Halász János: Nem engedünk a Jobbik zsarolásának

A nemzeti identitás védőeszközének nevezte az alaptörvény-módosítást a Fidesz-frakció szóvivője.

MTI
2016. 10. 27. 7:04
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Halász János elmondta, szerdán egy frakciók közötti egyeztetés volt az alaptörvény szövegezéséről, amelyen a Fideszen és a Kereszténydemokrata Néppárton (KDNP) kívül a Jobbik is egyetértett a megfogalmazott módosítással. Utóbbi viszont továbbra is a letelepedési kötvény kivezetéséhez köti a módosítás megszavazását – írja az MTI.

Ezt Halász zsarolásnak nevezte, közölte, hogy nem fognak engedni. Hozzátette, a letelepedési kötvény gazdasági kérdés, amelynek semmi köze az alkotmánymódosításhoz.

Eközben a Fidesz frakcióvezetője a Kossuth rádió 180 perc című, csütörtök reggeli műsorában azt mondta: megtévesztés, ha valaki összemossa az illegális bevándorlót a letelepedési kötvényt vásárlóval. Kósa Lajos szerint ez olyan, mintha valaki a kerítésen átmászót összekeverné az albérlőjével.

Kifejtette, hogy a letelepedési kötvény megvásárlásával a vevők öt évre kapnak tartózkodási engedélyt, amely felmondható. Eddig összesen 2700-an éltek a lehetőséggel, amelyből mintegy 800 millió eurós bevétel származott. Hozzátette: a vásárlók 90 százaléka kínai, aki az Európai Unióba lépés miatt „élt a lehetőséggel”.

A frakcióvezető a bőnyi rendőrgyilkossággal kapcsolatban azt mondta, meg kell vizsgálni, hogy az a radikális jobboldali szervezet, amelynek az elkövető, Gy. István az alapítója volt, kötődik-e parlamenti erőhöz. A Jobbik több képviselője is tart ugyanis hivatalos, félhivatalos kapcsolatot ilyen szervezetekkel – fűzte hozzá. „Nyilvánvaló, hogy ilyen típusú szervezettel parlamenti párt nem tarthat kapcsolatot” – hangsúlyozta Kósa Lajos.

Mint megírtuk, a tervezett alaptörvény-módosítás szövegében egyetértenek, de az ezzel kapcsolatos politikai vitákat nem oldották fel a szerdai négypárti frakcióvezetői egyeztetésen. Kósa Lajos, a Fidesz képviselőcsoportjának vezetője a megbeszélés után azt mondta, a letelepedési kötvényekről – amelyek kivezetését a Jobbik támasztotta feltételként az alaptörvény módosításához – nem egyezkedtek, de a Jobbik fenntartotta azt az álláspontját, hogy enélkül nem támogatja a módosítást.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.