Rogánék „találmányát” már korábban kifejlesztették

Ráadásul az is állami támogatással készült.

MNO
2016. 08. 17. 7:20
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Amíg Rogán Antaléknak több mint 250 millió forintos állami pénzből származó keret állt rendelkezésükre, addig az AppSol Zrt. nyolcmilliós állami támogatásból fejlesztette ki azt a technológiát, amelyet a cég vezetője szerint túlzás találmányként beállítani. Popper Ádám elmondta: Rogánék esetében ugyanarról az eljárásról van szó, mint amelyet ők 2011-ben pár hónap alatt kifejlesztettek – írja az Index.

A technológia lényege, hogy az AppSol az elektronikus aláírást ötvözte a biometrikus aláírással, így olyan dokumentumok készíthetők, amelyek érintőképernyőn kitölthetők, biometrikusan aláírhatók, tartalmazhatják az aláíró személyi okmányainak fotóját – mindezt a fokozott minősítésű elektronikus aláírással ellátott, időbélyegzett PDF-fájlba ágyazva. A dokumentumok kiegészíthetők online fizetési megoldásokkal, azaz egy felületen kitölthetők, aláírhatók és kifizethetők.

Popper szerint ilyen fejlesztéshez programozónak vagy a programozásban jártas rendszertervezőnek kell lenni.

A technológia alapja már 30 éve létezik, ellenben az érintőképernyő megjelenése új lendületet adott a fejlesztéseknek. Az AppSol azóta magyar és külföldi cégeknek is értékesítette termékét.

Az Index szerint egyébként Rogánéknak még nem sikerült szabadalmaztatniuk az eljárást, tavaly nyáron adták be kérelmüket a genfi székhelyű Szellemi Tulajdon Világszervezetéhez, az eljárás egyelőre ideiglenes oltalom alatt áll. Popper szerint ők meg sem próbálták levédetni a fejlesztést, ugyanis az alapötlet nem az övék, „a mögötte lévő folyamatok levédetése pedig csak pénzkidobás, mert egy apró változtatást csinál benne valaki, és már nem is ugyanarról a dologról beszélünk”.

Korábban a Magyar Nemzet is beszámolt arról, hogy digitális aláírással kapcsolatos találmányt jegyez a kabinetminiszter, „tudós” társai pedig nem mások, mint a kormányzati hátszéllel gazdagodó Hunguard tulajdonosai. A „találmányt” a Magyar Telekom is megvásárolta.

„Azzal, hogy Rogán Antal egy olyan eljárás szabadalmához csatlakozva próbál feltalálónak tűnni, amelyet már 2011-ben kifejlesztettek, megerősödött az Együtt gyanúja, hogy a mások szabadalmához való csatlakozással a propagandaminiszter egyetlen célja korrupt forrásból szerzett pénzeinek legalizálása volt. Az Együtt felszólítja Rogán Antalt, hogy azonnal távozzon tisztségéből, és a 250 millió forintnyi állami támogatást pedig fizessék vissza” – áll a párt közleményében.

Az Együtt szerint a találmányos történetre azért volt szükség, mert „mint ismert, Rogán Antal 2010 után éveken át havonta jóval több pénzből élt, költségesebb életvitelt folytatott, mint amit politikusi jövedelmi helyzete lehetővé tett volna számára”, így tisztázatlan eredetű vagyonát akarta kifehéríteni.

Rogán Antalnak nyilvánosságra kell hoznia, mennyi nettó jövedelme keletkezett 2015-ben és 2016-ban ebből a szabadalomból – írják.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.