A Freedom House bírálta a Népszabadság eladását

Magyarországon növekszik a kormány befolyása a média fölött – reagált a szervezet.

MTI
2016. 10. 26. 7:47
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Magyarország kormánya politikai eszközként használja a tulajdonszerzést a kritikus sajtójelentések elhallgattatására. Az Európai Uniónak és az Egyesült Államoknak erőteljesen el kellene ítélnie a sajtó elleni támadást” – foglalt állást Robert Herman, a Freedom House nemzetközi programokért felelős alelnöke.

A Mediaworks október 8-án függesztette fel a Népszabadság kiadását arra hivatkozva, hogy a lap példányszáma az elmúlt években folyamatosan csökkent, és az újság többmilliárdos veszteséget termelt. Az Opimus Group Nyrt. kedden a Budapesti Értéktőzsde honlapján tette közzé, hogy a tulajdonában lévő Opimus Press Zrt. vette meg a Mediaworks Hungary Zrt.-t.

Zöld párti európai parlamenti képviselők szerdán tiltakoztak a Népszabadság kiadásának felfüggesztése és a kiadó eladása ellen a testület strasbourg-i plenáris ülésén. Philippe Lamberts, a frakció társelnöke felszólalásában kijelentette: tiltakozásukat kell kifejezniük a Magyarországon történtekkel kapcsolatban. Szerinte a napilapot az Orbán Viktor miniszterelnökhöz legközelebb állók cége vette meg. Hangsúlyozta, hogy „a sajtószabadság alapvető fontosságú európai érték, és ezt megsérti bármilyen újság, különösen egy ellenzéki lap ilyen jellegű bezárása”.

A képviselőcsoport tagjai ezt követően magasba emelték a hajléktalanok által árult Fedél Nélkül újság Népszabadság-melléklettel megjelent rendkívüli lapszámát az ülésteremben.

Gyurcsány Ferenc szerint ami a Népszabadsággal történt – a lap felfüggesztése, majd kiadójának eladása – a „legocsmányabb, leggyalázatosabb” tett, amelyet egy kormány elkövethet a sajtószabadság, a demokrácia ellen. A Demokratikus Koalíció elnöke azt mondta: nincs kétsége, hogy egy hónapokkal ezelőtt kidolgozott és elfogadott „csalárd forgatókönyv lejátszásának tanúi vagyunk”.

Kijelentette: a DK nem kételkedik abban, hogy idén nyáron Orbán Viktor, illetve a miniszterelnök politikai és üzleti környezete megállapodott Heinrich Pecina osztrák üzletemberrel. A kormány szerinte így két legyet ütött egy csapásra: bezáratta a Népszabadságot, és megszerezte az ellenőrzést tizenkét megyei lap felett, eközben pedig Heinrich Pecina milliárdokat keresett ezen az „ocsmány üzleten”. „Fura módon most nem zavarta Orbán Viktort a nemzetközi karvalytőke” – tette hozzá. Azt ígérte, hogy egy új demokratikus kormány a jog eszközével, tisztességes eljárással „ki fogja csavarni Mészáros Lőrinc kezéből az álnok, barbár módon megszerzett sajtóbirodalmat”.

###HIRDETES2###

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.