Tanársztrájk: mi van a tanárok tb-jével?

Egészét tekintve nem, részleteiben azonban kifogásolható lehet az Államkincstár levele.

Bécsi Orsolya
2016. 05. 08. 16:35
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mendrey László, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke eljuttatta szerkesztőségünkhöz azt a levelet, melyet a Magyar Államkincstár küldött az intézményvezetőknek a sztrájk illetmény-számfejtési vonatkozásaival kapcsolatban. Ebben fel van tüntetve, hogy a társadalombiztosítási, a sztrájk-, és az adótörvény alapján a dolgozót nem illeti meg a munkabér a munkabeszüntetés esetén, emiatt szünetel a biztosítotti jogviszony, valamint a sztrájk időtartama szolgálati időnek minősül. A PDSZ elnöke szerint a levél sületlenséget tartalmaz, mert „a Tb ellátás (sic!) nem függeszthető fel a sztrájk idejére, utólag ez még csak nem is értelmezhető, s talán még jogsértő is”. Mendrey szerint a levélben taglaltak megfélemlítésre alkalmasak, ezért közleményében az abban leírtak visszavonására szólított fel.

Az MNO által megkérdezett munkajogász szerint munkajogi szempontból jogos a MÁK levele, azonban azzal lehetne vitatkozni, hogy teljes napnak minősül-e a sztrájk ideje. Lórodi László szerint a sztrájktörvény egyértelműen fogalmaz ebben a kérdésben, miszerint megegyezés hiányában nem jár munkabér a sztrájk idején. – Az a munka törvényének és általában a munkaszabályok alapja, hogy a munkavállalónak akkor jár bér, ha dolgozik, egyébként minden ettől eltérő ok külön említve van. A sztrájktörvény szerint minden munkavállalói jog megilleti a sztrájkoló személyt, kivéve a bért, és az ebből fakadó összes többit, tehát például a nyugdíjjárulékot vagy a társadalombiztosítást – magyarázta.

Más kérdés ugyanakkor, hogy teljes munkanapnak minősül-e a sztrájk napja, Lórodi szerint ezzel lehetne vitatkozni. A levélben a jogszabályokra hivatkoztak, melyek szerint be kell jelenteni a biztosítás szünetelésének kezdetét és végét, közvetlenül az azt követő 8 napon belül. A munkajogász szerint ez azonban egy legalább egész napos sztrájkra vonatkozik, pár órásra nem.

A szakszervezetek és a munkaadó egy hat és fél órás átlagban állapodtak meg, Lórodi szerint azonban az nem minden munkavállalóra volt igaz, hiszen nem egyforma terheléssel dolgoznak, a heti 32 órát nem egyenletesen teljesítik. Például van, aki hat vagy nyolc órát dolgozik az egyik nap, míg másnap csak kettőt. Azonban a sztrájk idején hiába volt csak kétórás munkaidőre beosztva, a hat és fél órás átlag alapján kevesebb fizetést kap – mutatott rá. – Miért sztrájkolt volna ennyit, ha aznap kevesebb vagy több órára lett volna beosztva? Szerintem ennek nincsen semmilyen jogszabályi alapja – fűzte hozzá.

Emiatt a társadalombiztosítás teljes napos kiesésének sem lehet jogalapja, ami valós helyzetben nem tudni, milyen hátránnyal járhatott. – Nyugdíj szempontjából jogviszonyszerző időnek minősül, társadalombiztosítási jogviszonya ettől nem szakad meg. Baleset esetén felmerülhetett probléma, hogy a társadalombiztosítás havi díjának egy napra eső díját megfizettetik vele. A kérdés, hogy ezt a díjat lehet-e valakire ráterhelni ad hoc módon a sztrájkidőszakban – emelte ki.

Ennek alapján megállapítható, hogy a MÁK levele generálisan jogos, ugyanakkor ha a teljes nap tekintetében számolnak kiesett biztosítási időszakot, az jogtalan lehet a szakjogász szerint. A megoldást az egyenkénti vizsgálat jelentené.

Az oktatás helyzete, a Klik finanszírozása, a diákok és tanárok terheinek növekedése miatt a közelmúltban többször került sor pedagógussztrájkra, a legnagyobb április 20-án volt. Galló Istvánné, a Pedagógusok Szakszervezetének elnökének aznapi tájékoztatása szerint legalább 24 960-an tették le a munkát, összesen 1185 intézményben.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.