Sofőr is jár az ORÖ-nél az elnöki Audihoz

A roma szervezet elnökét havonta 250 ezer forintért szállítják egy Audival.

Horváth Csaba László
2016. 10. 20. 4:17
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A cigány szervezet hivatala a Magyar Nemzet megkeresésére elismerte, hogy Balogh János ORÖ-elnököt havonta 250 ezer forintos fizetésért szállítja egy megbízott sofőr. Ráadásul – úgy tudjuk – az Audi sofőrje nem más, mint Balogh János veje, noha ezt már nem erősítette meg a kisebbségi szervezet.

A méregdrága autó beszerzését az elnök állítása szerint a korábbi hivatali gépjármű rossz műszaki állapota és „közlekedésbiztonsági szempontok” tették szükségessé. A 2015-ös évjáratú Audit 72 hónapos futamidővel, havonta közel 100 ezer forintért lízingeli a roma önkormányzat, vagyis hétmillió forintért.

A gépjármű havi díját és a sofőr bruttó 250 ezer forintos fizetését összeadva tehát havonta több mint nettó negyedmillió forintba kerül az ORÖ-elnök közlekedése, nem számítva az üzemanyagköltségeket.

A szervezet féktelen költekezése azért is figyelemre méltó, mert az ORÖ fuldoklik az adósságban. A Farkas Flórián miniszterelnöki biztos nevével fémjelzett Híd a munka világába program után a szervezetnek összesen 1,6 milliárd forintot kell visszafizetnie az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi), ami éves költségvetésének körülbelül a négyszerese. De az Albacomp informatikai cégnek is körülbelül 70 millió forinttal tartozik az ORÖ, ugyanis 4500 táblagépnek az árát nem fizették ki a társaságnak, amiért az pert is indított.

Makai István, a Roma Polgári Tömörülés elnöke lapunknak úgy nyilatkozott az ügyben, hogy mára a teljes gazdasági csőd veszélye fenyegeti a kisebbségi önkormányzatot. Mint mondta, súlyos felelősség terheli a vezetőket, ugyanis hatalmas adósságot görget maga előtt a szervezet. Így – tette hozzá – szigorú költségvetés-politikát kellene folytatnia, ehelyett azonban gépjárművek beszerzésére és egyebekre folyik el a pénz, ami elfogadhatatlan a roma közéletben.

Az autóbeszerzést firtató cikkünk miatt tegnap többen is feljelentést tettek. Tényi István, a feljelentéseiről ismert Fidesz-tag az adóhivatalnál jelenleg is futó nyomozás mellé feljelentéskiegészítést indítványozott költségvetési csalás gyanújával. De a hatóságokhoz fordult több roma önkormányzati képviselő is, köztük volt, aki hivatali visszaélés gyanújával a rendőrségen tett feljelentést az ügyben.

Az LMP arra kérte az Emmit, hogy lépjen fel egy roma iskola körüli mutyik kapcsán, akadályozza meg az intézmény esetleges bezárását, és álljon elő a megoldással. Mint írták, már az év eleje óta tart a NAV vizsgálata a Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat által fenntartott Európai Polyte­chnikum Roma Nemzetiségi Nyelvoktató Szakképző Iskola és Speciális Szakiskola működése kapcsán. Megírtuk, hogy költségvetési csalás gyanújával nyomoznak. (MN)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.