Tényi István: Blöff a négymilliós részvétel

Bejött a papírforma, megtámadták a kvótaügyi népszavazást elrendelő parlamenti döntést is.

Markotay Csaba
2016. 05. 25. 9:20
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Amint az várható volt, a határidő lejárta előtt egy nappal megtámadták az Alkotmánybíróságon azt a május 10-ei parlamenti határozatot, amely elrendelte a népszavazást a betelepítési kvóta ügyében. Egy magánszemély adott be indítványt az országgyűlési határozat ellen, továbbá egy másik magánszemély, a feljelentéseiről ismert fideszes Tényi István is küldött egy beadványt az AB-nek. Ez utóbbit egyelőre alkotmányjogi panaszként értelmezte az AB hivatala – mondta érdeklődésünkre Bitskey Botond főtitkár. [Alkotmányjogi panaszt az ügyben hozott kúriai döntés ellen lehet beadni. Ez a népszavazás megengedhetőségéről szól az adott kérdésben, és ilyet nyújtott be korábban a liberális Fodor Gábor is. Az egy héttel későbbi, a népszavazást elrendelő parlamenti határozatot viszont már teljesen más beadványban lehet megtámadni – a szerk.]

 

Az AB főtitkára azt mondta, az indítványban megjelölt hatásköri szabályok és a tartalma alapján értelmezték egyelőre alkotmányjogi panaszként Tényi István beadványát. Bitskey Botond hozzátette, emiatt hiánypótlási felhívást küldött az érintettnek. Azt viszont nem hozta nyilvánosságra a hivatal, hogy ki volt a parlamenti döntést megtámadó magánszemély.

Ez utóbbi eljárásban az AB-nek 30 napja van a döntésre, ami viszonylag szűk határidő az eljárás lefolytatására, így jó eséllyel ki is fogja használni a testület. Ezután az államfőnek 15 napja van arra, hogy kitűzze a népszavazás időpontját az onnantól számított 70. és 90. nap közötti időpontra. Ez valószínűleg szeptember vége vagy október eleje lesz, ahogy azt kormánypárti politikusok korábban is valószínűsítették. Sőt, mint megírtuk, valójában a Fidesznek volt az érdeke, hogy valaki megtámadja a parlamenti döntést, mivel enélkül túl korai időpontra, augusztus végére vagy szeptember elejére kellett volna kiírni a referendumot. Kormánypárti politikusok ugyanakkor lapunknak azt is mondták, hogy akár a nyárba is „beleállnak”, ha az államfő augusztusi időpontot választ. (Erre elvben még mindig van esély, ha Áder János államfő nem használja ki a 15, majd a 90 napot, bár ennek elég kicsi a valószínűsége.)

– Nincs az a kérdés, ami mentén 4,05 millió embert el lehetne érni. Ez blöff. Összetehetik a kezüket, ha 2,5-3 millió embert el tudnak vinni a népszavazásra, amiből nagyjából 2 millió lesz a nem szavazat – fogalmazott lapunknak Tényi István, aki bár a belvárosi Fidesz tagja, nem politikusnak tartja magát. Mint mondta, biztos benne, hogy a panaszát el fogják utasítani, de fel akarja hívni a figyelmet, szükséges a népszavazási törvény módosítása. Most ugyanis elképzelhető, hogy az államfő – a parlamenti döntés ellen érkezett beadvány 30 napon belüli elbírálása után – még azelőtt kitűzi a népszavazás időpontját, hogy az Alkotmánybíróság döntene az alkotmányjogi panaszokról, ott ugyanis jóval hosszabbak a határidők – tette hozzá.

Téma volt a parlamentben is a betelepítés és a kvóta elleni népszavazás, bár a kormánypárti politikusok leginkább a már ismert szófordulatokat ismételgették. Gulyás Gergely azt kérte, hogy mindenki tekintse nemzeti ügynek a kvótareferendumot, és szerinte a leghatározottabban el kell utasítani a kényszerbetelepítést. Tekintélyrombolónak tartotta azt a brüsszeli felvetést, hogy azoknak a tagállamoknak, amelyek nem vesznek át migránsokat, fejenként csaknem 80 millió forintnak megfelelő eurót kell fizetniük büntetésként. Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára azzal reagált, hogy „határozott, hangos” nemet kell mondani a kényszerbetelepítésre a közelgő népszavazáson.

Közben a Demokratikus Koalíció azzal vádolta a kormányt, hogy csak az óriásplakátokon nehezményezi a kvóták elfogadását, mert az uniós külügyminiszterek csúcstalálkozóján Szijjártó Péter is megszavazta a migrációs válság megoldásának érdekében készített zárónyilatkozatot. A Fidesz viszont azt állítja, Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke és a baloldal „minden követ megmozgat”, hogy a magyar embereket megkerülve bevándorlókat telepítsenek be Magyarországra.

A rendőrség adatai szerint egyébként szombaton 213, vasárnap 77, hétfőn pedig 163 migráns érkezett a magyar–szerb zöldhatáron épített kerítésen át Magyarországra.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.