Lázár: Higgye el, a jegybank törvényesen működik

A miniszter szerint nem igaz, hogy az MNB nem finanszírozhatja a nyereségéből alapítványi költéseit.

LD
2016. 03. 03. 16:38
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elsősorban a Magyar Nemzeti Bank költéseinek titkosításáról, illetve a Nemzeti Választási Irodánál történtekről kérdezték Lázár Jánost a 41. Kormányinfón. A Miniszterelnökséget vezető miniszter a sajtótájékoztatót azzal kezdte, hogy a kormány nem foglalkozott a kérdéssel, és alkotmányos berendezkedésünkön belül csupán felajánlhatja segítségét a törvényhozásnak. Mindenesetre Lázár többször is fontosnak nevezte, hogy az MNB-re ugyanazok a játékszabályok vonatkozzanak, mint más nem euróval fizető jegybankokra. Azt Lázár elismerte, hogy akkor is közpénzről van szó, ha a Magyar Nemzeti Bank az összegeket átcsoportosítja az alapítványaihoz, viszont szerinte országunk pénzügyi biztonságának szempontja felülírhatja a nyilvánosság szempontját, ezért utóbbit lehet korlátozni.

Lázár nem volt ott a parlamentben kedden, és osztja Péterfalvi Attila NAIH-elnök aggályait, de a javaslatot megszavazta volna. Ismert: az Országgyűlés úgy is ítélte meg, hogy korlátozni kell az MNB-s alapítványok és cégek, csakúgy, mint a posta piaci tevékenysége adatainak megismerhetőségét.

A Magyar Nemzet munkatársa megkérdezte Lázár Jánost, Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter miért hagyja, hogy a jegybank évek óta törvénytelenül finanszírozza a nyereségéből ezeket a költéseket. Lázár úgy vélekedett, hogy szó sincs törvénytelenségről, és nem csak a beszedett bírságokat használhatná fel erre a nemzeti bank. „Higgye el, hogy a jegybank törvényesen végzi a munkáját” – fogalmazott.

A miniszter korábban örömtelinek nevezte, hogy a központi bank „részt vesz a nemzeti kultúra megóvásában”, és megemlítette, hogy az osztrák jegybanknak ezerdarabos gyűjteménye van. Lázár szerint sokan az MNB ellehetetlenítésére játszanak, pedig szerinte Péterfalvi véleményében is benne van, hogy a jegybankkal kapcsolatos információk korlátozhatók.

Többször kérdezték Lázárt a Nemzeti Választási Irodánál történtekről is. Emlékezetes, hogy miután kopaszok állták el az utat az előtérben, Herceghalom polgármesterének felesége, Erdősi Lászlóné nyújthatta be először kérdését, ő pedig a boltok vasárnapi zárva tartásának fenntartása mellett áll. A Nemzeti Választási Bizottság fideszes delegáltjai – Patyi András elnökkel szemben – megszavazták, hogy Erdősiné kérdését hitelesítsék.

Miután a kopaszokat a Fradi Securityhez, így a Fradit vezető Kubatov Gábor Fidesz-alelnökhöz kötötték, felmerült a kérdés, hogy a fideszesek keresték-e már az ügyben az Egyesült Államokban tartózkodó politikust. Lázár szerint nem sikerült még vele tisztázni a dolgokat, de méltánytalan helyzet alakult ki a választási irodánál, ezért meg kell változtatni a szabályokat. Lázár később hozzátette: ha valamire maga a miniszterelnök mondja, hogy méltánytalan helyzet, az a Fideszen belül mindenki számára érthető. A kancelláriaminiszter szerint máskor is előfordulhat, hogy hasonló vita alakul ki az irodánál népszavazási kezdeményezések közül, ezért általában kell megváltoztatni a szabályokat.

Azóta egyébként Kubatov Gábor is megszólalt, és ugyanazt mondta a kérdésről, mint Lázár és Orbán: méltatlan volt, ami történt. Saját felelősségéről nem beszélt a Fidesz alelnöke, akit az MTI ért el.

