Sokba kerülhet Orbán újabb levele

Számításaink szerint mintegy 170-180 millió forint lehet a legyártás és a kiküldés ára.

Markotay Csaba
2016. 12. 07. 5:39
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mintegy 170-180 millió forintba kerülhet azoknak a miniszterelnöki leveleknek a legyártása és kiküldése, amelyeket vélhetően az Erzsébet-utalványokkal együtt kapnak majd meg a nyugdíjasok – derült ki lapunk számításaiból. Több sajtóhír szólt arról a napokban, hogy a beígért tízezer forintos Erzsébet-utalvány mellé egy Orbán Viktor miniszterelnök által írt levelet is kap majd a 2,8 millió nyugdíjas, vélhetően épp ezért – és nem spórolásból – akarta a kormány eredetileg azt, hogy a kormányhivatalnokok vigyék ki karácsony előtt a juttatást. Ám ez a terv azóta meghiúsult, és kiderült, az utalványok kézbesítője a Magyar Posta lesz.

Azt egyelőre hivatalosan nem erősítették meg, hogy lesz az utalvány mellé miniszterelnöki levél; ezzel kapcsolatos kérdéseinket kedden elküldtük a Miniszterelnökségnek és a Miniszterelnöki Kabinetirodának is, de válasz lapzártánkig nem érkezett. A Magyar Posta viszont a 24.hu-nak annyit megerősített, ők viszik ki az utalványokat legkésőbb az év végéig. A HVG.hu ugyanakkor azt írta, a levél szövegét már ma véglegesíthetik, és még a héten nyomdába is küldi a Rogán Antal vezette tárca. Mint írták, a névre szóló levélben Orbán Viktor emlékezteti majd a címzetteket arra, hogy a kormány fontosnak tartja és tiszteli a nyugdíjasokat, illetve hogy igazságossági, becsületbeli kérdésnek tartja, hogy a költségvetés idén keletkező többletéből az adócsökkentéssel érintett aktív rétegek és a családok után a nyugdíjasok is részesüljenek.

A számításhoz a legutóbbi, október 2-i népszavazás kampányában kiküldött leveleket vettük alapul. Akkor a 8,1 millió nemzeti konzultációs miniszterelnöki levél legyártása 26,6 millió forintba került, ami most, 2,8 millió nyugdíjassal számolva ennek mintegy a harmada, csaknem kilencmillió forint lesz, ha a terv megvalósul. A kampányban a boríték költsége darabonként 4,3 forint volt, így most ez a tétel 12 millió forint lenne. A küldemények kézbesítési díja darabonként 53 forintot tett ki az októberi referendum előtt, ez a mostani létszámra vetítve 148 millió lehet, és még a küldemény „hajtogatási költsége” is elvinne ötmilliót. Ez több mint 170 millió forintra jön ki. Hasonló számok jelentek meg egyébként a korábban, 2010 végén, illetve 2011-ben a nyugdíjasoknak küldött konzultációs, illetve tájékoztató levelek esetében is. A 2010-es konzultációban például a nyugdíjasháztartásokba küldtek levelet, méghozzá válaszborítékkal együtt. A Miniszterelnökség annak idején azt közölte, hogy a leveleket – 2,9 milliót – „az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság készítette el és postázta ki összesen 222 millió 273 ezer forintért”.

Lapunk kedden arra is rákérdezett, hogy mikor kezdik el a miniszterelnöki levelek kézbesítését, ki fizeti a költségeket, illetve benne van-e ez a tétel abban a 42 milliárd forintban, amelyről Lázár János tett említést még a tízezer forintos Erzsébet-utalványokkal kapcsolatban, de válasz lapzártánkig ezekre sem érkezett.

A karácsonyra időzített tízezres Erzsébet-utalványokkal egyébként nemcsak a nyugdíjasok járnak jól, hanem az utalványt forgalmazó cég is. A Magyar Nemzet számításai szerint ugyanis az Erzsébet Utalványforgalmazó Zrt. csaknem kétmilliárd forint extra bevételre tehet szert a kormány karácsonyi ajándékának köszönhetően. Azt egyelőre nem tudni, hogy mire költik a pénzt, lapunk erre vonatkozó kérdéseire ugyanis nem érkezett válasz.

A kétmilliárdos összeg alapvetően két tételből áll össze. Az Erzsébet Utalványforgalmazó Zrt. az utalványok eladásakor kétszázalékos szolgáltatási díjat számol fel, azaz amikor az állam megveszi a 2,8 millió nyugdíjasnak járó, összesen 28 milliárd forintba kerülő utalványokat, további 560 millió forint szolgáltatási díjat is fizetnie kell. Még nagyobb bevétele keletkezik azonban az utalványforgalmazónak, amikor az elfogadóhelyek visszaviszik a szelvényeket, hogy valódi pénzre váltsák őket. Ekkor ötszázalékos beváltási díjat könyvel el az utalványforgalmazó, ami összesen 1,4 milliárd forintot jelent.

Azzal a hat napot megérő kormányzati tervvel kapcsolatban, hogy ne a postára, hanem a kormányhivatalnokokra bízzák az Erzsébet-utalványok kivitelét, Csepreghy Nándor miniszterelnökségi államtitkár az ATV.hu-nak azt mondta: ahogy ő, úgy Lázár János miniszter is akár személyesen is bekapcsolódott volna az utalványok kivitelébe.

A Demokratikus Koalíció arra szólította fel a kormányt, hogy ne utalványt, hanem tízezer forintnyi készpénzt kapjanak a nyugdíjasok.

„A tegnapi napon megszületett a megállapodás a Magyar Postával, a kormány ma reggeli ülésén minden ehhez szükséges döntést meghozott” − írta a Miniszterelnöki Kabinetiroda szerdán az Indexnek. Pontos összeget nem említettek, így egyelőre nem tudni, mennyi lett végül az ára az utalványok kiszállításának.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.