Költséghatékony kézbesítést ígér a kormány

Az biztos, hogy lesz kormányfői levél az Erzsébet-utalványok mellé, de minden másban titkolóznak.

Horváth Attila
2016. 12. 08. 8:20
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Biztossá vált, hogy az Erzsébet-utalványok mellé miniszterelnöki levelet is kapnak a nyugdíjasok karácsonyra, de minden más részletben egyelőre teljes a kormányzati titkolózás. Kedden ugyan kiderült, hogy a kormány megegyezett a Magyar Postával az utalványok kézbesítéséről, és a kabinet meghozta az ehhez szükséges döntéseket is, ám egyik érintett sem árul el részleteket a csaknem 2,7 millió nyugdíjast, illetve az adófizetőket is érintő alkuról.

A Magyar Nemzet érdeklődésére a Miniszterelnöki Kabinetiroda azt a választ adta, hogy „a kormány legfontosabb célja, hogy a 10 ezer forint értékű Erzsébet-utalványok minél előbb eljussanak a nyugdíjasokhoz”. Azt is írták, hogy az utalványok kézbesítése egy „több lépésből álló intézkedéssorozat része”, és több minisztérium is folytat egyeztetéseket annak érdekében, hogy az utalványok az ünnepek alatt kiérjenek az érintettekhez. – Olyan megoldást fogunk találni, ami biztosítja a gyors kézbesítést, és egyben költséghatékony is – tették hozzá. A végleges és pontos költségekről pedig tájékoztatásuk szerint a kézbesítést követően tudnak tájékoztatást adni.

Orbán Viktor miniszterelnök az Idősek Tanácsának múlt keddi ülése után jelentette be, hogy a nyugdíjasok a költségvetési többlet terhére még karácsony előtt, illetve legkésőbb az év vége előtt 10 ezer forintos Erzsébet-utalványt kapnak. A kormány azt tervezte, hogy a karácsonyi „ajándékot” a járási és a megyei kormányhivatalok alkalmazottaival viteti ki, de ez a terv alig hat nap után megbukott, mivel kiderült, hogy a túlterhelt hivatalnokok ezt a munkát nem tudják elvégezni. Lázár János, a Miniszterelnökség vezetője azzal érvelt a legutóbbi kormányinfón, hogy az utalványonkénti 482 forintos postai ár túl drága, végül azonban kiderült, hogy valójában nem is ezért akarta a kormány a hivatalnokokkal kivitetni az Erzsébet-utalványokat, hanem azért, mert Orbán Viktor miniszterelnök levelét is továbbítani kellett volna. Érdeklődésünkre tegnap lapzártánkig nem érkezett válasz a Magyar Postától arra, hogy végül milyen árban egyeztek meg a kormánnyal, és mennyivel sikerült a saját korábbi, 482 forintos ajánlati áruk alá menni. Nem érkezett válasz arra sem, hogy vállalták-e a karácsony előtti kézbesítést, illetve mennyiért továbbítják az Orbán-levelet. A költségekkel kapcsolatban a Miniszterelnöki Kabinetiroda válaszában sincs semmilyen részlet.

A Lázár János által említett korábbi, darabonként 482 forintos postai ajánlatot ugyan sokallta a kormány, de már az is kedvezőbb volt a piaci árnál. Egy ilyen utalvány kiszállításának ugyanis 800 és 1000 forint között van a költsége, bár nagy tételben nyilván kedvezményeket is ad az állami vállalat. Viszont nem tudni, hogy ha a miniszterelnöki leveleket is postai úton továbbítják, akkor ez mennyivel növeli a költségeket, illetve ezt a Fidesz fizeti-e (ahogy a 2010-es, illetve 2011-es nyugdíjas-konzultáció idején történt). Lapunk mindenesetre kiszámolta, hogy ha külön megy a levél, akkor mintegy 170-180 millió forintba kerülhet ezek legyártása és kiküldése. A legutóbbi, október 2-i népszavazás kampányában kiküldött levelek alapján a gyártás csaknem 9 millió forint lehet, a borítékokra 12 millió forint mehet el, a küldemények kézbesítési díja pedig a mostani 2,7 milliós célcsoportra vetítve 148 millióra jön ki. Több kisebb tétel, így a küldemény „hajtogatási költsége” is elvinne még néhány milliót. Nem tudni viszont azt, hogy a miniszterelnöki levelet ugyanabba a borítékba teszik-e, mint az Erzsébet-utalványt, ebben az esetben ugyanis jelentős költségeket takaríthat meg a kormány, illetve a Fidesz.

Nem kell adóbevallást készíteni a nyugdíjasoknak járó Erzsébet-utalványok után – szögezte le a Nemzetgazdasági Minisztérium tegnap, miután több sajtótermékben is megjelent a hír, amely az ellenkezőjét állította. A tárca azonban hangsúlyozta, a decemberben minden nyugdíjasnak járó 10 ezer forint értékű utalvány közterheit a személyi jövedelemadóról szóló törvény értelmében az állam fizeti meg, és az adóhatósággal szembeni elszámolás is az államot terheli. A nyugdíjasoknak csak el kell költeniük az utalványokat, más teendőjük nincs, a juttatás miatt nem kell adóbevallást készíteni. Zara László, a Magyar Adótanácsadók és Könyvviteli Szolgáltatók Országos Egyesületének (adókamara) elnöke lapunknak megerősítette a tárca álláspontját. Elmondta, az erre vonatkozó szabály szerint a minimálbér tíz százalékát évente legfeljebb három alkalommal juttatás formájában adhatja oda a kifizető. Ez alkalmanként 11 100 forint lenne, amit nem halad meg a mostani összeg.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.