Volt, ahol csak a polgármester gyerekének tartottak órát

1185 intézmény csaknem 25 ezer pedagógusa sztrájkolt szerdán. Gallóné sikerről beszél, Palkovics további tárgyalást ígér.

MA
2016. 04. 20. 14:15
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Galló Istvánné, a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) elnöke szerdai sajtótájékoztatóján közölte: 24 960-an tették le a munkát szerdán, összesen 1185 intézményben volt sztrájk, de ez a létszám még nőhet, mivel még folynak be az adatok.

Szavai szerint voltak olyan iskolák, ahol 100 százalékos volt a részvétel a megmozdulásban: minden oktató vállalta a sztrájkot, és a szülők maguk gondoskodtak a gyermekek felügyeletéről.

Ugyanakkor volt olyan budapesti intézmény, ahol csupán egyetlen tanuló volt bent, a polgármesteré – emelte ki Gallóné. Neki minden órát megtartottak.

Azt, hogy a sztrájk eredményes volt-e, a későbbi tárgyalások fogják majd eldönteni, de mindenképpen sikeresnek mondható a megmozdulás, hiszen nagy ellenszélben kellett megszervezni – mondta, hozzátéve: a mai nap üzenete az összetartás és a szolidaritás volt.

Budaörsön, a Herman Ottó általános iskolában a tanárok 80 százaléka sztrájkolt, a Csillagfürt óvodában pedig 90 – jelentette tudósítónk. Az önkormányzat képviselő-testületi ülését megszakítva ötperces szolidaritási akciót tartott. Arra kívánta felhívni a figyelmet, hogy szeretné, ha az oktatási intézmények újra önkormányzati kézbe kerülnének.

A Herman Ottó-iskola igazgatója elmondta: amióta a Klik átvette az intézményt, nincsenek fejlesztések. Az önkormányzat azt közölte, hogy évente százmilliós nagyságrendű támogatást ad az intézményeknek az állami finanszírozáson felül. Az óvodában és az iskolában is volt néhány gyerek, utóbbiban 18, nekik biztosították a felügyeletet.

Mint megtudtuk, a Békéscsabai Belvárosi Általános Iskola és Gimnázium pedagógusainak 95 százaléka vett részt a megmozdulásban. A diákok közül mindössze négyen jelentek meg az intézményben, a szülők számukra kértek felügyeletet és étkezési ellátást, amit az intézményben biztosítottak.

A pedagógusok sztrájkbizottsága korábban azt is kezdeményezte, hogy az egész napos munkabeszüntetés mellett délben öt percre országszerte „álljon le az élet”.

A Szakszervezetek Együttműködési Fóruma (SZEF) az Eötvös téren szervezett szolidaritási találkozót. Földiák András, a SZEF elnöke az eseményen azt mondta: ma szakmai felkelés indult. Szavai szerint probléma, hogy Magyarországon nincs megfelelő közoktatás és szociális biztonság. Nagy Viktória, a SZEF ifjúsági tagozatának elnöke ezután felolvasta a pedagógusok sztrájkbizottságának követeléseit.

A helyszínen ötperces „leállást” tartottak. A téren kék lufival, a ruhájára tűzött kék szalaggal egy-két tucat ember gyűlt össze.

Nagy Viktória az MNO-nak elmondta: a megmozdulás célja, hogy azokban a kérdésekben, amelyekben még nem közeledtek az álláspontok, csak ígéretek voltak, legyen valamilyen eredmény. Úgy véli, a szociális ágazat legnagyobb kérdése a bérprobléma, és szeretnék, ha a középfokú végzettségű gyermeknevelőket is besorolnák a pedagógusi életpálya alá. Úgy tudja, a Baranya megyei levéltárban is leállt öt percre a munka, de boltokban is látott olyan táblákat, hogy ez idő alatt nincs kiszolgálás – közölte.

A Magyar Taxisok Szakszervezete az Emmi Alkotmány utcai székháza előtt közös dudálással adott hangot támogatásának.

A Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) forgalomlassító autós demonstrációval csatlakozott a pedagógussztrájkhoz szerda reggel. A Syma-csarnoktól az Erzsébet hídig egy sávon, viszonylag lassan haladtak a járművek zászlókkal, dudákkal felszerelkezve, hogy ráirányítsák a figyelmet a pedagógusok ügyére.

A Bölcsődei Dolgozók Demokratikus Szakszervezete (BDDSZ) a szociális ágazat tiltakozó akciójában ugyancsak csatlakozott a pedagógusok sztrájkjához.

Szűcs Viktória, a BDDSZ elnöke kérdésünkre válaszolva elmondta: azok, akik sztrájkolnak, bementek az intézményekbe, és a kollégák egy közös teremben tartózkodtak. Az adatokat folyamatosan összesítik, de elmondható, hogy nagyarányú volt a csatlakozás. Úgy tudja, többek közt Dunaújvárosban, Pécsen, Gyöngyösön, Budaörsön, Pakson és Siklóson is munkabeszüntetés volt intézményekben, és a fővárosi kerületek több mint fele is csatlakozott. Mint mondta, volt olyan intézmény is, amely részlegesen vállalta a sztrájkot.

Mendrey László, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) elnöke korábban hangsúlyozta, hogy a szerdai sztrájkot követően további megmozdulásokat is terveznek, amelyek akár májusra is átcsúszhatnak, ugyanakkor az írásbeli érettségi vizsgákat nem szeretnék megzavarni. De hozzátette, hogy „ha májusban mégis valamilyen akcióra kényszerülnek a szakszervezetek, az a kormány felelőssége lesz”.

Palkovics László mindezzel kapcsolatban azt mondta: az egyeztetések a szerdai sztrájk után folytatódnak. Hozzáfűzte, hogy ennek érdekében 2017-ben 100 milliárd forinttal növelik az állami fenntartó költségvetését, de más ágazatokban, például az egészségügyi dolgozóknak is biztosítani szeretnék a béremelést.

A szerdai munkabeszüntetés előzményeként április 15-én, pénteken tartottak figyelmeztető sztrájkot a pedagógusok, több száz iskolában több ezer tanár hívta fel a figyelmet a közoktatás problémáira. Mendrey László PDSZ-vezető utóbb sikeresnek nevezte a megmozdulást.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.