Tényi: Kubatov-listákat is gyártottam

A feljelentéseiről ismert Fidesz-tag azt tartja különlegesnek, hogy őt különlegesnek tartják.

Markotay Csaba
2016. 07. 21. 8:55
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A közbeszédben az ország első számú feljelentőjének nevezik, sőt egyesek őrültnek tartják. Nem zavarja ez?
– Az egyik internetes sajtóorgánum minősített engem az ország legnagyobb feljelentőjének. Ez bizonyos értelemben komikus, bizonyos értelemben megtisztelő. De azt nem fejtette ki a cikkíró sem, miért gondolja azt, hogy én vagyok a legnagyobb feljelentő, hiszen könnyen lehet, hogy vannak olyanok, akik több feljelentést írnak. Nem naponta egyet-kettőt, hanem mondjuk óránként ennyit.

– Próbált küzdeni ez ellen a szerep ellen? Hiszen nem túl hízelgő minősítésről van szó, a feljelentőket az ember nem zárja a szívébe.
– Az elmúlt rendszerben, a kommunizmusban a feljelentések politikai alapon történtek, a politikai rendőrség járt el bizonyos emberekkel szemben. Én viszont, bár a Fidesz tagja vagyok, soha- sem politikai alapon tettem bejelentéseket a hatóságoknak. Annyi történik, hogy ha a vezető orgánumok valamilyen bűncselekményre utaló jelenséget leírnak, körülírnak, akkor ezt nem hagyom a levegőben, hanem lépek.

– A hatóságok, állami szervek épp azért vannak, hogy eljárjanak a bűncselekménygyanús ügyekben…
– Csakhogy nem végzik a dolgukat megfelelően. Ebben szerepe lehet annak is, hogy mind a rendőrség, mind az ügyészség egyfajta politikai befolyás alatt áll. Meg kellene nézni a környező országokat, hogy ha ott megjelenik egy hír egy mértékadó újságban, portálon, akkor eljárnak-e a hatóságok megfelelő módon vagy sem. Én őszintén szólva azt tartom különlegesnek, hogy engem különlegesnek tartanak. Nem vagyok jogász, de szerintem akár az alaptörvényből is le lehetne vezetni azt az állampolgári kötelességet, hogy ha valaki észlel egy bűncselekményt vagy egy bűncselekménygyanús esetet, azt valamilyen formában jelentse a hatóságoknak. Politikától függetlenül.

– Nemrég egyetlen nap alatt a következő ügyekben küldött el a sajtóhoz bejelentéseket, vagy azokra adott reakciókat: Országos Roma Önkormányzat, V. kerületi ingatlanok, városligeti fakivágás, illetve az Eötvös-intézetnél történt lehallgatás. Mi a célja ezzel? Valójában mit akar elérni?
– Nyilván egyfajta tisztább közélet a cél, bár ez nagyon idealizált fogalom. A jogállami szervek működése nem megfelelő, de ez nem most kezdődött. Nagyjából 1990 óta így van. Csak én az utóbbi 2-3 évben fordultam rendszeresen a megfelelő szervekhez, és abból is az utolsó másfél évben jött ez az intenzív korszak. Korábban én sem szaladgáltam a hatóságokhoz.

– Egyesek a korábbi fideszes elszámoltatókhoz, Budai Gyulához és Papcsák Ferenchez hasonlítják, akik rengeteg ügyben tettek feljelentést…
– Tudni kell, hogy mellettük tucatnyi ember dolgozott, akik a különböző ügyeket vitték. Például Budai Gyula nagyjából 7-800 bejelentést tett, amiből talán négy vagy öt állta meg részben a helyét a hatóságok előtt.

– Ön mögött áll valaki, akár segítő, akár irányító?
– Nincs mögöttem senki. Egymagam ülök esténként a szobámban, olvasom az újságokat, nézem az internetet. Nem irányítanak. Magam vállaltam ezt a feladatot, küldetést.

– Középiskolai tanárként nem lenne jobb kirándulásokat szervezni vagy dolgozatokat javítani?
– Engem a tanítás vezérel, de nem köt le teljesen, mindig van felesleges energiám. Egyfajta hiperaktivitás jellemez. Korábban novellákat írtam, azok mentek a kukába meg a fiók mélyére. Most már nem novellákat írok, hanem novellaterjedelmű feljelentéseket.

– Mikor kapott rá erre? Mikor született meg az „első számú feljelentő”?
– 2012-ben léptem be abba az iskolába, amit úgy neveztek, hogy Szersa (a Szegényeket és Rászorultakat Segítő Alapítvány fenntartásában működő iskola), és ott olyan dolgokat tapasztaltunk a kollégáimmal, amelyek keretében nyugodtan kimondhatjuk, törvénytelen módszerekhez folyamodtak némelyek. Ez mérhetetlenül zavart. Ekkor született meg a legnagyobb magyar feljelentő, bár érdekes módon akkor a sajtótermékek ezzel az üggyel nem foglalkoztak. Azután 2013 januárjában a kormányhivatal kivonult az iskolába. Azóta három és fél év telt el, de nem tudták ezt az ügyet lezárni. Engem annak idején behívtak az Emberi Erőforrások Minisztériumába, akkor még Doncsev András volt a parlamenti államtitkár. Az ő titkára azt mondta, hogy István, melletted vagyunk, ezt tudd. Viszont tudnod kell azt is, hogy 2014-ben választások lesznek, és rosszul érintené a kormánypártokat, ha előtte egy cigány iskolát bezárnának. Ezért a Szersát 2014 novemberében zárták be, amikor már az önkormányzati választások is lezajlottak. Egyértelmű, hogy politikai alapon történt ez.

