Túl kövérek és lusták vagyunk

A magyarok közel háromnegyede túlsúlyos, mozgásszegény életet él, kevés gyümölcsöt és vitamint fogyaszt.

Kuslits Szonja
2016. 06. 03. 7:29
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A legkritikusabb állapotok a 65 évesnél idősebbeknél tapasztalhatók, a korosztályban a nők 78, a férfiak 55 százaléka hasi elhízott. Az országos táplálkozás- és tápláltságiállapot-vizsgálat eredményei szerint a 35–64 éveseknél a legutóbbi, 2009-es adatokhoz képest a hasi elhízás mindkét nem esetében kismértékben emelkedett. A 18–34 éveseknél azonban rosszabb a helyzet, a nőknél 15 százalékról 25 százalékra, míg a férfiaknál 9 százalékról 12 százalékra nőtt ennek gyakorisága. Az OECD 2013-as adatai szerint ráadásul az elhízás előfordulási aránya hazánkban a legrosszabbak között van, miközben a friss zöldségek és gyümölcsök fogyasztása 2009-hez képest csaknem ötödével csökkent, és nőtt a finompékáruk és az ízesített gabonaszeletek fogyasztása.

Megtudtuk: a lakosság 78 százaléka nem teszi meg az ajánlott, napi legalább tízezer lépést, és 4 százalékuk soha nem sportolt. Martos Éva, az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet főigazgató-főorvosa hangsúlyozta, a rendszeres mozgásnak a terápiában is óriási jelentősége van, és a szív- és érrendszeri betegségek, a magas vérnyomás, az elhízás és a cukorbetegség is megelőzhető volna általa, mégsem veszik elég komolyan.

A vizsgálati eredményekből kitűnik: az alapfokú végzettségűek 37, míg a felsőfokú végzettségűek 70 százaléka szed valamilyen étrend-kiegészítőt. Mégis, a magyar lakosságnál kritikusan alacsony a D-vitamin, a biotin-, a pantoténsav- és folsavbevitel. Ezzel szemben az ásványi anyagok egy részéből jóval többet fogyasztunk, mint ami ajánlott volna. A lakosság 45 százaléka több magnéziumot fogyaszt, mint kellene, a nátriumból pedig a férfiak az ajánlott mennyiség háromszorosát, míg a nők a kétszeresét viszik be a szervezetükbe.

Magyarország 2010-ben csatlakozott az EU sócsökkentő programjához, mivel a túl sok só fogyasztása magas vérnyomás és stroke kialakulásához vezethet. Idén a hozzáadott cukor csökkentését célozzák meg a szakértők. Ehhez azonban szükség van az élelmiszeripar együttműködésére is.

– A kutatás arra is rávilágított, melyek azok az élelmiszercsoportok, amelyek a legtöbb hozzáadott cukrot tartalmazzák, és a gyártók most ezeknek a termékeknek az összetételét próbálják kedvezőbbé tenni. Ebben egy EU-s keretprogram segít, ami javaslatot tesz az cukorcsökkentés mértékére. Az érintett gyártók többsége vállalja, hogy bizonyos százalékkal csökkenti a hozzáadott cukrot – mondta lapunknak Sarkadi Nagy Eszter, az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet főosztályvezetője. Ez a vállalás nem kötelező, de mivel az egész EU-ban van egyfajta nyomás az ipar felé, a nagyobb cégek már elébe mentek a dolgoknak, és maguktól is kevesebb cukrot tesznek a termékeikbe. Megtudtuk azt is: az elhízottak aránya az elmúlt 30 évben a kétszeresére nőtt Magyarországon. Ugyan 2010-ben kidolgoztak egy táplálkozási cselekvési tervet, amelynek sok pontja megvalósult, a terv kormányzati szintű elfogadása azonban még várat magára.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.