Az 1848-as hősökre emlékezik az ország

Ellenzéki pártok, civil szervezetek és a pedagógusok is tüntetésre, demonstrációra készülnek.

Katona Mariann–Velkei Tamás
2016. 03. 14. 17:18
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A hagyományoknak megfelelően holnap reggel kilenc órakor a budapesti Kossuth téren katonai tiszteletadás mellett vonják fel Magyarország nemzeti lobogóját, és veszi kezdetét a Tisztelet a bátraknak! című központi ünnepségsorozat. A zászlófelvonáson részt vesz Áder János köztársasági elnök. A zászlófelvonást követően ünnepi menet indul a Magyar Nemzeti Múzeumhoz lovas díszegység, a Központi Zenekar, illetve a Hagyományőrző Huszárok Egyesületének vezetésével; a menethez bárki csatlakozhat. A résztvevők a Bajcsy-Zsilinszky út és a Károly körút érintésével érik el a Múzeum körúti ünnepi helyszínt.

A Nemzeti Múzeumnál fél tizenegykor kezdődik a műsor, amelyen fellép Paár Julianna, Gubik Petra, Varga Miklós, a Honvéd férfikar, a Budapest Helyőrségi Zenekar és a Magyar Állami Népi Együttes. Az eseményen előbb Tarlós István, Budapest főpolgármestere köszönti a megjelenteket, majd Orbán Viktor miniszterelnök mond ünnepi beszédet. Az ünnepséget követően ismét díszmenet indul, ezúttal a budai Várba, ahol a különböző programok délelőtt tíz órától este hatig várják az érdeklődőket. A rondellánál idén is lesz huszártábor, a legkisebbek ügyességi versenyeken, kézműves-foglalkozásokon vehetnek részt, tartanak gyerekelőadásokat és koncerteket a Halászbástyánál. Lesz tánctanítás és népi játék a Magyarság Házában, kokárda- és zászlókészítés a Nemzeti Galériában, forradalmi forgatag a Hadtörténeti Múzeumban, kalandos időutazás a Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltárában, kreatív ügyességi játékok Táncsics Mihály egykori börtönénél. A Várba látogatók kiállításokat is megtekinthetnek, valamint hagyományos magyar gasztronómiai fogásokat kóstolhatunk a Magyar ízek utcájában.

Az Országházban március 15-én ingyenes nyílt napot tartanak: az épület legszebb, legimpozánsabb részeit, így a díszlépcsőházat és a kupolacsarnokot tekinthetik meg a látogatók, akik a Szent Koronát is megnézhetik. A Parlamentben délután három órától adják át az idei Kossuth- és Széchenyi-díjakat.

Budapest ad helyszínt az állami ünnepségek mellett a pártok és civil szervezetek rendezvényeinek is, ám a megemlékezések már aktuálpolitikai tüntetésekkel is vegyülnek. Délelőtt az Orbán Viktor beszédének helyet adó Múzeumkerthez közeli Kecskeméti utcában a kormányfői beszéddel egy időben a Büki Zoltán nevéhez fűződő Demokratikus Magyarországért nevű csoport tart rendezvényt. A helyszín kiválasztása nem volt zökkenőmentes, hiszen a rendőrség először megtiltotta, hogy az állami rendezvénnyel szinte azonos helyszínen tartsák meg a tüntetést, végül a bíróság engedélyezte azt a közelben.

A Jobbik az eddig megszokottaktól eltérően ezúttal az V. kerületi Március 15. téren tartja központi megemlékezését délután fél kettőtől. A rendezvényen felszólalók névsorából már előre kitűnik, hogy az ünneplés mellett az oktatás és a migránskérdés is szóba kerül, hiszen Vona Gábor pártelnök mellett beszédet mond Dúró Dóra, az Országgyűlés oktatási bizottságának elnöke, valamint Toroczkai László, aki a déli határnál tapasztalt migrációs helyzet kapcsán igencsak érintett Ásotthalom polgármestere. Az MSZP budapesti szervezete március 15. apropóján ünnepség helyett tüntetést szervez. A Nemzeti Választási Iroda Alkotmány utcai épülete elé várják szimpatizánsaikat fél kettőre Nem félünk! jelmondattal. A helyszín nem véletlen: három hete kopasz, kigyúrt, a hírek szerint a Kubatov Gábor Fidesz-alelnökhöz és Ferencváros-elnökhöz köthető Fradi Securitynek dolgozó férfiak akadályozták meg a pártot, hogy elsőként adhasson be népszavazási kezdeményezést. Már az MSZP meghívóján lévő rajzon is security feliratú pólót viselő, nagydarab, mogorva arcok szerepelnek.

