Felfüggesztett fogház a volt főszerkesztőnek

A Rezesova-ügyben elhíresült Melegh Gábor segített Murányi Marcellnak.

2016. 05. 23. 17:20
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy év nyolc hónap – két esztendő próbaidőre felfüggesztett – fogházbüntetésre ítélte a Pesti Központi Kerületi Bíróság hétfőn első fokon Murányi Marcellt, a Népszabadság egykori főszerkesztőjét halálos közúti baleset gondatlan okozásáért. A vádlottat két évre a közúti közlekedéstől is eltiltották, ráadásul 281 ezer forintnyi bűnügyi költséget is meg kell fizetnie. Bár az újságíró a kerékpáros elgázolása után elhajtott a helyszínről, a bíróság a segítségnyújtás elmulasztásának vádja alól fölmentette. A védelem tudomásul vette az ítéletet, ám az ügyészség fellebbezett ellene, így az nem jogerős.

Murányi tavaly március 30-án este a főváros VII. kerületében, a Rottenbiller utcában megelőzött egy teherautót és egy trolibuszt, majd fékezés nélkül, a belső sávból jobbra kanyarodott, s ekkor elsodort egy kerékpárost. A vádirat szerint az újságíró annak ellenére hajtott el a helyszínről lassítás nélkül, hogy a kerékpáros elütése „jól hallható hanghatással járt”, és a trolibusz vezetője is több másodpercig dudált az autós balesetveszélyes közlekedése miatt. A sértett egy hónappal később, április 26-án belehalt sérüléseibe. Emiatt Murányi lemondott a Népszabadság főszerkesztői posztjáról, jelenleg a lap kiadójának tanácsadójaként dolgozik.

Balassa Zita bíró az ítélet indoklásában külön kiemelte, hogy a vádlottat nagyrészt Melegh Gábor igazságügyi műszaki szakértő jelentése alapján mentette föl a segítségnyújtás elmulasztásának vádja alól. Melegh szerint ugyanis semmi sem utalt arra, hogy az újságírónak feltétlenül észlelnie kellett a kerékpárossal való ütközést. Ráadásul a szakértő azt állította, hogy a balesetet végignéző trolibusz vezetője nem az ütközés előtt dudált (miként azt a sofőr a rendőrségi vallomásában jelezte), hanem utána, mikor Murányi autója már 30 méterre járt onnan, így nem feltétlenül hallotta azt. A bíró elfogadta a vádlott hivatkozását is, miszerint a troli dudálását az autóban dübörgő zene miatt nem hallotta, és hogy a csomagtartóban lévő doboz fölborulásának tulajdonította a koppanó hangot. Balassa Zita szerint az, hogy a vádlott nem fékezett, szintén arra utal, hogy nem észlelt semmit. Ráadásul későbbi viselkedése – miután odahaza meglátta az autóján a karcolást, visszament a baleset helyszínére – azt jelzi, hogy nem az az „elvetemült” típus, aki pillanatnyi lassítás nélkül továbbhajtana egy baleset helyszínéről.

Ismert, az autójával négy ember halálát okozó Eva Rezesova perében is Melegh Gábor volt az igazságügyi szakértő első fokon, ám később kizárták az eljárásból. Nagy vihart kavart, hogy az áldozatok hozzátartozóinak fölkérését összeférhetetlenségre hivatkozva visszautasította, ám a szlovák milliomosnő felkérésére már igent mondott. Akkori szakvéleményében a szénné égett Fiat elhunyt sofőrjét hibáztatta a balesetért, nem a bedrogozva, ittasan száguldozó Rezesovát.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.