Budai örül, hogy már nem korrupcióellenes kormánybiztos

Ezt Andy Vajna kaszinóüzemeltetési monopoljoga kapcsán nyilatkozta a fideszes politikus.

MNO
2016. 02. 04. 9:53
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„A Hagyó-ügyben meghozott elsőfokú ítélet a magyar igazságszolgáltatás szégyene – és válságának tünete. Magyarországon, sajnos, elvétve akad olyan bíró, aki egy volt politikusra végrehajtandó börtönbüntetést merne kiszabni” – jelentette ki a Heti Válasznak adott interjúban a fideszes Budai Gyula. Az előző ciklus elszámoltatásért felelős szakpolitikusa szerint az egykori szocialista főpolgármester-helyettesnek már önmagában a hivatali visszaélés és hűtlen kezelés miatt – amelyek miatt el is ítélték – letöltendőt kellett volna kapnia. „Pláne, hogy a BKV-ügy kárértéke a vádirat szerint meghaladta az egymilliárd forintot” – emelte ki a politikus.

Mint mondta, ehelyett Hagyó két év börtönt kapott, és a bíróság még enyhítő körülményeket is figyelembe vett, hogy felfüggeszthesse az ítélet végrehajtását. Budai összehasonlításként a sukorói ingatlanügyet – melyben Gyurcsány Ferencet is meggyanúsították, de végül nem lett vádlott – hozta fel példaként, mint kifejtette, az ügyben a hűtlen kezelés kísérlete is elég volt ahhoz, hogy hogy első fokon négy évet kapjon az elsőrendű vádlott, Tátrai Miklós. „Persze a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő volt vezére nem volt akkora hal, mint Gyurcsány vagy Hagyó” – tette hozzá.

Budai Gyula az interjúban szakmaiatlansággal vádolta a bíróságot, mint mondta, „ha a BKV volt vezérigazgatója a nyomozás során oldalakon keresztül vallomást tesz Hagyó Miklósra, majd a bíróság előtt – évekkel később – »megvilágosodik«, visszavonja terhelő állításait, sőt még bocsánatot is kér az egykori főpolgármester-helyettestől, akkor a bírónak mérlegelnie kell”. Az egykori elszámoltatási biztos arról is szólt, hogy gyakori büntetőeljárásokban, hogy a nyomozás során terhelő beismerő vallomást tesznek, majd a bírósági szakaszban visszavonják. Budai úgy véli, ezért nem lehet az ügyészséget hibáztatni, „kizárólag a bíró karakánságán múlik, hogy hajlandó-e súlyánál fogva kezelni a nyomozati vallomást”. Szerinte a bírónak volna a feladata, hogy átlásson a szitán.

„Nálam jobban kevesen sajnálják, hogy a magyar igazságszolgáltatás teljesen alkalmatlan volt arra, hogy ilyen típusú ügyeket végigvigyen” – fogalmazta meg a politikus. Szerinte nem normális az sem, hogy elszámoltatási kormánybiztosként hatvanegy feljelentést tett, és több esetben még visszajelzést sem kapott a hatóságoktól, hogy miként áll az ügy.

A lap felvetésére, miszerint a Fidesz-kormány egy tálból cseresznyézik Kóka Jánossal, Budai így válaszolt: „én nem változtam, számomra Kóka továbbra is a Dataplex-ügy és más informatikai visszaélések negatív főszereplője – még akkor is, ha a nyomozóhatóságoknak ezt nem sikerült igazolniuk.”

Arra a kérdésre, hogy korrupciónak tekinti-e, ha Andy Vajna monopoljogot kap kaszinóüzemeltetésre, majd gigantikus állami hitelt a TV2 megvásárlására, talányos választ ad a fideszes politikus. „Állami hitelhez meghatározott feltételek szerint lehet hozzájutni. Gondolom, ebben az esetben adottak voltak a feltételek. Annyit azért hozzátennék: nagyon-nagyon örülök, hogy már nem vagyok elszámoltatási és korrupcióellenes kormánybiztos. Maradjunk ennyiben.”

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.