Folytatódik a vizsgálat

Csak utalásokat találtak a volt MSZP-s Simon Gáborra a Welsz-hagyatékban.

Szemán László
2016. 03. 08. 5:36
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Erről Keresztes Imre, a Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) vezetője beszélt a napokban a volt országgyűlési képviselő elleni vádemelést bejelentő sajtótájékoztatón.

Ahogy Keresztes fogalmazott, legendákat tartalmazó iratok is előkerültek az egykori szocialista politikussal kapcsolatban a Welsz-hagyatékból. Például egy részletes terv különböző pénzösszegek lehetséges igazolására. De részben kitöltetlen, 2006-os, „Tisztelt Simon Úr!” kezdetű levéltervezetek is voltak a hatóság birtokába került iratok között, amelyek utalnak bizonyos korábbi szerződésekre. Az iratokból a kilencvenes évek utolsó és a 2000-es évek első éveire, svájci bankokra, pénzek befektetési célú magyarországi átadására-átvételére, kereskedelmi célú ingatlanvásárlásra következtethettek az ügyészek, bár az iratokból konkrétumok nem, csak általánosságok olvashatók ki.

Keresztes Imre szerint ugyancsak előkerültek a Welsz-hagyatékból olyan iratok vagy inkább irattervezetek, amelyek bizonyos ismeretlen eredetű pénzeszközök eredetét igazolták volna, ám – mint azt a főügyész kiemelte – az előkészület nem büntetendő. Simon Gáborral összefüggésben találtak még egy 2012-es levelet is, amelyben „Tisztelt Simon Úr!” megszólítással a képviselő hozzájárulását kérik a svájci bankszámla egyesítéséhez az osztrák bankszámláival.

A főügyész hangsúlyozta, hogy sem a Welsz-hagyatékban, sem a Simontól lefoglalt iratokban nem találtak arra vonatkozó adatot, hogy a vádban szereplő pénzösszeg – 267 millió forint – pártpénz vagy korrupcióból származó összeg lenne. Welsz Tamás rendőrségen tett vallomása pedig a bizonyítékok között szerepel a majdani perben.

Ezzel azonban még nincs vége: a Welsz-hagyatékot, melyet majdnem egy évig a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) elemzett, majd az ügyészség elvitte néhány héttel a vádemelés előtt, továbbra is vizsgálja a KNYF. A pénteki sajtótájékoztatón újságírói kérdésre, miszerint az iratok között lehetnek-e MSZP-s vagy fideszes politikust érintő iratok, Keresztes Imre azt válaszolta: tovább folyik a lefoglalt iratok vizsgálata, így nem zárható ki, hogy politikust érintő iratok kerüljenek elő.

Ismeretes, a Simon Gábor elleni vád lényege szerint az országgyűlési képviselő 2008 és 2012 között adóbevallásaiban és a vagyonnyilatkozataiban jövedelmeként csak az országgyűlési javadalmazását és államtitkári fizetését tüntette fel, ugyanakkor 267 millió forintnyi ismeretlen eredetű jövedelemről nem adott számot.

Mint azt megírtuk, Simon a NAV megállapítása után 128 millió forintnyi elmulasztott közterhet befizetett az adóhatóságnak. A hatósági határozatot azonban bíróságon támadta meg az akkor még gyanúsított volt MSZP-s politikus; amennyiben a közigazgatási eljárásban Simon Gábornak adnak igazat, a büntetőper jogalapja is megsemmisül, a befizetett összeg visszajár. A védelem álláspontja szerint előbb meg kellett volna várni a közigazgatási eljárás befejezését, utána dönteni a büntetőeljárásról, ám a főügyészség fordítva járt el.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.