Tényleg megszűnhetnek az alapítványi szakközepek

Az alternatív iskolák szerint értelmezhetetlen a 2017-es költségvetési törvény egyik rendelkezése is.

Bécsi Orsolya
2016. 05. 23. 17:06
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ugyan még nem döntött az Országgyűlés, igen kevés esély van már arra, hogy szeptembertől a szakközépiskolák kerettantervei ne változzanak. Úgy tűnik azonban, az alapítványi szakképzőknek ennél van nagyobb gondjuk is. Horn György, az Alapítványi és Magániskolák Egyesületének elnöke megkeresésünkre úgy fogalmazott: egyelőre még az sincs tisztázva, kinyithatnak-e szeptemberben egyes intézmények.

A Nemzetgazdasági Minisztérium 2013 óta minden évben kiadja a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara előterjesztésére a szakmaszerkezeti döntésen alapuló kormányrendeletet. Ebben azt szabályozzák, hogy a következő tanévben az egyes szakképesítések tekintetében melyik fenntartó hány tanulóra vonatkozóan kap államilag támogatott keretszámot, ami a magánintézményeket is érinti. A képzéseket vagy támogatja az állam, vagy nem, valamint korlátozottan is teheti, azaz megyékre és azon belül iskolákra lebontva dönthet egyes szakokról.

A szakmaszerkezeti döntés nélkül hiába terveznek előre az iskolák, nem biztos, hogy indíthatják a meghirdetett képzéseket. Az e körüli problémákról annyit, hogy a július 31-ei határidő a gyakorlatban többször csúszott: 2013-ban december 31-én, a 2015–16-os tanévre vonatkozó döntést pedig csak 2015 januárjában hirdették ki. Ez kisebbfajta káoszt okozott, például egy Átlátszónak író diák olyan szakra is jelentkezett, amelyet törölni kellett. A Népszabadság cikke pedig arra világított rá, hogy a nem állami iskolák közül volt, amely ekkor tudta meg, nem kapna támogatást, noha a beiskolázás végéig már csak két nap volt hátra. Az NGM ekkor tűzoltó intézkedéssel lehetővé tette, hogy az iskolák február 24-éig töröljék a szakokat, vagy beiktassák az újakat.

Az iskoláknak emellett a keretszámok évről évre való csökkenésével is számolniuk kell. Horn György szerint 2015 augusztusában közölték az intézményekkel: a működés feltétele egy szándéknyilatkozat aláírása, amivel vállalják, hogy csatlakoznak az illetékes megyei szakképzési centrumhoz. Ezt a legtöbb alapítványi szakképző meg is tette, a decemberi szerződéskötéskor azonban jókora meglepetés érte őket. „Kiderült, hogy az állam úgy képzelte, a szakképzők átadják a vagyonukat, igaz nem örökbe, hanem használatba” – mondta el Horn. A kontraktus még arra is kiterjedne, hogy ki az intézményvezető, illetve ki jár oda. „Ilyen szerződést épeszű ember nem ír alá” – szögezte le az Alapítványi és Magániskolák Egyesületének elnöke. A legtöbb iskola is így gondolta – nem is kapták meg a keretszámaikat.

A legutóbbi fejlemény pedig már a pedagógusok foglalkoztatását érinti. Horn elmondta: az áprilisi, ultimátumként felfogható szerződésben új elemként szerepel, hogy az oktatóktól meg kell válni, és majd a szakképzési centrumban döntenek az esetleges felvételükről.

„Teljes a káosz”

– jelentette ki.

Miközben az alapítványi szakképzők puszta létükért küzdenek, a múlt héten újabb problémára lettek figyelmesek az érintettek. A 2017-es költségvetési törvény szövegébe ugyanis belekerült két olyan rész, mely alapjaiban változtatná meg az alternatív, így a Waldorf- és Zsolnay-intézmények életét is – legalábbis így vélik egyes szakemberek.

Az alternatív kerettantervvel rendelkező iskolák ugyanis csak akkor kapnának támogatást, ha többletszolgáltatást biztosítanak – azt azonban nem tudni, pontosan mit kell ez alatt érteni. „Nagyobb tananyagról, több tantárgyról vagy szolgáltatásokról van szó, mint amilyen az ebéd vagy a lovaglás? Nem tudom. Ez így nem jelent semmit – jegyezte meg Horn György. – Ha egyszer a törvény azt mondja ki, hogy az alternatív kerettanterv engedély birtokában eltérhet a törvénytől és a Nemzeti alaptantervtől, akkor mihez képest nyújtson többletszolgáltatást?”

A fogalmi bizonytalanság tisztázása érdekében írtak már levelet Balog Zoltán emberierőforrás- és Varga Mihály nemzetgazdasági miniszternek, s megkeresték az oktatási jogok biztosát is. A költségvetést azonban a héten fogadhatják el, így szükség volt gyors lépésekre az Országgyűlésben is. Ellenzéki képviselők múlt pénteken már beadtak egy módosító javaslatot a két paragrafus visszavonására.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.