDDSZ) elnöke kijelentette:

„Amihez a Fidesz–KDNP hozzányúl, azt vagy ellopja, vagy tönkreteszi. A hatalom stadionokat és felcsúti vasutat épít magának, miközben a sérült, idős vagy fogyatékossággal élő embereknek a Taigetoszt kínálja.”

Nem kormánypropagandára és látszatintézkedésekre, hanem létbiztonságra és kiszámíthatóságra van szükség Szűcs szerint, beszéde után – ahogy többször is az esemény alatt – zúgott az „Orbán, takarodj!”. Boros Péterné, a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete (MKKSZ) főtitkára beszédében a forráshiányt emlegette, és Aquinói Szent Tamás szavaira utalva kijelentette: „Lopás a méltó munkabér meg nem fizetése.” Szavait így zárta: „Azt akarjuk, hogy gyermekeink ne alattvalók, hanem szabad, öntudatos, alkotó emberek legyenek itthon, Magyarországon!”

A Jobbik támogatja a pedagógusok által megfogalmazott követeléseket – jelentette ki Dúró Dóra szombaton sajtótájékoztatón Budapesten, azt követően, hogy a párt frakcióvezető-helyetteseként és a kulturális bizottság elnökeként részt vett a pedagógusok demonstrációján. A párt 2016-ban „valódi konzultációt” indít az oktatási, szociális és egészségügyi ágazat szereplőivel, annak érdekében, hogy megismerje a problémáikat és hatékonyan tudjon fellépni azok megoldása érdekében – közölte az ellenzéki politikus.

Sándor Mária, a „fekete ruhás nővér”, a Magyarország a Magyar Egészségügyért Civil Társaság (MMECT) nevében azt mondta: az elmúlt években minden rosszabb lett. „Ez nemzetrontás!” – állította, a tömeg pedig hangos „Hazaárulók, hazaárulók!” skandálással válaszolt. „Kimondjuk feketén-fehéren: nem engedünk a diktatúrának!” – kiáltotta, majd arra kérte a tömeget, hogy a rendezvény végén ne mozduljanak öt percig, és néma csöndben tiltakozzanak. „Mert mi nem balhézni jöttünk” – tette hozzá.

Csóti Csaba, a Közgyűjteményi és Közművelődési Dolgozók Szakszervezete (KKDSZ) alelnöke beszédében azt mondta, szabad és félelem nélküli gyermekeket szeretne az ország. Arra biztatott mindenkit, hogy lépjen be a szakszervezetekbe, amelyeknek szemtől szemben, nem kerekasztaloknál kellene tárgyalniuk. Pukli István, a budapesti Teleki Blanka Gimnázium igazgatója ironikus beszédében arról szólt, hogy miként fejlesztené iskoláját, de a Klik miatt erre nincs lehetősége, mivel náluk vannak a szükséges jogkörök. Azt követelte, hogy a GDP hat százalékát költse oktatásra a kormány. Pilz Olivér, a miskolci Herman Ottó Gimnázium tanára felszólalásában egy cinikus „mesét”, példabeszédet mondott el az oktatás szétveréséről. Szerinte a cél közös, a legkisebbeknek adni olyat, ami jobb, mint a hamuban sült pogácsa.

Mendrey László, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) elnöke beszédében a kormányt ostorozta, amiért ismerősei meggazdagodását segíti, miközben atomizálja a társadalmat, és mindenkit szembefordít egymással. „Mi mindannyian azért vagyunk itt, mert az irány végletesen elhibázott – folytatta Mendrey. – Az elégedetlenség körbeért” – ezt csak az nem érzi, aki csak hatalomtechnikában gondolkodik, vélte. Szerinte Orbán alábecsülte az elégedetlenkedőket, nem hitte, hogy mindenki összefog a gyermekek jövőjéért.

„Nem hagyjuk, hogy az álmaink végleg elvesszenek. Az álmok álmodói ma már gyermekeink. Ne legyen keserű az ébredésük!”

– folytatta Mendrey László, aki szerint „ha kell, elmegyünk a végsőkig, közös sztrájkbizottságot is alakítunk, mert úgy tűnik, másképp nem megy”. Szavait így zárta: „Marha sok dolgunk van. Kezdjünk hozzá.”

