Mégis leváltják a Klik vezetőjét

Mint kiderült, Áder János húga, Pölöskei Gáborné lép Hanesz József helyébe.

MNO
2016. 02. 25. 18:31
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kormányzati honlapon elérhető kommüniké szerint nemcsak az elnöki posztot bízta rá az oktatásért is felelős miniszter, hanem miniszteri biztosként az intézményrendszer szakmai átalakításában is részt vesz majd.

Az intézményfenntartó gazdálkodási és szervezeti problémáinak megoldására, valamint az új fenntartói struktúra kialakítására vonatkozó feladatkörbe miniszteri biztosként Jenei Zoltán, a Pécsi Tudományegyetem kancellárja kerül.

A közleményben megfogalmazott feladatok összecsengenek Palkovics László oktatási államtitkár szavaival, amelyeket a második köznevelési kerekasztalon mondott két nappal ezelőtt. Akkor kijelentette: egy héten belül megoldás születhet a Klik finanszírozási problémáira.
Ugyanakkor arról nem esett szó, hogy Haneszt le is váltják, ráadásul Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter múlt heti kormányinfóján azt mondta: valószínűleg nem lesz személyi változtatás a szervezet élén.

Feladatuk lesz többek között, hogy rövid távon biztosítsák az intézményfenntartó stabil, tehermentes működését, előkészítsék a köznevelési kerekasztal véleményén alapuló, július 1-jén bevezetendő új szervezeti és működési formát. Továbbá „az az elvárás, hogy az iskolát érintő döntéseket helyi szinten hozzák meg, a rendszerben rejlő lehetőségeket optimálisan használják ki, és csökkentsék az egyenlőtlenségeket. Az új szervezetnek biztosítania kell a feladatellátáshoz szükséges forrásokat, és érdekeltséget kell teremtenie az iskola vezetésének önállóságából adódó lehetőségek jobb kihasználására. Mindezek mellett optimalizálnia kell a belső adminisztratív folyamatokat azért, hogy a szükségtelen terhektől mentesítse a pedagógusokat és az iskolák vezetőit”.

Mint írták, Hanesz József, a Klik jelenlegi elnöke közös megegyezéssel február 29-én távozik beosztásából.

Pölöskei Gáborné, aki az Index információi szerint történetesen Áder János köztársasági elnök húga, a kormányzati honlapon elérhető önéletrajza alapján már 1999-től az Oktatási Hivatal alkalmazásában állt, majd 2011-től a Budapest Főváros Főpolgármesteri Hivatal, 2013-tól az Emmi foglalkoztatta. Az Index azt állítja: régóta konfliktusa volt Czunyiné Bertalan Judittal, a nemrég távozásra kényszerült köznevelési államtitkárral, akinek a helyettese volt. Az oldal forrásai szerint ez a konfliktus is szerepet játszhatott az államtitkár félreállításában.

Pölöskei Gáborné egy korábbi tanulmányában tarthatatlannak nevezte a rendszer túlközpontosított formáját. Azt javasolta a miniszternek, szabják át a Kliket úgy, hogy az alapfokú oktatás ügyei a járási tankerületekhez kerüljenek, a középfok, a szakképzés és a kollégium területe pedig a megyei szintre koncentrálódjon.

Az Index által megszerzett dokumentumban többek között az alábbi erős mondatok szerepeltek: „A jelenlegi szervezeti rendszerben nem különülnek el kellően a feladatok, keverednek a hatáskörök, az erős centralizálás működési nehézségeket eredményez. Egy ilyen nagy rendszernél, amelynek közvetlenül 120 ezer pedagógus munkáját kell támogatnia, valamint hatással van a tanulók mindennapjaira, fontos a pontos feladat meghatározása, a felelősségi, feladatszintek jó elhelyezése.” A tanulmány szerint a gazdálkodási szervek távol kerültek az iskoláktól, a Klik pénzügyi működtetését sem sikerült rendszerszinten kialakítani. Keszekusza struktúraként festették le az EU-s források minisztériumi felhasználását is.

Pilz Olivér, a tiltakozást kiváltó nyílt levelet író miskolci Herman Ottó Gimnázium tanára és egyben a Tanítanék Mozgalom képviselője a Magyar Nemzetnek úgy reagált a hírre: Czunyiné Bertalan Judit egykori államtitkár menesztésekor is jelezték, és most is azt mondják, ők nem személyi változásokat szeretnének. Szerinte Hanesz Józsefnek olyan feladatot kellett volna ellátnia, amit lehetetlenség volt megoldani. Pilz szerint az a baj, hogy az oktatásirányítás nem tudja, mennyibe kerül a rendszer fenntartása, ezért kevesebb pénz jutott a Kliknek, mint amennyi a szinten tartáshoz kellett volna. A fő probléma viszont a túlzott centralizáció, így a személycsere önmagában nem fog semmit sem megoldani. További gondot jelent, hogy sok iskolának a Klik a fenntartója, de az önkormányzat az üzemeltetője, így ha probléma van, a felek egymásra mutogatnak a megoldás helyett.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.