A Pilvax közben három párt váltja egymást a március 15-i megemlékezéseken. Délelőtt fél tíztől a Demokratikus Koalíció (DK) elnöksége – emlékezve az 1848-as forradalom hőseire – koszorút helyez el a Pilvax kávéháznál, ahol Gyurcsány Ferenc pártelnök is beszédet mond. Nem sokkal később, délelőtt tíz órától ugyanott ünnepel az LMP is, a megemlékezés során felszólal majd Schiffer András, a párt társelnöke. Délután egy órától a Magyar Liberális Párt ugyancsak a Pilvax közben emlékezik, egybekötve az eseményt Fodor Gábor pártelnök beszédével. A Párbeszéd Magyarországért a Városligetben tart ünnepi megemlékezést, amelyen beszédet mond Karácsony Gergely társelnök, Zugló polgármestere.

Miután minden pártrendezvényt a délelőtti és kora délutáni órákra időzítettek, a pártok képviselői részt tudnak venni délután a nagyszabásúnak ígérkező pedagógustüntetésen. Korábban a DK, az LMP és a szocialisták jelezték, támogatják és részt is vesznek a tanárok demonstrációján, mint ahogy jobbikos politikusok támogatása is valószínűsíthető. A Tanítanék Mozgalom rendezvénye délután három órakor kezdődik a Hősök terén, ahonnan a tüntetők a Kossuth térre vonulnak át. A Parlament előtt beszédet mond – mások mellett – a közoktatás helyzete miatt tiltakozó mozgalom két emblematikus figurája, Pukli István, a Teleki Blanka Gimnázium igazgatója és Pilz Olivér, aki a miskolci Herman Ottó Gimnáziumban tanít. Felszólal továbbá a fekete ruhás nővér néven ismertté vált Sándor Mária is. A szervezők legalább tízezer emberre számítanak, és a demonstráción fogják bejelenteni, mi lesz a tiltakozó pedagógusok következő lépése.

A demonstrációval egy időben, ugyancsak három órától tart ünnepi megemlékezést a Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány és a Gazeta Polska lengyel lap klubja a II. kerületi Bem-szobornál. A rendezvényre több ezer lengyel állampolgárt várnak, beszédet mond mások mellett Soltész Miklós, a humántárca államtitkára.

Az országban és a határokon túl is számos helyen tartanak megemlékezést az 1848–49-es forradalom és szabadságharc kitörésének évfordulója alkalmából. Vidéken többek között Debrecenben, Szegeden, Győrben, Nyíregyházán, Szolnokon, Kaposváron, Salgótarjánban, Kiskunfélegyházán és Lakiteleken is rendeznek ünnepséget. Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter Makón és Hódmezővásárhelyen, Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere Encsen vesz részt a helyi rendezvényeken.

A határon túl Párizsban, Varsóban, Krakkóban, Kézdivásárhelyen, Beregszászon, Ungváron, Sepsiszentgyörgyön, Szabadkán ugyancsak emlékeznek a forradalom és szabadságharc évfordulójára. Kövér László házelnök tegnap délután a dél-afrikai Johannesburgban vett részt megemlékezésen. – Március 15. arra tanít bennünket, hogy mindig ki kell állni saját igazunkért – mondta az Országgyűlés elnöke. Simicskó István honvédelmi miniszter ma Brüsszelben, Gulyás Gergely, az Országgyűlés törvényalkotásért felelős alelnöke Bécsben, ugyanő holnap Londonban vesz részt a helyi ünnepi rendezvényeken.

Az Együtt elnöke, Szigetvári Viktor Keszthelyen mond beszédet Petőfi és Bem emléktáblájánál.

Az ünnepi megemlékezések már a hét végén elkezdődtek. Lázár János szombaton Makón beszélt arról, hogy a nemzetté válásban az 1848-as forradalomnak és a szabadságharcnak döntő szerepe volt. A miniszter a Maros-parti városban első alkalommal megrendezett polgári bálon mondott köszöntőjében úgy fogalmazott, 1848 közös élményünk, az első olyan esemény, amelyre őseink még emlékeztek és emlékeztettek bennünket.

