Bayer Zsoltnak nem áll szándékában visszaadni a kitüntetést

Mint mondta, van olyan kijelentése, amelyet utólag visszavonna.

MTI
2016. 08. 24. 5:14
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A napilap szerdai számában megjelent interjúban Bayer Zsolt hangsúlyozta, így, hogy már többen visszaadták a díjat, sokkal könnyebb lesz viselnie az elismerést a többi kitüntetettnek.

Megjegyezte, hogy ha „az összes jelzőként használt trágárságomat a jelenlegi miniszterelnökre, kormánytagokra, fideszes és KDNP-s képviselőkre aggattam volna, ezt a díjat már réges-rég megkaptam volna – Gyurcsány Ferenctől”.

A publicista a Magyar Időknek azt mondta, amikor megkapta az értesítést a díj adományozásáról, akkor a boldogság, az öröm és a meghatottság után a negyedik gondolata az volt, hogy botrány lesz belőle. Hozzátette: mindig ugyanazok tiltakoznak, mindig ugyanazt mondják, mindig ugyanazzal a céllal: a kormány, a miniszterelnök és több kormányképviselő az, akit „össze kell kenni azzal, hogy egy magamfajta náci, rasszista görénynek efféle kitüntetést mert adni” – fogalmazott Bayer Zsolt.

Stílusával kapcsolatban úgy foglalt állást: „a kurvaanyázással senki sem teszi zárójelbe, hogy egyébként mit alkotott, mit tett le az asztalra”.

Arra a kérdésre, hogy van-e olyan kijelentés, amelyet utólag visszavonna, azt válaszolta: „most, hogy így belegondolok, igen”, az orgoványi erdőt. „Nem azért, mert bármiféle szándékom lett volna akárcsak utalás szintjén is a zsidóság elleni uszításra. Nem is lehetett volna, mert az orgoványi erdőben történt rémségeknek nem volt antiszemita felhangjuk, azoknak kommunistaellenes felhangjuk volt.” Mint mondta, ő a Kun Béla-féle patkánylázadás szereplőire, támogatóira gondolt, amikor azt írta, hogy sajnos nem sikerült mindenkit elásni az orgoványi erdőben. „Elismerem, félreérthető volt. Ezt bánom, de már nem lehet visszavonni” – olvasható az interjúban.

A washingtoni holokauszt-emlékmúzeum állásfoglalásában elítélte Bayer Zsolt újságíró állami kitüntetését, és az elismerés visszavonását sürgette.

A közleményben kiemelték, hogy az érdemrenddel olyan embereket ismernek el, akik kiválóságukról tettek tanúbizonyságot az ország szolgálatában és „az egyetemes emberi értékek előmozdításában”. Mint írták, hosszú a listája Bayer rasszista szövegeinek, és a szerző gyakran írt erősen provokatív antiszemita és romaellenes cikkeket a magyar médiában.

Emlékeztettek: a kormány többször „zéró toleranciát” hirdetett az antiszemitizmussal szemben. És mégis, Lázár János – a Miniszterelnökség vezetője és a kormányzat képviselője a zsidó közösséggel folytatott párbeszédben – volt az, aki személyesen adta át a kitüntetést Bayernek – állapították meg az állásfoglalásban.

A közleményben kitértek arra is, hogy a kormányoknak feladatuk a gyűlöletbeszéd és az uszítás elleni fellépés, és ez különösen igaz Magyarországon, ahol a holokauszt idején „a magyar állam aktív cinkosságával hajtottak végre szisztematikus üldözést és tömeggyilkosságot”.

Az állásfoglalás szerint mivel Magyarország lovagkeresztje az „általános emberi értékek előmozdítását” jutalmazza, „a magyar kormány és a Fidesz vezetőjének, Orbán Viktornak és az államfőnek, Áder Jánosnak nincs más választása, mint hogy azonnal visszavonja Bayer Zsolt kitüntetését”.

Mint ismeretes, Bayer Zsolt a Magyar Érdemrend lovagkeresztjét vehette át a minap Lázár Jánostól, a Miniszterelnökséget vezető minisztertől (a hivatalos indoklást itt olvashatja). A Magyar Hírlap publicistájának kitüntetése miatt sok állami díjazott döntött úgy, hogy visszaküldi az államfőnek a korábban kapott elismerést. Bayer Zsolt azonban közölte: nem adja vissza a kitüntetést, és nem érti azokat, akik így tesznek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.