Már a választásra készítik fel a nyugdíjasokat?

A kormányzati pluszpénzt a jövő év végi korrekció szándéka magyarázhatja.

Markotay Csaba
2016. 11. 29. 21:16
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ismert, a nyáron elfogadott jövő évi költségvetésben még 0,9 százalékos emelés szerepelt, ezt növelték meg most 1,6 százalékra. A kormányfő közölte azt is, az idén keletkező költségvetési többletből kapja minden nyugdíjas az Erzsébet-utalványt a tervek szerint még karácsony előtt, de legkésőbb a két ünnep között. – Ez egy gesztus, a nyugdíjasok iránti tisztelet kifejezése – fogalmazott, hozzátéve, egy karácsonyi gesztusnál nem akartak vitát nyitni arról, ki kap több, ki kap kevesebb pénzt, ezért adnak minden nyugdíjasnak tízezer forintos utalványt.

Az intézkedés szerdán kerül a kormány elé. Orbán Viktor azt is megerősítette, hogy a 2017-re tervezett nyugdíjemelés mértékét 0,9-ről 1,6 százalékra emelik. Ezzel kapcsolatban megjegyezte: mint minden év végén, így 2017 novemberében is szükség esetén korrigálják majd a nyugdíjakat, ami az infláció függvénye. Ha ugyanis az infláció magasabb, mint tervezték, akkor a nyugdíjasokat pluszpénz illeti meg – magyarázta.

Éppen ez lehet a kormány valódi célja, hiszen a Magyar Nemzeti Bank már nyáron 2,3-2,4 százalékos pénzromlást jelzett a jövő évre. Ha jövő novemberig csak 1,6 százalékot kapnak az idősek, akkor épp a jövő év végén, alig fél évvel a 2018-as választások előtt juthatnak majd akár jelentősebb pluszpénzhez is, hiszen az eltérést korrigálni kell. Így a több mint 0,5 százalékot vagy még többet akkor kapják meg, ráadásul minden egyes eltelt hónap után, visszamenőleg. Ezzel pedig azt tudja üzenni a kormány, hogy fontos számára ez a jelentős szavazói csoport – mondta a tárgyalásokra rálátó, de névtelenséget kérő forrásunk.

A Fidesz a bejelentés után közleményben hívta fel rá a figyelmet, hogy „a nyugdíjasok számíthatnak a kormányra, szemben a baloldal kormányzásával, amikor sorozatos megszorítások érték őket”. Az 1,6 százalékos emeléssel egy átlagnyugdíj havi 2 ezer, azaz évi közel 24 ezer forinttal emelkedik.

Kétszer ekkora nyugdíjemelés kell, nem egyszeri juttatás – ezt már az MSZP közölte. A szocialisták szerint nem oldja meg a nyugdíjasok egész évi anyagi problémáját a 10 ezer forintos juttatás: ha a Fidesz valóban tisztelné a nyugdíjasokat, akkor ezt az összeget minden hónapban megadná. A párt közleményében azt írta, a jövő évre ígért „mikroszkopikus, 1,6 százalékos nyugdíjemelés is csak a fele annak”, mint amennyit a nyugdíjasok kaphatnának, ha az MSZP által javasolt nyugdíjszámítási módszer lenne érvényben. Emellett az Erzsébet-utalványból rezsit és gyógyszert nem is tudnak fizetni az érintettek.

Vitanapot is tartott a parlament a nyugdíjak ügyében, de nem a jövő évi emelésről, hanem a férfiak 40 évnyi munkaviszony utáni nyugdíjazásának lehetőségéről. A kormány képviselői expozéjukban arról beszéltek: olyan ellenzéki politikusok biztosítanák a férfiak 40 évnyi munka utáni nyugdíjba vonulását, akik ugyanezt 2010-ben a nők esetében nem szavazták meg. A jobbikos Sneider Tamás erre úgy reagált, arra számított, hogy a kormányoldalon komolyabban veszik majd sok százezer dolgozó férfi problémáját, de csalódniuk kellett. Az LMP nevében Schmuck Erzsébet frakcióvezető azt mondta: változtatni kell a nyugdíjrendszeren, de nem így, mert a Jobbik javaslata ebben a formában szerinte felborítaná a nyugdíjkassza egyensúlyát.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.