Rétvári Bence szintén szombaton a jelentős többségben magyarlakta kelet-szlovákiai városban, Királyhelmecen beszélt arról, hogy Magyarország akkor tudott előbbre lépni, amikor maga vette kezébe saját sorsának irányítását, és nem engedte, hogy ezt mások tegyék. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma parlamenti államtitkárának elmondása szerint Magyarországnak – függetlenségét és nemzeti érdekeit szem előtt tartva – ügyelnie kell arra, hogy soha egyetlen hatalmi központtal se kerüljön közvetlen összetűzésbe, ugyanakkor ne bízza saját sorsát egyetlen nagyhatalomra se.

Nagyváradon pénteken ünnepélyes keretek között felavatták Szacsvay Imrének, az 1849-es magyar függetlenségi nyilatkozat megszövegezéséért és aláírásáért kivégzett országgyűlési jegyzőnek a felújított szobrát.

Megemlékeztek nemzeti ünnepünkről az Egyesült Államokban is: az Amerikai Magyar Szövetség Washingtonban szombaton, helyi idő szerint az esti órákban a cserkészekkel közösen tartott ünnepséget. Szemerkényi Réka washingtoni magyar nagykövet kiemelte: 1848. március 15. az egyik leglelkesítőbb, legfelszabadultabb, legönfeledtebb nemzeti ünnepünk.

Az ünnepségekhez és a demonstrációkhoz kapcsolódva a fővárosban több fő közlekedési útvonalat is lezárnak, ezért számos közösségi közlekedési járat forgalma, útvonala változik. Indulás előtt nem árt tájékozódni a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) honlapján vagy Facebook-oldalán, ahol a társaság folyamatosan hírt ad majd a közlekedési változásokról. Lezárásokra kell számítani Budapest több pontján, így a budai Várban holnap 0 órától holnapután hajnalig, a Múzeum körúton holnap 4 és 15 óra között, a Kossuth Lajos téren reggel 7 és 10 óra, valamint 15.30 és 18.30 között.

A felvonulások miatt a Kossuth Lajos tér, Alkotmány utca, Bajcsy-Zsilinszky út, Károly körút, Astoria, Múzeum körút útvonalon holnap 9.30 és 10.30 között, a Múzeum körút, Astoria, Kossuth Lajos utca, Szabad sajtó út, Erzsébet híd, Döbrentei tér, Attila út, Dózsa György tér, Palota út, Dísz tér útvonalon 11.30 és 12.30 között, a Bem téren pedig 14 és 16 óra között lesznek útlezárások. A pedagógusok tüntetése miatt az Andrássy út, Oktogon, Teréz körút, Podmaniczky utca, Bajcsy-Zsilinszky út, Alkotmány utca, Kossuth Lajos tér útvonal 14.30 és 18.30 között lesz lezárva.

A Kossuth Lajos teret a leggyorsabban és legkényelmesebben az M2-es metróval, valamint a 70-es vagy a 78-as trolibusszal lehet megközelíteni. A 2-es villamossal reggel 7 és 10 óra között csak a Kossuth Lajos téri ideiglenes végállomásig lehet utazni. A budai Várba a Széll Kálmán térről a megszokottnál egész nap lényegesen sűrűbben induló 16A jelzésű, a Deák Ferenc térről közlekedő 216-os busszal vagy a budavári siklóval lehet eljutni. A BKK azt kéri az utazóktól, hogy az ünnepi rendezvények helyszínét kötött pályás járatokkal – elsősorban metróval – közelítsék meg. Fontos tudni, hogy a BKK járművei ma a szombati, holnap a munkaszüneti napokra – vasárnapra és ünnepnapokra – vonatkozó menetrend szerint közlekednek.

A március 15-i nemzeti ünnep alkalmából ismét indulnak nosztalgiajáratok is: az 1912-es gyártású favázas nosztalgiavillamos mellett nosztalgia-trolibusz, valamint a Gödöllő és az Örs vezér tere között közlekedő nosztalgia-HÉV várja a régmúlt szerelmeseit.

A MÁV-nál ma a munkaszüneti, március 15-én a vasárnapi menetrend szerint közlekednek a vonatok. A várható utasforgalmi igényekhez igazodva a vasúttársaság az összes rendelkezésére álló üzemképes járművét felhasználja. Ahol az utasforgalom indokolja, ott az InterCity vonatokhoz pluszkocsikat is kapcsolnak. A vasúttársaság azt javasolja, hogy az utasok vegyék igénybe az elővételes és az internetes jegyvásárlást, valamint a jegyautomatákat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.