Századvég-akta: a többség nem akart stadionépítést

Az emberek nagyobb része nem hitt a trafiktörvény kedvező hatásában – derül ki a Vs.hu által megismert iratokból.

MNO
2016. 04. 12. 12:36
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A portál a Századvég-akták kedden közölt, harmadik részében feltárja, hogy az érdemi kutatásokban milyen kormányzati ötleteket szondázott a cég, illetve milyen válaszok érkeztek a választóktól, amikor egy-egy emblematikus ügyről, például a stadionépítésekről kellett véleményt mondani. Az intézet egyrészt a már korábban életbe lépett kormányzati intézkedések népszerűségét vizsgálta, másrészt előfordult, hogy arról puhatolózott, egy-egy tervezett lépést miképp fogadnának a magyar emberek.

Már 2012-ben rákérdeztek a nemrég előkerült nyugdíjelképzelésre, hogy a nyugdíj megállapításánál számoljanak a vállalt gyerekek számával is, illetve arra is, támogatják-e az emberek, hogy a pályakezdő fiatalok csökkentett összegű minimálbért kapjanak. Az emberek többsége mindkét felvetést elutasította.

A kérdések egyike a 2012-es kutatásban látott napvilágot, miszerint hogyan fogadnák a magyarok a nemzeti dohányboltok mintájára kialakított nemzeti italboltokat. A válaszadók hatvan százaléka elutasítaná a röviditalok árusításának a korlátozását. A Vs.hu hozzáteszi, nem tudni, volt-e köze az eredménynek ahhoz, hogy a röviditalok árusításának monopolizálása elmaradt. A trafiktörvényről pedig több mint 70 százalék gondolta azt, hogy nem fogja csökkenteni a fiatalok körében a dohányzást.

Készült felmérés a stadionépítések társadalmi megítéléséről is, ennek eredménye egyértelmű csalódás lehetett a stadionfejlesztéseket favorizáló kormánynak, ugyanis a 2013. szeptemberi kutatásban részt vevők 56 százaléka nem vagy egyáltalán nem értett egyet az építkezésekkel. A válaszokból kiderül, hogy 38 százalék azért ellenezte az építkezéseket, mert szerinte a pénzt más, fontosabb beruházásokra kellene fordítani, 12 százalék pedig a magyar futball színvonalát tartotta annyira gyengének, hogy nem érdemes költeni a stadionokra.

A közvélemény-kutatások egyik érdekességével kapcsolatban a Vs.hu megjegyzi, hogy a válaszadók pártpreferenciájának felmérésénél a kezdetektől a választási lehetőségek közt szerepeltették Gyurcsány Ferenc korábbi miniszterelnök frissen alakult pártját, a Demokratikus Koalíciót. Valószínű, így akartak információt szerezni a párt támogatottságáról, a Gyurcsány-szimpatizánsok táboráról, ám a szervezet támogatottsága 2012 elején még a két százalékot sem érte el.

A közvélemény-kutatások sokkoló arca pedig az, hogy a megkérdezettekről szinte minden személyes információ a Századvég és borítékolhatóan a kormány birtokába került: a szerződés három éve alatt készült, több mint száz felmérésben minden egyes kérdés után a válaszadó korát, nemét, foglalkozását, jövedelmi helyzetét és politikai irányultságát is rögzítették a kutatásokban – írta a Vs.hu.

Miután a Miniszterelnökségtől három év pereskedés után megkapta a Vs.hu az Orbán-kormány munkáját segítő Századvég intézet több tízezer oldalnyi kutatását és elemzését, kiderült, hogy a kutatásban nonszensz, értelmezhetetlen, felesleges, ráadásul számítógéppel egy pillanat alatt előállítható oldalak tízezrei vannak. Mindezért 4,1 milliárdot kapott a Századvég.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.