Még nem épül a másik kerítés a szerb határon

Két hónappal a miniszterelnök bejelentése után sem kezdődött el a kerítéssor építése.

Győr Ágnes
2016. 10. 12. 8:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Majdnem két hónappal a miniszterelnök bejelentése után sem kezdődött el a magyar–szerb határon a második kerítéssor építése – derült ki a Belügyminisztérium lapunknak küldött válaszából. Abban az is olvasható, hogy a pontos helyszínt és a műszaki tartalmat az Országos Rendőr-főkapitányság a későbbiekben határozza meg, az alapanyagokat pedig a büntetés-végrehajtás szállítja.

Orbán Viktor augusztusban jelentette be, hogy meg kell erősíteni a magyar–szerb határzá­rat, ezért egy újabb kerítéssor létesül a legmodernebb technikai eszközökkel. A miniszterelnök az állami rádióban úgy fogalmazott, a már meglévő mellé (ezt tavaly szeptemberre készítették el a magyar–szerb, majd október közepére a magyar–horvát szakaszon) egy „masszívabb védelmi rendszert” kell felépíteni.

Közlése szerint az új akadály akár több százezer embert is fel tud tartóztatni egyszerre. – Erre is fel kell készülni a törökök politikájának megváltozása esetén – mondta, hozzátéve, hogy emellett háromezerrel emelik a rendőrség létszámát. – A határt nem lehet virágokkal és plüssállatkákkal megvédeni. A határt kerítéssel, rendőrökkel, katonákkal meg fegyverrel lehet védeni – jelentette ki akkor Orbán Viktor.

Arról is beszélt a miniszterelnök, hogy az osztrákoknak azt a kérdést kell megválaszolniuk, hol akarnak kerítést. Azt tanácsolta Ausztriának, hogy ne a magyar–osztrák határon akarják megvédeni országukat, hanem a magyar–szerb és a magyar–horvát határon, sőt, közös közép-európai erővel a szerb–macedón, illetve a macedón–görög határon is meg lehetne ezt tenni. – Ausztria fenyegetettsége egyébként ma nem Magyarország irányából erős, hanem „a gyengébben, nehézkesebben védekező” Olaszország felől – jegyezte meg.

Ehhez képest Ausztria egyre több előkészületet tesz Magyarországgal közös határán. Már hónapok óta szúrópróbaszerű ellen­őrzéseket végeznek, emiatt sokszor több kilométeres kocsisorok alakulnak ki a magyar oldalon. – A hegyeshalmi átkelő osztrák oldalán, Miklóshalmánál (Nickelsdorf) „az illegális határátkelés megakadályozása” érdekében 2,6 méter magas kerítést húzhatnak fel, előbb két kilométeren, de akár tíz kilométerre is meghosszabbíthatják – közölte lapunk érdeklődésére Helmut Greiner, a burgenlandi rendőrség szóvivője.

Szentgotthárdnál pedig az osztrák oldalon, Rábakeresztúr (Heiligenkreuz im Lafnitztal) térségében helyeztek ki konténereket közvetlenül az átkelő mellett. Helyiek arról számoltak be a Magyar Nemzetnek, hogy mintegy 20 konténert tettek ki, és a közműveket is kiépítették a területen. Huszár Gábor, Szentgotthárd fideszes polgármestere lapunknak azt mondta, nincs szó készülő migránstáborról, a konténereket az osztrák rendőrök számára helyezték el, hogy ha Magyarország felől a tavalyihoz hasonlóan növekedne a migrációs nyomás, akkor gyorsan léphessenek. – A tervek nem újak, csak most lett érvényes a korábban kért osztrák építési engedély a területre – tette hozzá a polgármester.

Bár a déli határt július óta hatékonyan ellenőrzik, napi átlagban öt-tíz ember így is átjut, ők valamelyik hazai táborba kerülnek (ennél jóval magasabb, nyolcvan-száz körüli azok száma, akik megpróbálnak átjutni a kerítésen, de visszakísérik őket a szerbiai oldalra, mert nyolc kilométeren belül elfogják őket).

A hazai menekülttáborok is egyre jobban kiürülnek, vannak helyek, ahol alig ötszázalékos jelenleg a „telítettség”. A Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal lapunknak küldött adatai szerint a nyugati határnál fekvő Körmenden, ahol akár 300 embert is el tudnának helyezni a sátortáborban, jelenleg 14-en vannak. A legnagyobb, de az év végével bezáró bicskei nyitott állomáson a lehetséges 465 helyre 159 személy jut, Vámosszabadiban pedig 119-en vannak. Hasonló a helyzet a zárt központokban is, Békéscsabán az ottani tábor kétharmada üres, Nyírbátorban „félház” van. Az utóbbi időben legtöbb problémát jelentő kiskunhalasi zárt táborban, ahol tavasszal és nyáron egymást érték a tiltakozások, jelenleg az 500 férőhelyre 103 ember jut, és hasonló az arány a településen működő nyitott központban is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.