Lázár János a Kormányinfó elején a menekültkvóták ügyében tervezett népszavazásról beszélt. Mint mondta, a migránsok nagy része megélhetési okokból jön, a schengeni határt pedig meg kell védeni. Hasonlóként érvelt a politikus a népszavazás szükségessége mellett, mint Orbán Viktor a vasárnapi évértékelőjén: eszerint a „ránk kényszerített kvóta” alapvetően változtatná meg az országot, és a vita szimbolikus kifejezése, hogy ránk kényszerítenének bizonytalan számban migránsokat, emiatt pedig népszavazni kell.

A miniszter beszélt arról is, hogy Macedóniánál is védeni kellene Európa határait, Görögországnak pedig pénzt kell adni a válság kezelésére. Ugyanakkor a görögökkel szemben kritikus is volt Lázár: elmondta, hogy Görögország beavatkozik abba a perbe, amelyet Magyarország indított a kötelező betelepítési kvótával szemben, „a beavatkozás pedig Magyarország-ellenes”.

Lázár beszámolt arról, hogy március 7-én az Európai Tanácsban találkoznak a miniszterelnökök, és a migránskrízisről tárgyalnak majd. A kormány szerint ott kell segíteni, ahol a probléma van, és akkor ott maradnak az emberek – ezért Szíriában a britekkel közösen vesznek részt kórházépítésben. A kancelláriaminiszter fontosnak nevezte, hogy bár januárban és februárban összesen háromezer migráns érkezett Magyarországhoz, és elenyésző részük vallotta magát szírnek.

Kisebb vita volt még a Kárpátaljáról érkezettek kapcsán: Lázár János a 444 kérdésére arról beszélt, hogy mivel Ukrajnában nem fogadják el a kettős állampolgárságot, magyar részről nem is történhet utalás arra, hányan vették ott igénybe eddig. A miniszter szerint senki nem mondta, hogy a Kárpátaljáról érkező ötven- és százezer közti ember menekültstátust kért, így a mozgásukat nem is lehet és nem is kell követni.

A köznevelés kapcsán Lázár elmondta: Palkovics László államtitkár húsvét után tesz javaslatot arra, hogy milyen változtatások történjenek a Klebelsberg Intézményfenntartó Központtal, ezek tartalma szerinte a kerekasztalon kell eldőljön, és nincs olyan kérdés, amelyről ott ne lehetne tárgyalni.

A miniszter beszélt arról is, hogy öt mintagazdaság létrehívásáról döntött a kormány, és megalapították a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaságot Mezőhegyesen.

A sajtótájékoztatóra reagált a Magyar Liberális Párt, illetve Jávor Benedek PM-es európai parlamenti képviselő is.

Az MLP szerint „Lázár János és a magyar kormány folyamatosan félrevezeti a magyar választókat, ugyanis a kötelező betelepítés fogalma nem létezik az Európai Unóban. A Liberálisok azért fordulnak a Kúriához, mert a kabinet népszavazási kezdeményezése jogi nonszensz, amely csak arra alkalmas, hogy félelmet keltsen. Európa mindössze arra kérte Magyarországot, hogy 1294 olyan embert fogadjon be, aki a háború elől menekülve az unió területén keresi biztonságát.”

Jávor a Paksról elhangzottakra reagált: Lázár a Kormányinfón arról beszélt, hogy a kapacitásfenntartással kapcsolatban megállapodtak Brüsszellel arról, mi nyilvános az eddigiekből. Az EP-képviselő közleményében azt írta: „A szűkszavú közlés látványos kormányzati meghátrálást és a társadalmi kontroll híveinek fontos győzelmét jelenti: a PM szerint a párt EP-képviselőjének fellépése nyomán az évszázad lenyúlása mostantól nem marad a kormány magánügye. Jávor Benedek [ ] panasza nyomán az Európai Bizottság előírta a paksi titkosítási törvény módosítását és egy meglehetősen kevés mozgásteret hagyó jogalkotási terv benyújtását. A bizottsági közbelépés miatt módosítani kell a jelenleg a paksi bővítési beruházás összes szerződését és előkészítő dokumentumát titkosító atomtörvényt. Azaz még a tavasz folyamán megszűnik az általános érvényű titkosítás.”

Percről percre való tudósításunkat itt olvashatják el.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.