– Talán emiatt is állították sokan, hogy a Fidesz szekerét tolja…
– Sokan valóban azt hihették, hogy csak olyan ügyekben teszek bejelentést vagy feljelentést, ami a kormánypártok érdekeit szolgálja. Ez nem így volt, bár a norvég alap ügyében is a lépéseim épp jól jöttek a Fidesznek. Azután már más volt a Fidesz hozzáállása a tavalyi, G-napként emlegetett események után, amikor a rendőrséghez fordultam, mivel a Magyar Nemzet tulajdonosa arról beszélt, hogy veszélyben látja az életét. Akkor Kocsis Máté fideszes kommunikációs igazgató egy vasárnap délben, éppen amikor a levest ettem, felhívott, hogy gondoljam meg, nem lenne-e szerencsésebb, ha kívülről szemlélném a Fidesznek a folyamatait.

– Erre mi volt a válasz?
– Semmi. Leraktam a telefont. Később pedig, amikor elkezdtem Mészáros Lőrincet, Andy Vajnát vagy épp Rogán Antalt „támadni”, már nem mondták rám, hogy a Fidesz szekerét tolom. Bár szerintem az nem támadás, ha valaki a különböző értesülések, bűncselekménygyanús esetek kivizsgálását követeli. Arról nem tehetek, hogy a kormánypártokban is vannak olyan emberek, akik morális értelemben lejtmenetben vannak. De az ellenzéki oldalon belül is nyilván vannak kellemetlen ügyek. Nincs különbség. Nem az történik, hogy páros héten minden fideszest feljelentek, páratlan héten meg az MSZP következik, ünnepnapokon pedig a Jobbik.

– Ön a belvárosi Fidesz tagja. Tudjuk, hogy az V. kerületben áron alul adtak el ingatlanokat, és Portik Tamás nemrég vallomásában azt állította, hogy Rogán Antal még kerületi polgármesterként tudott erről, sőt személyesen adott át neki kenőpénzt. Rogán ezt cáfolja. Az V. kerületi Fidesz tagjaként nem látott ebből semmit?
– Nem. Ezt a Fideszt egy nyugdíjasklubként kell elképzelni. Évente volt egy taggyűlés. Amikor kampány volt, akkor kellett dolgozni, bevallom őszintén, hogy én például a Kubatov-listákat gyártottam.

– Azt a szimpatizánsi listát, amelynek létezését nem ismerték el a Fideszben?
– Igen. A munka egy számítógépes rendszeren keresztül ment. Beikszeltük, hogy ki a szimpatizáns, és ki nem, adatokat mentettünk le ide-oda. Erről volt szó. De hogy Rogán Antal kivel üzletelt, arra nekem nem volt rálátásom. Mindig akkor hívtak csak, amikor munka volt.

– Eddig nem lépett ki a Fideszből. Bízik még a pártban?
– Vissza kellene térni az 1998 és 2002 közötti időszakhoz, amikor a polgári Magyarország eszménye még létezett. Nem tudom már elhinni Orbán Viktorról, hogy ő ezt a célt meg tudja vagy meg akarja valósítani. Nem szeretném azt sem, ha a Fideszt nagypapák vezetnék. Egyfajta nemzeti szabadelvűségben hiszek, és egy Orbán Viktor nélküli Fideszt szeretnék.

– Tervez komolyabb politikai szerepet?
– Ezt 2018 után el fogom dönteni. Nagyban függ attól, hogy a Fidesz hogyan fog szerepelni. Jobb lenne az országnak és magának a Fidesznek is, ha a 2018-as választást elveszítenék. Ez a rendszer bukásra van ítélve, de a Fideszt nem kívülről kell megbuktatni, hanem belülről. Csak így lehet.

– A feljelentésekkel ezek szerint önmagát is építi…
– Nyilván lehetne ezt úgy is csinálni, hogy otthon a számítógépen megírom a bejelentéseket, és azután nem küldöm el a sajtónak. De én a nevemet adom hozzá, és valóban, egyfajta karakterépítés folyik a politikai pályához.

– Ez az út olyannak tűnik, mint az ön által korábban feljelentett, szintén politikai pályát építő Pukli István iskolaigazgatóé…
– Ő karakteresebb és talán agresszívebb is, mint én. Például én nem mernék kiállni a Kossuth térre több tízezer ember elé.

– Viszont megír naponta több feljelentést vagy bejelentést akár…
– Lehet, hogy jól kiegészítenénk egymást.

– Nyomon követi, hogy az ön által felvetett ügyekben hová vezet a folyamat, azaz milyen az eredményesség?
– 2012 óta kétszáz feletti bejelentést és feljelentést tettem. Ebből 70-80 ügyben indult el valamilyen folyamat, nyomozás, feljelentéskiegészítés, tanúmeghallgatás. Jelenleg mintegy 30 ügy van folyamatban. Érdekes, hogy a legnagyobb vitát a 200-nál több feljelentés közül nem a már említett fideszes vagy Fidesz-közeli emberek váltották ki, hanem az, amikor azt a kamionost jelentettem fel, aki a franciaországi Calais-nál elhúzta a kormányt az út szélén vonuló migránsok felé. Az embereket nem az elvont politikai eszmék érdeklik, hanem a bulvár. Azt, hogy Rogán Antal vagy Andy Vajna talicskaszámra viheti ki a pénzt a hátsó bejáraton, sajnos már megszokták az emberek, és csak lapoznak egyet.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.