PSZ: A pedagógus-bérrendszer úgy rossz, ahogy van

Csak az elfogadható, ha a kormány „egy az egyben” teljesíti 25 pontos követelésüket – mondta Galló Istvánné.

MTI
2016. 04. 19. 5:45
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szakszervezeti vezető a problémákat sorolva az interjúban beszélt arról, hogy szerinte a pedagógus-bérrendszer „úgy rossz, ahogy van”, nem tükrözi, ha valaki többet, jobban dolgozik, több diplomája van. Ugyanakkor nem vitatta, hogy szükség van a pedagógusok ellenőrzésére, de szerinte változtatni kell a minősítési rendszer jelenlegi anomáliáin.

A magyar gyerekek teljesítményének utóbbi években bekövetkezett jelentős romlása kapcsán a PSZ elnöke úgy fogalmazott: ebben mindenkinek van felelőssége, a pedagógusoknak is. De nem lehet figyelmen kívül hagyni, hogy milyenek a munkakörülmények a köznevelési intézményekben, így többek között, hogy mekkora a tananyag, a gyerekeknek hány órája van egy nap.

Arra a kérdésre, hogy hajlandóak-e valamilyen ésszerű kompromisszumra a szaktárcával, vagy

csak az elfogadható, ha „egy az egyben” teljesül 25 pontos követelésük,

a szakszervezeti vezető úgy reagált: „Mi csomagban gondolkodunk, és majd a PSZ kongresszusa eldönti, hogy miből engedhetünk”.

Az már a köztévé hétfő esti híradójában is elhangzott, hogy elfogadhatatlannak tartja a PSZ a kormány javaslatait, ezért mindenképpen megtartják a szerdai nagy sztrájkot. Gallóné szerint a sztrájkbizottság négypontos követelései közül csak a Klik átalakításával kapcsolatban történt előrelépés, de sem a kötelező óraszámok rögzítéséről, sem a bérpótlékokról nincs megegyezés. Palkovics László oktatásért felelős államtitkár azt mondta, hogy az egyeztetések a szerdai sztrájk után folytatódnak.

Az április 20-ai egész napos országos sztrájkot a pedagógusok sztrájkbizottsága hirdette meg, ebben a PSZ-en kívül benne van az Oktatási Vezetők Szakszervezete és a Magyar Közoktatási és Szakképzési Szakszervezet, a kezdeményezéshez azóta több más szervezet is csatlakozott.

Gallónéék arra is kérték az embereket, hogy április 20-án délben öt percre országszerte „álljon le az élet”: hogy ne legyen kiszolgálás az üzletekben, ne legyen ügyintézés a hivatalokban, álljon meg a közlekedés. Ezzel azt szeretnék üzenni a kormánynak, hogy ha nem működik az iskola, semmi nem működik az országban.

Galló Istvánné, az érdekképviselet elnöke a hétfői egyeztetés után az M1-nek azt mondta: a sztrájkbizottság négypontos követelései közül a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) átalakításával kapcsolatban történt előrelépés, de egyelőre a kötelező óraszámok rögzítéséről és a bérpótlékokról nem sikerült megegyezni.

Palkovics László oktatásért felelős államtitkár az M1-nek úgy nyilatkozott, hogy az egyeztetések a szerdai sztrájk után folytatódnak. A kormány továbbra is azon dolgozik, hogy stabil háttere legyen az oktatás működésének és finanszírozásának. Ennek érdekében 2017-ben 100 milliárddal növelik az állami fenntartó költségvetését, de más ágazatoknál, például az egészségügyi dolgozóknak is biztosítani szeretnék a béremelést – idézték az államtitkárt a híradóban.

Az április 20-ai egész napos országos sztrájkot a pedagógusok sztrájkbizottsága hirdette meg, amelynek három tagja a Pedagógus Szakszervezet (PSZ), az Oktatási Vezetők Szakszervezete, valamint a Magyar Közoktatási és Szakképzési Szakszervezet. A kezdeményezéshez azóta több más szervezet is csatlakozott. Galló István, a PSZ elnöke múlt csütörtökön bejelentette: a pedagógusok sztrájkbizottsága azt kezdeményezi, hogy az egész napos országos pedagógussztrájk mellett április 20-án délben öt percre országszerte „álljon le az élet”. Az érdekvédő elmondta: azt kérik, hogy ne legyen kiszolgálás az üzletekben, ne legyen ügyintézés a hivatalokban, álljon meg a közlekedés. Ezzel azt szeretnék üzenni a kormánynak, hogy ha nem működik az iskola, semmi nem működik az országban – magyarázta Galló Istvánné.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.