A 17 éves diák, Dávid Gyula Márton elégedetlenül sorolta, milyen gondjai vannak. „Élvezni szeretném a tanulást” – mondta, majd összefogást sürgetett, hogy „boldog, sikeres és összetartó Magyarországon” lehessen élni. Fazakas Gergely szülő így kezdett: „Tisztelt gyászoló lakosság”, majd elmondta, a tömeg létszáma csak azt jelezheti, hogy annyit fizethetnek itt napidíjként, mint a Békemeneteken. Fazakas szerint régen a szülők kevesebbet törődtek az oktatással, mert nem volt ennyi gond. Ironikus beszédében a múlt és a jelen különbségeit sorolta – utóbbit siralmasként beállítva –, a tömegben sokan kínjukban nevettek.

Az MSZP törvényjavaslatot nyújt be az Országgyűlésnek, hogy az az önkormányzat, amely képes rá, vehesse vissza iskoláját – közölte az ellenzéki párt elnök-frakcióvezetője a párt választmányának szombati ülése után tartott sajtótájékoztatón Budapesten.

Tóbiás József elmondta, a választmány kérésére benyújtanak egy másik, a költségvetést módosító javaslatot is, amely lehetővé teszi az intézményekben a minőségi oktatást. Egyetlen iskola sem maradhat kréta, eszközök, vagy fűtés nélkül – indokolta.

A pártelnök elmondta, hogy a választmány nyílt levélben állt ki a szombati pedagógustüntetés mellett. Értékelésük szerint a tüntetés Magyarország jövőjéről szól – ismertette a dokumentum tartalmát. Nincs szükség a Klebelsberg Intézményfenntartó Központra, nincs szükség arra, hogy a kormány különböző rangú tagjai megmondják, mi jó helyben. A helyiek szeretnének dönteni arról, mi jó nekik – hangsúlyozta.

A felszólalók sorát Galló Istvánné, a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) elnöke zárta. „A kormány tönkretette a magyar oktatást”, amely rossz a gyereknek, a pedagógusnak, a szülőnek és rossz az egész országnak – kezdte. Szerinte nincs szabadság a rendszerben, pedig a szegénység felszámolásának eszköze a tudás. „A hatalom tudatosan taszítja szegénységbe a felnövekvő nemzedék nagy részét” – jelentette ki Gallóné, aki szerint elfogyott a türelem. „Egy nemzet felemelkedésének záloga az osztálytermekben van – mondta, hozzátéve: – Nem hagyjuk, hogy húzzák az időt. Mi, pedagógusok mindaddig kitartunk, amíg a társadalom támogat minket, amíg mellettünk vagytok!” A tárgyalások szerinte nem hoznak eredményt, mert nem olyan személyekkel egyeztetnek, akiknek lenne felhatalmazásuk megállapodást kötni. Galló Istvánné úgy vélte, hogy mivel a miniszterelnök ötlete alapján reformálták meg az oktatást, és ő hozza a döntéseket, vele kellene tárgyalni. „Ha döglött lovon ülsz, szállj le róla” – idézett Gallóné egy korábban Orbán által elmondott dakota közmondást.

„Miniszterelnök úr, a köznevelés állatorvosi lova megdöglött. Ideje lenne lovat cserélni!”

– zárta szavait, majd elénekelték a Szózatot.

A tüntetés végén a fekete ruhás nővér, Sándor Mária ismét felszólította a tömeget, hogy öt perc néma csenddel tiltakozzon. Be is tartották: csak az esőcseppek koppanása hallatszott. „Isten áldjon, Magyarország!” – zárta Sándor Mária a tüntetést, majd mindenki hazaindult.

A rendszerváltozás óta soha nem látott béremelésben részesültek a pedagógusok, a demonstrálók újabb bérkövetelése már az adófizetőket terhelné – mondta az országgyűlés kulturális bizottságának fideszes alelnöke szombati sajtótájékoztatóján.

Pósán László kijelentette: a szombati budapesti pedagógus tüntetés egyrészt erősen politikai indíttatású, másrészt okafogyott volt. Visszautalt a Pedagógus Szakszervezet 2008-as kongresszusi határozataira, amelyekben többek között szerepelt a pedagóguspálya presztízsének visszaállítása. Az országgyűlési képviselő szerint éppen ez valósul meg napjainkban, hiszen a rendszerváltozás óta soha nem látott béremelésben részesültek a pedagógusok, de a többi kedvezménynek – rezsicsökkentés, családi adókedvezmény, szja-csökkentés, családi otthonteremtési kedvezmény – is részesei a pedagógusok.

A tüntetés kapcsán Pósán László emlékeztetett arra, hogy a széles körű társadalmi konszenzus követelése is okafogyott, hiszen a nemzeti alaptanterv és a kerettantervek is a szakmai műhelyekben, a pedagógusok széleskörű bevonásával készültek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.